04 januari, 2008

Glöggtilltugg med pepparkaka

Tilltugget på bilden är en bit överbliven smörgåspepparkaka (ur I mormors berså) med en klick smaksatt kessella.



Smörgåspepparkakan är en mjuk pepparkaka som har all sötma och kryddning från en sådan men med en fastare konsistens som ger en brödliknande upplevelse. Det här blev urgott till både varm alkoholfri vinterdryck och starkvinsglögg.

Vill man ge tilltugget ett finare namn så kanske pepparkaksbruschetta kan passa men egenligen tycker jag det är fånigt, detta namngiveri som många ägnar sig åt. Varför låna in namn från andra språk för att beskriva något? Som om vi skäms för vårt egna vackra tungomål. Ta t ex pannacotta. Slitet uttryck för kokt grädde. Okej, kokt grädde låter kanske inte så sexigt men när namnet lånas till puddingar med gelatin där grädde kanske inte ens ingår tycker jag att det är lite larvigt.

Smaksatt kesella på pepparkaka
10%ig kesella
torkade aprikoser
syltade apelsinskal
pepparkaka
mald kanel

Hacka skal och aprikoser fint. Blanda med kesellan. Lägg på ett sött, kryddigt bröd eller smörgåspepparkaka. Dofta lite kanel över.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...