27 februari, 2008

Skinkstek med salvia

Skinkstek är en av mina favoritstyckdelar för den är så lätt att variera. Till wokat, i en gryta eller som här i schnitzel form. God krydda till blev salvia med hemgjort potatismos och ärter. Just de här ärterna är svenska. När jag grävde i frysdisken ville jag ha variation från kålrot och selleri (vintergrönsakerna) men ändå köpa svenskt. Märkningen på hyllorna med färska varor lämnade mycket övrigt att önska. Nästan inget var märkt med land och var det land så regerade Europa. Frysvaror borde ju kunna vara svenska var min tanke men av ICAs alla påsar fanns inget svenskodlat. Det var bönor från Belgien och broccoli från Equador osv. Den enda påsen som hade svenskodlat innehåll var Findus med söta gröna ärter. Det är inte lätt att vara kund må jag säga. Equador får man förmoda kan vara transporterat med båt men jag vill hellre ha närodlat, lokalodlat och säsong, bondunge som jag är, så det var därför jag grävde och grävde bland grönsakerna. Liksom att märkningen på köttet skärskådades. Där ska det bara vara svenskt.

Skinkstek i skivor
200-300 g skinkstek
1 tsk torkad salvia
1 msk rapsolja
1/4 tsk salt
peppar ur kvarn
saft av en halv apelsin
ett par msk matlagninsgrädde till god smak

Servering
Potatismos
Gröna ärter

Skiva skinksteken. Mortla salvia och blanda med olja, salt, peppar och apelsinsaft. Marinera i ca en halvtimme. Skala under tiden potatis och koka i mindre bitar. Stek köttet när potatisen börjar bli klar. Sätt på vatten till ärterna och låt dem få ett lätt uppkok. gör potatismos med mjölk och en smörklick. När köttet stekt färdigt hälls resten av marinaden över samt ett par matskedar matlagningsgrädde.

Det här ser kanske lite småtråkigt traditionellt ut men blev verkligen supergott!

4 kommentarer:

KrakelSpektakel sa...

Jag älskar griskött! Har du sett skinkschnitzeln in alltommat med mangofräs till?

Tina sa...

vilka vackra tallrikar du har i dina skåp!

Kinna sa...

Krakel, nej jag har inte hunnit bläddra igenom tidningen än, men tänkte ta det ikväll. Tack för tipset för jag har 4 skivor skinkstek kvar.

Tina - roligt att du tycker det. Jag har en massa udda tallrikar också för att variera lite.

Kristina Eriksson sa...

Jag är barnsligt förtjust i mos och sås tillsammans! Mmmmm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...