30 december, 2007

Nyårsmat - huvudrättstest

Tala om att ta ut nyårsmaten i förskott. Det var rea på hummer och då menar jag rea! 64 kr styck på ICA. Klart att en sån får följa med hem utan att man undrar om man har råd. Sedan blev det provsmakning på rödvinssås ur Bonniers nya stora kokbok och test av superdyr entrecote från Hötorgshallen. Se bara så melerat köttet är och smaken var underbar. Anledningen till det skyhöga priset är att den är välhängd. Jag önskar ibland att vi inte hade så strikta regler i Sverige utan kunde hänga köttet längre även till vanlig konsument. Visst skulle priset stiga eftersom vätska försvinner, men alla konsumenter skulle säkert förstå att svenskt kött har fin kvalitet.


Färgkompositionen på tallriken var emellertid medioker. Har knappt aldrig serverat något så trist. Fyra nyanser av brunt får man nog säga men smaken var något alldeles särskilt. De små bruna sakerna i förgrunden är helstekt lök som blir otroligt söt och god till. Sedan gjorde jag gulbrun palsternackspuré med ägg och lite mjöl som lades ner genom en utstickare för att få snygg form. Stekt i smör förstås. Palsternackspuré och rödvinssås av något slag blir valet. Däremot byts löken ut mot glaserade kastanjer, brysselkål och slantade morötter. Det blir ett tidskrävande jobb att skala kastanjerna imorgon men ack så himmelska de blir till hjortsadeln vi ska servera. Snålvattnet rinner redan nu i munnen på mig. Receptet på kastanjerna hittade vi i Julia Childs fantastiska bok ”Det goda franska köket”. Du hittar ett liknande recept i Iduns gamla kokbok, men kan utesluta kokningen i flottyr. Det räcker att koka dem i vatten och ta upp några åt gången och skala. Övrig beskrivning med bräsering i buljong överensstämmer ganska mycket med Julia Childs.

Gott Nytt År!!
kommer att användas till nyårsmiddagen, liksom
Andra bloggare om ,

22 december, 2007

God Jul och ett Gott Nytt År!!

Tack för det gångna året, för alla roliga, trevliga, fina kommentarer och för att Du läser här på bloggen.

Ha en toppenskön jul och på återseende.

kram Kinna

På upptäcktsfärd i pepparkakans värld

Äntligen är det jullov. Mellandagarna och några dagar efter nyår har jag tagit ledigt och ser verkligen fram emot dagar med långa frukostar, småprat och bara njutning. Samtidigt får jag myror i kroppen av sysslolöshet, så en del av tiden kommer att ägnas åt upptäcktsfärder i äldre recept. Idag har jag placerat datorn i köket och lyssnar på meny på P1 (pod-länk) medan jag provar mig fram för att göra engelska pepparkakor. Mormors recept jämförs med böcker från tiden då hennes anteckningar fördes in i vaxduksboken. Utbakningssätt, ugnstemperatur och hur länge de ska stå i ugnen finns inte nedskrivet. Något som är vanligt i de här gamla anteckningarna. I referensexet står det att man kan ta en del av degen och krydda den extra med ingefära, ta ut med mått stora som ett litet likörglas. Ingefärsstarka pepparkakor används sedan till att servera till filbunke. Gammaldags och mycket fräscht känns det och jag minns hur pappa alltid åt ingefära på sin fil och mamma hade kanel. Båda bröt knäckebröd över filen och det är också ett nyttigt alternativ till söta muesslisorter.
Vidare står det att pepparkakor förvaras i en täckt bleckburk som bör stå på ett varmt ställe för att de ska hålla sig hårda. Det var säkert inte så varmt någonstans förr som vi har det idag så rådet var säkert viktigt.

20 december, 2007

Ättikans lov

En av mina älsklingar i köket är ättikan. Den är god på hösten till mormors inläggningar som rödbetor, ättiksgurkor och ättiksplommon. Men hör också till sillinläggningarna, bruna bönorna, röd- eller brunkålen, som en fantastisk smaksättare. Lisa Matälskaren har lovsjungit den extra och satt den i historisk ram. Den aningen bespottade släktingen till vinägrarna, en katt bland hermelinerna som bör tas fram ur skrubbar och vrår för den ger verkligen maten en extra dimension. Framförallt så här i juletid.

18 december, 2007

Bondens marknad i NY

Blev överraskad av bilden och inlägget på Elinas sida om att det finns en bondens marknad på Manhattan. Längtar efter att hon, lillsys, kommer hem till jul för att höra mer om livet i NY.

13 december, 2007

Saffransglass på latmansvis

Snabbt som ögat gick det att göra den här enkla varianten av en saffransparfait. Mjukrör ett paket vaniljglass med en aning saffran (ta inte för mycket för den är stark i smaken) och någon matsked koncentrerad apelsinjuice. Fryses eventuellt lite igen men är väldigt god när den är halvsmält. Servera med mjuk pepparkaka och inlagda apelsiner i små bitar plus lite av lagen från apelsinerna.

12 december, 2007

Favorit i repris och nya grepp

Lite fräscha sallader så här i grårusktider skadar inte. Här är några favoriter.
Vintersallad med vitkål gillar jag skarpt men också Signes sallad med rödkål som verkligen är jättegod. Eller varför inte prova Nässelblom & Choklads tips på wokad rödkål som verkligen låter läckert. Kanske alternativ på julbordet till mera traditionella saker som brunkål, för principen sött och syrligt som smaksättare är densamma.

Julinspiration

Kryddburken inspirerar med pepparkakshus och juldekorationer med spritsad kristyr.

11 december, 2007

Enkel och snabb vardagsmat

I Allt om mat fanns för flera år sedan en rätt som vi gör om och om igen för att vi gillar skinkstek. Rätten är trevlig för det är mycket grönsaker till och jag gillar koncept med lite allt-i-ett där man inte måste ha många olika kastruller på spisen för att få till en rätt.

Skinkstek med vattenkastanjer
2 pers
2 skivor skinkstek
röd currypasta
vetemjöl
1 burk vattenkastanjer i skivor
1/2-1 purjolök, i 1-2 cm breda bitar
margarin

Skinkstek bestryks med röd currypasta på båda sidorna. Sedan vänds skinksteksskivorna i mjöl och steks. Stek därefter purjon och vattenkastanjerna. Servera med ris.

10 december, 2007

Miljövänlig rengöring

Usch, vi gjorde fisk i stekpannan sist säger Fredrik med avsmak och kastar en blick på grilljärnet*. Jo, vi halstrade lax och nu stinker den fisk. Ingen smak jag vill ha på min lövbiff. Järnet är redan varmt och bästa sättet (som jag lärt mig av mamma) är att använda vanligt salt för att få det rent. Med salt i den heta pannan gnuggar jag hårt med en rejäl bit hushållspapper tills dess att saltet mörknar och pannan känns fräsch igen. En sväng under vattenkranen och den är som ny.

Lövbiffen serveras med nyriven pepparrot och en äggula. Frasiga potatisklyftor är goda till. Vi har bänkat oss framför TVn och beundrar nobelmiddagens mat, pippi-långstrump-balett och vackra klänningar. Inte som en bal på slottet men vi njuter i soffan.

*OBS! Tipset gäller endast gjutjärnsstekpannor, inte teflonbelagda.

Hjortfärs

Första middagen med hjortkött är avnjuten. Fredrik lagade otroligt goda hjortköttbullar med gräddsås. Köttbullarna innehöll skorpmjöl, mjölk och ägg. Färsen blandades med lite fläskfärs för att bullarna skulle få mjukare konsistens. Gräddsåsen smaksattes med viltkrydda.
Till detta serverades potatismos och mormors inlagda ättiksplommon. Plommontillbehöret kan bytas ut mot gelé, inlagda gröna tomater eller någon annan sötsur inläggning.
Överblivna köttbullar styckfrystes och det blir fler goda middagar framöver. Åh så gott!

, , ,

Få bort bitter smak.

Min svampsås blev lite bitter. Vips hade jag en matkunnig kamrat som tittade ner i grytorna och sa tillsätt något sött, t ex lite svartvinbärssaft. Sen berättade han att en liten, liten hård godisbit hade räddat en kantarellstuvning i somras. Kanske har någon annan ett hett tips.

09 december, 2007

Flottyrmunkar

Fler diskussioner kring bordet. Idag var ämnet munkar och varifrån de fått sitt namn. Olika gissningar och det visade sig att gissningen på munkarnas tonsurfrisyr stämde.
Plus att jag har för mig att de inte gräddas inuti om de är för omfångsrika och det inte finns något hål i mitten. Därför har de sån form som de har. Friterade bakverk är f ö bland världens äldsta då det inte krävs ugn för att göra dem.

Cheddar från Cheddar och Camembert från Camembert

Camembert kommer från byn Camembert det vet jag säkert men kommer Cheddar från en by som heter Cheddar? Diskussionen utspann sig igår på glögg där vi satt och skedade upp stora flak med ost. Jag kollar upp lovade jag. Och visst var det så. Stället Cheddar ligger i Sommerset i England. Osten har gjorts åtminstone 1170-talet enligt Wikipedia och är den mest populära osten i UK. Den står för 50% av den årliga ostkonsumtionen där.

07 december, 2007

Köttfärsfusket

Det är inte OK att fuska och luras med datummärkning och aldrig någonsin med just köttfärs som är något av det mest känsliga livsmedel vi har. Däremot har jag aldrig varit en konsument som blint trott på datummärkning. Som regel är det stora marginaler tills saker blir dåliga. Jag luktar och smakar alltid på saker själv. Sällan, sällan är något dåligt. Jag kan inte förstå att mjölk är dåligt bara för att det är sista dag på förpackningen. Mitt eget lukt och synsinne få avgöra i 10 fall av 10. En enda gång har jag fått ett paket som varit riktigt dåligt och det var strömming. Antagligen fel märkning eller ompaketerat. Skämt och äckligt så det förslog.

Flera saker skulle Janne Josefsson kunnat ta upp som jag saknade. Varför bara kategoriskt jaga ICA-handlare och inga andra? Jag säger inte att det rör alla handlare men är säkert en viktig fråga för många handlare då det är stora ekonomiska summor det rör sig om. En annan fråga som nämndes men snabbt skymdes undan var ompacketering av utländskt kött så att det blir svenskt och sedan får ett högre pris. Snabbt som ögat lämnades frågan åt sitt öde. Det är också att luras och där kan varken min lukt eller smak avgöra. Jag vill verkligen veta vad jag får i mig.

06 december, 2007

Vår bästa tid är nu

Glöm inte bort att skaldjur är bäst när vattnet är kallt och klart. Musslor är fantastiska att bara ånga med lite lök och vin på botten av en kastrull. Ett recept hittar du hos Svensk fisk. Själv lade jag till finstrimlade morötter och rotselleri för att göra det hela lite mera matigt. Utmärkt snabbmat en fredag kväll.

Tips är att äta musslorna genom att använda ett musselskal som en liten griptång och fiska ur nästa mussla med. Något jag lärde mig av någon omtänksam själ som såg hur jag satt och fumlade med en gaffel för att fånga läckerheterna.

Världsliga problem

Kylskåpet är varmare inuti än utanpå. Poden har lagt av liksom fjärrkontrollen till TVn och de bärbara telefonerna sprakar konstigt. Det är inget allvarligt utan ganska världsligt men kylskåpet känns ändå värst då det endast är fyra år och bra märke. Tur att handlaren gett oss 6 års garanti så att vi kan få hjälp. Hjälp ja, servicedamen sa att den skulle komma den 12 dec. Va, den 12 dec, det funkar inte sa Fredrik men fick nöja sig med beskedet. Miele ringde upp igen och nu kommer de imorgon. Tur att hjorten inte gjort entré utan att jag kunnat frysa de flesta sakerna som mjölk, smör, ost, leverpastej mm men alla marmelader, inläggningar osv är i farozonen. Det doftar inte gott ifrån skåpet det är ett som är säkert.
Själv är jag i horisontellt läge och tycker lite synd om mig för en rejäl förkylning har infunnit sig. T o m att slå på datorn är halvjobbigt och då är det illa.

03 december, 2007

Viltkött i antågande

I det längsta har jag försökt stå emot, men nu har hösthängigheten drabbat mig med halsont. En blick ut genom fönstret gör inte det hela bättre. Grått dis och regn i luften. Då är det svårt att muntra upp sig själv och säga snart blir det ljusare. Snart kan vi åka långfärdsskridskor. Snart, snart är det jul.
Matmässigt ser jag fram emot 15 kilo hjortkött utan ben, färdigpaketerat och klart. Det ska bli kul att ha rejält med kött i frysen igen. Vet av erfarenhet att det räcker i evigheter. Alltså, bli inte förvånad över inlägg med vilt i fortsättningen. Enda delikata problemet är plats i frysen och jag röjde rejält igår men hjorten måste nog hysas in på fler ställen innan jul.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...