04 januari, 2008

Rotfrukstolympiad

Taffel anordnas en rotsakssolympiad. Fram till årsskiftet var palsternackan första utmaning. Jag ville bli inspirerad av C-E Hagdahl m fl och slog i mina referensexemplar. Intressant att palsternackan nästintill lyste med sin frånvaro i de gamla 1800-tals kokböckerna för den har ju funnits sedan 1600-talet i Sverige. Kanske har den bara ätits ugnsbakad eller i gratäng, något som inte varit svårt att laga och därför inte skrivits ner.

Palsternackan är ju en verklig delikatess och är god som soppa/puré, rostad som den är, alt. med kryddor (salvia, timjan etc) eller som en liten plätt, vilket blev mitt bidrag. Till plätten serverar jag något rökt och en syrlig youghurt. Sötman i palsternackorna balanseras härligt av syran och sältan i tillbehören. Potatisen binder ihop härligheten.

Palsternacksplättar
150 g palsternacka
100 g potatis
1 ägg
½-1 tsk salt (smaka av)
Smör för stekning

Rökt kött eller rökt fisk

Matyoghurt
gräslök

Riv palsternacka och potatis och blanda med ägg och salt. Ta fram plättlaggen och grädda 6 plättar i smör. Servera som bas till något gott rökt kött eller rökt lax. Toppa med yoghurt och gräslök.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...