16 januari, 2008

Fylld fläskfilé

Fläskfilé kan blir tort, trist, tråkigt och alldeles underbart. Det beror helt på hur lätt på handen man är. Jag har ätit kött som varit stekt och kokat så att det är segt som skoskula. Det borde vara straffbart att behandla kött så. Det känns väldigt 70-tal och med en stektermometer är det lätt avhjälpt. Själv föredrar jag att behandla filé i hel form som t ex här där den är fylld. När den når 70 grader inuti (stekt i ugnsvärme på 125-175 grader) så ska den ligga och vila ett tag. En härlig rosa kärna och ett kött som inte vätskar sig är resultatet. En perfek fredagmiddag.

Vi serverade ugnsbakad pumpa som fick steka i ugnen samtidigt som filén. Den kryddades bara med torkad timjan, salt, pepper och någon matsked rapsolja. När den var riktigt mjuk fick den en konsistens som var lite mysko. Fredrik gillade den, jag kände mig lite mera tveksam. Kärnorna tvättades och rostades i en stekpanna utan fett och ströddes över maten vid servering.

Haricots verts fick koka lite extra. Ibland har jag svårt för alltför mycket al dente. Tycker att bönorna gnisslar mellan tänderna. Strax innan servering smältes smör och bönorna svängdes i det tillsammans med hackad persilja. Det blev mycket smaskigt!

Fylld fläskfilé
ca 125-150 g fläskfilé per person
smör
tomatpuré
kalamataoliver
torkade tomater i olja
steksnöre

Rör smör och tomatpuré smaksätt eventuellt med salt och peppar. Skär en skåra i filén och bred ut smöret. Hacka tomater, kärna ur oliverna och lägg in i skåran. Bind upp filén. Hetta upp en stekpanna och stek den runtom. Lägg på ett ugnssäkert fat och ställ in i ugnen. 125-175 grader tills den når 70 grader inuti. Låt vila under folie sisådär 10 min eller tills hungern driver dig till att börja skära upp den.

Tillbehör
Pumpa plus kärnor
timjan
salt
peppar
haricots verts
smör
persilja

Se beskrivning ovan.

2 kommentarer:

Annette sa...

Håller med dig om att ugnsbakad pumpa kan bli väldigt märklig, beroende på sort. En del pumpor vill bara bli mos eller soppa.

Fläskfilén verkar väldigt god!

Kinna sa...

Ja, den här fick någon konstig konsistens som inte går att beskriva. Har redan tidigare fått den i ett uteätarsammanhang så den var inte fel bara underlig och jag gillade den inte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...