03 januari, 2008

Syltade apelsinskal

Hos oss finns det apelsinskal i mängder. Ligger och skräpar framför TVn eller någon annanstans där någon behagat skala och äta en. Var rädd om skalen. Som syltade ger de underbar smaksättning i diverse ting. T ex i vanliga vetebullar, saffransbröd med fyllning, mjuka fruktkakor, mjuka pepparkakor osv. Eller skär dem i breda strimlor, styckfrys och doppa sedan i mörk choklad. Det blir elegant och gott efter middagen med en kopp espresso.

Syltade apelsinskal
6 apelsiner
Sockerlag:
1 ½ dl vatten
3 dl socker

Skala apelsinerna med kniv för att få snygga jämna kanter på skalen. Blötlägg skalen i några dagar i en skål och byt vatten varje dag. Koka skalen i vatten, ca 10 min, tills de är mjuka. Låt rinna av och svalna. Skär bort det vita, som är beskt, med en vass kniv. Koka ihop socker och vatten. Lägg i apelsinskalen och låt dem koka i ca 10 minuter. Låt svalna i lagen. Ta ur apelsinskalen. Frys dem i hela bitar, hackade i små tärningar eller som breda strimlor.

7 kommentarer:

annamaria sa...

Gott Nytt år Kinna! Vilket super-tips! Det har jag aldrig provat. Ska definitivt göra det.

Kinna sa...

Du kommer säkert att gilla dem. Jag lägger in ett pepparkakstilltugg med apelsinskal imorgon.

karin sa...

Jag syltade apelsinskal förra året och det blev en helt annan smak på dem än de köpta, chokladdoppade strimlor och njöt.
Jag har bakat en massa från mormors berså och alla recept har stämt till 100% vilket inte alltid är fallet nuför tiden. Gott blev det också!

Anonym sa...

Ha Ha. Googlade på syltade apelsinskal för att se om det fanns ett "riktigt recept" på nätet på detta eftersom jag just nu kokar mina egna skal ungefär som jag tror mamma gör. Och vart hamnar jag? jo på syrrans blogg..............
/Lasse

görel sa...

Så bra! Tack för detta tips. Jag hittade hit via Åsas inlägg idag, nästan ett år senare, men det är ju verkligen inte inaktuellt!

tina sa...

Bokmärker det här inlägget. Måste testa den chokladdoppade varianten!

Kinna Jonsson sa...

Vad kul! Tack!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...