12 februari, 2008

Rödbetsbiffar

Rödbetor är verkligen en grönsak som kommit i ropet. De passar till det mesta. Jag kan fortfarande minnas en dammiddag (långt innan det var populärt med kokta grönsaker) då jag serverade diverse primörer med smör, salt och peppar. Glada tjut kom från gästerna när de upptäckte vad de fått på tallriken. Några år senare varierade alla dem med fetaost, pinjenötter mm. Men rötterna är tacksamma i olika sorters blandningar med ugnsbakade grönsaker och sist men inte minst som regelrätta rödbetsbiffar. De håller inte ihop så värst bra, inte ens med ett ägg men det gör inget för den goda smaken agerar som medlare när man blir småsur för att det inte ser snyggt ut. Här har jag hittat en ny kombo som var väldigt god. Arlas nya creme fraiche med smaken karljohan, timjan och citron var helt suverän till biffarna. En produkt som f ö är komponerad av Tommy Myllymäki, årets kock 2007.

Receptet till biffarna har jag hämtat i kokbok men salladen till komponerade vi själva. Ett förslag till den stressade är att koka rödbetorna kvällen innan och ha dem färdiga i kylen. Då går det här riktigt fort att göra.

I kokboken föreslogs stekt lök och potatismos att servera till, men just då lät det inte lockande. Böngroddar (en rest) fanns kvar i en (plast)burk och vi svängde snabbt ihop en vinägrett till som blev riktigt god.

Rödbetsbiffar (Bonniers kokbok 2002)
4 pers
500 g kokta, skalade rödbetor
1 ägg
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
smör

Rödbetorna rivs grovt (förslagsvis i matberedare så går det riktigt fort). Blanda med ägg och kryddor. Stek som biffar på låg till medelvärme i ca 5-8 min.

Sallad på böngroddar
konserverade böngroddar
olja
vinäger
salt
torkad basilika
Blanda vinägretten och häll över groddarna. Servera genast.

Bild lånad från Arla.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...