29 november, 2007

Oh my darling, oh my darling

Värdelöst vetande men ändå intressant är att klementin är en hybrid mellan mandarin och pomerans. Uppgiften kommer från Jan-Öjvind Swahns mathistorisk uppslagsbok. Klementinen skapades så sent som 1902 och fick namn efter en präst. Nästa ord är Klenäter som egentligen anses heta klenoder och är en av våra äldsta kakor. Jag fullkomligt älskar den där boken. Oh my darling. För att inte tala om ordet klimp som är nästan magiskt för mig. Färsksoppa med klimp är ett recept från mormor som jag skrivit om för länge sen. Eller Kinuski vars stavning jag föredrar framför Tjinuski. Nä nu får jag sluta läsa och hoppa i säng.

Alltid kul att bli uppmärksammad...

...som här i Sydsvenskan om matbloggare och i artikeln om Lisa Förare med rapport från en skärbräda. Eller intervju på radio P4 med mamma Märtha och mig om pepparkakor så här lagom till jul. (ca 10 min in i sändningen).

Bitter och bitsk citrus

Pomerans är en aromatisk men också rejält bitter citrusfrukt, nästan bitsk i sin smak. Som torkad används den både hel och malen att bl a krydda bröd med. Färsk finns den att köpa i Hötorgshallen och är mycket god i marmelad. Skalet används också i framställningen av likörer.

Jag var inte beredd på hur bitter den var och hoppade nästan till när jag smakade på bulldegen. För mig hör kryddan framför allt julen till. Nu har det legat ett par påsar mald pomerans både länge och väl i skåpet som jag ville göra något med. På påsen från kockens kryddor fanns ett recept som blev mycket goda frukostbröd. Servera inte med någon marmelad som är bitter, för smaken förstärks, vilket inte tilltalade mig.

Bullen är väldigt likt scones med sin korta konsistens. En halv sats tyckte jag var lagom att börja lördagmorgonen med. Degen var väldigt lös och i det närmaste föste jag ihop bullarna – det blev lite platta och inte så runda.

Kockens pomeransbullar (24 st)
Blanda samman i en bunke
75 g smält margarin
5 dl ljummen mjölk
50 g jäst
1-2 msk malda pomeransskal
1 tsk salt
2 msk farinsocker
Arbeta in 6 dl grahamsmjöl och 6 dl vetemjöl
Jäs degen 30 min och baka sedan ut den till 24 st släta bullar. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Grädda i 250 grader 8-10 min.

23 november, 2007

Panforte

Bara namnet på det här triggar igång min fantasi. Inspiration att spana in hasselnötsreceptet kom från Kristinas kastruller och så hamnade jag på ett panforte med de läckraste kryddor. Vill hem redan nu och prova. Läs gärna hela artikeln av Mia Gahne om hur man odlar hasselnötter.

22 november, 2007

Rostade kastanjer - vardagslyx

Hur lång tid kan det ta att frågade jag mig själv i affären. Kastanjer, det var så länge sen och jag kommer inte ihåg. Men det måste stå i min stora kokbok tänkte jag vidare. Det finns säkert ingen i affären som har koll heller. För det mesta vet de inte om det är selleri eller kålrot de ska väga i kassan.

När jag kom hem var det bara 3 kvart kvar till en kvällsaktivitet i huset och jag var sugen på kastanjerna med en gång. Kokboken räddade mig. Där stod att man kan micra kastanjer. Varför inte, prova måste man ju. Kryssade dem ordentligt och in i micron 3-4 minuter. Under tiden gjorde jag iordning ett citrussmör. Kastanjerna avnjöts framför brasan.

Vardgaslyx kallar jag det här. Hur viktigt som helst!

21 november, 2007

R1900 - Matniklas nya

Åh, vi hade en härlig middag på överraskningsrestaurang. Överraskning då jag inte sagt till Fredrik vart vi skulle gå för att fira vår förlovningsdag. Sedan länge hade jag bokat in R1900 som haft öppet i ca 3 veckor. När vi kom var det relativt tomt, men fylldes på snabbt. Mest verkade det vara representation men en och annan stammis gissade vi då jag ville byta bord och fann att just det bordet jag ville byta till reserverats av de som väntades. Ett nytt bord ordnades efter en stund.

Maten kan jag å det varmaste rekommendera. En sashimi på röding, lax och ljummen pilgrimsmussla ackompanjerades av kaprismajonäs, dillvinägrett och mujkarom. Dillvinägretten var så god att jag satt och småsmuttade på den för att försöka förstå vad den innehöll. Den påminde om något som jag gjort förr i ett helt annat sammanhang så det blir att testa själv. Sedan åt jag en perfekt grillad oxfilé med rödlöksmarmelad och anjovissky. Till det valde jag allmogepotatis som var ljuvlig. Fredrik åt vildand med rotselleripuré. En nordiskostbricka med kvittenmarmelad fick runda av och jag nästan rullade hem.

Restaurangen är nyöppnad så serveringspersonalen kan behöva några veckor till på sig att bli lite säkrare i sadeln. Jag vet själv hur det var när jag som ung serverade och idag är kraven mycket högre på att man ska kunna viner, uttala rätters namn korrekt osv. Dessutom vet jag att något av det svåraste för restaurangbranschen idag är att hitta kunnigt folk. För övrigt var alla i matsalen oerhört vänliga och personliga. Niklas kom ut från köksregionerna i kockjacka och pratade med en del av sina gäster. Precis som det ska vara.

Lokalen var blont svensk med bruna och turkos toner. Korsstygnsmönster gick igen på fönster och annan dekor. Häftig blandning och jag slogs av att det här konceptet ligger i framkant då jag hörde Anneke Ammerlaan på Dining trends berätta om ställen där man äter ute för att känna sig som att man äter hemma. Att man går tillbaka till det traditionella men serverar det i ny modern tappning. Närodlat, lokalodlat och råvaruleverantör blir allt viktigare. Både mat och inredning appelerade på det som hon föreläste om. Dessutom var menyn mycket svenskinspirerad vilket tilltalade mig redan vid bokningen.

R1900 är väl värt ett besök.

Frukost på stan

Igår frukosterade jag med Elin, en av Ragazzetjejerna. En timme försvann hur snabbt som helst i en intensiv och supertrevlig diskussion kring livet, matbloggande, restaurangtips och annat väsentligt. =) Mellqvists cafe & bar Rörstandsgatan 4, där frukosten intogs, är verkligen ett toppenställe med läckra mackor, nypressad juice och gott kaffe.

19 november, 2007

Varm vinterdryck

Nu känns det helt rätt att värma glögg eller alkoholfri dryck i ett glas i micron när man kommer hem och pussar på sin älskling. Idag fick jag en fantastiskt vacker bukett blommor då vi varit förlovade i två år. Det lustiga var att när vi vaknade imorse kom inte någon av oss ihåg vilken dag det var. Någon gång framåt nio fick jag ett telefonsamtal och Fredrik sa - du vi har förlovningsdag idag. Kom du ihåg det? Hoppsan, nej, det gjorde jag inte. Inte jag heller. Jag trodde du kanske var sur för det men du verkade så glad när du gick sa han. Vilken tur att jag inte hänger upp mig på sånt tänkte jag. =)

Sen länge har jag reserverat bord på en nyöppnad restaurang för imorgon kväll. Det är en överraskning så jag har inte avslöjat vart vi ska gå, bara att det är bokat.

Varm vinterdryck
2 liter äppeljuice
1 ½ tsk anis
2 kanelstänger
2 tsk hel kardemumma
Riven muskot
Skalet av en halv apelsin
4 msk sirap

Skala av det yttersta skalet av apelsinen med en liten kniv. Ta 1 liter äppeljuice, tillsätt alla kryddor, sirap och koka upp. Låt stå ett par dagar. Sila av och blanda med resten av juicen. Värm upp som en glögg och servera med mandel och russin.

18 november, 2007

Toast och champinjonsoppa

Champinjonsoppa är gudomligt gott och lägger sig som len bomull i magen. Här är en mild variant som balanseras med sötma, sälta och aningens syra. Soppan serverades till lunch med en varm fetaost-avocado-toast som förrätt. Det kanske låter som en lite bisarr kombo på mackan men den var så god att vi gjort den mer än en gång.

Champinjonsoppa (mild)
4 pers
1 gul lök
300 g champinjoner
margarin
2 msk mjöl
5 dl vatten
1 ½ grönsaksbuljongtärning
1 ½ dl matlagningsgrädde
2 msk messmör
2 krm salt
1 krm vitvinsvinäger
Hacka lök och champinjoner. Fräs i margarin och låt vattnet dunsta bort. Pudra över mjöl och häll över vatten, buljongtärningen och låt koka upp. Tillsätt* matlagninggrädde och låt puttra. Smaksätt med messmör, salt och vinäger.

Fetaost-avocado-toast
rostat bröd
fetaost
avocado väl mogen
På en skiva vitt bröd som rostats placeras fetaost och värms i ugnen. Därefter skedas rumstempererad avocado ovanpå.

*Uppdaterat - creme fraiche är borttaget.

17 november, 2007

Bokmässa Street

Idag är det bokmässa i Stockholm och vår bok I mormors berså ställs ut i ALF boks monter. Söndag 18/11 kl 13.00-14.00 kommer vi som är ALFs författare (Lars Rambe*, Claes Grill och jag) att synas och höras på scenen. Själv pratar jag kl från ca 13.35 samt finns i montern båda dagarna.

Street Ord & Text 17-18 november på Street marknad, Hornstull kl 11-18.

*Uppdaterad med länk

16 november, 2007

Enkelt och elegant

Att äta med alla sinnen är något som jag tänker på och lägger nästintill alltid upp maten. Det finns med i ryggmärgen då även jag fick en trevlig devis inpräntad i mig. Jag tror den ursprungligen kommer från 1915-1925 och svenska hemslöjdsföreningen. Devisen är vackrare vardagsvara. För oss innebar det att vi hade snyggt vardagsporslin och bestick samt att alltid lägga upp maten i snygga karotter och på fat. Aldrig serverades vi barn med kastruller på bordet. Jag tycker det är en trevlig vana även om det blir mera disk. Maten smakar ju så mycket bättre om den är i snyggt sällskap. På en svart tallrik från 50-talet som är tillverkad på Uppsala-Ekeby blir effekten något lite extra. Det är lätt att få till en vacker uppläggning med inlagd persika eller som här avocado skuren som en solfjäder. Komplettera med rökt kött i skivor samt en klick gräddfil för det visuella. Gräddfilen höjde inte smaken så nämnvärt. Det är lätt som en plätt att göra sånt på en minut men välbefinandet stannar desto längre i ögat och magen.

Böckling

Ibland blir jag lyrisk när jag hittar matpaket i vår kyl. Den här gången ett i aluminiumfolie. Det visar sig att det är hemrökt böckling från svärfar. Köpta sillar utan ben som fått röka i den hemmasnickrade anordningen ute på landet. Ack, så goda, t o m med skinn är de superba. Äggröra och rödlök blir pricken över i och smak och textur är fantastisk tilsammans.

Mums!

15 november, 2007

Pepparkaksprovning

Bara en liten bild med några av de nio sorter ur vår bok I mormors berså, som fanns på bordet.

Ett stort tack till alla er som kom och bidrog till att kvällen kändes väldigt spännande att göra. Tänk att ni hade era olika favoriter och att det inte var samma som alla gillade. Bloggarna Tre flickor (som verkligen var 3 flickor) och Nässelblom och choklad var på plats bland många andra.

Speciellt tack till mamma Märtha, Fredrik (sambo) och Birger min pappa som såg till att allt fungerade. Det enda jag önskar är att jag kunde klona mig själv och kunnat prata mycket mer med var och en.

14 november, 2007

Ljuva apelsiner

Snart snart är apelsinerna goda och saftiga igen. För att hålla ljuvligheterna i minne även efter vintern kan jag verkligen rekommendera den här supersöta inläggningen. Det är bara meningen att man ska äta en till två bitar av den inkokta apelsinen till något som är mindre sött eller kanske t o m syrligt. Det blir en smaksensation, jag lovar. Inspirationen kommer från Hellenic Living som säljer den som sk spoon sweet. Där finns förslag att prova inläggningen med ostar eller som just en sötsak på sked med ett glas vatten helt i grekisk stil.

Inkokta apelsiner med vanilj
3 apelsiner
7,5-10 dl socker *
5 dl vatten *
1 vaniljstång

Dela apelsinerna, klyfta och dela klyftorna på hälften. Skalen ska vara kvar. *Koka upp socker och vatten. Lägg i apelsinerna och urskrapad vaniljstång (med vaniljen förstås). Låt koka upp och koka 3-5 minuter. Lägg apelsiner och vaniljstång på burk. Koka ihop lagen tills den blir simmig. Häll varm över apelsinerna. Koka upp lagen igen efter ett par dagar och häll över apelsinerna igen.
Servera med grekisk yoghurt och mandelkaka.

*Uppdaterad

Direktsändning

Idag är Märtha (mamma) och jag med på P4 Radio Stockholm 103.3 kl 12.40 och pratar om I mormors berså. Sändning från vardagsrumsoffan. Länk till sändningen. *

*Uppdaterat

11 november, 2007

Nästa helg...

...är det bokmässa i Stockholm och jag har blivit inbjuden att få ställa ut med vår bok I mormors berså i ALF bokförlags monter. ALF bokförlag ställer ut med Skrivarkalendern 2008 (Ljungberg & Collin representeras av Maria Mårsell.) och Jag dog i Barcelona av Claes Grill. Lars Rambe finns också i montern med Spåren på Bryggan. Söndag 18/11 kl 13.00-14.00 kommer ALFs författare att synas och höras på scenen.

Street Ord & Text 17-18 november på Street marknad, Hornstull.

Saxat från mässan

Matmässan går alltid för fort och jag skulle kunnat spendera många fler timmar för man hittar alltid något nytt.

Det jag fastnade för den här gången var bl a syrade grönsaker från Östergötland. Jag har lagt märke till det lilla företaget Tistelvind från Boxholm förut men nu kikade jag extra på deras produkter. Syrade grönsaker är väldigt bra för magen. Riktig hälsomat. Det går inte att syra på grönsaker som inte är ekologiskt odlade då det behövs naturliga ämnen på grönsakerna för att få igång syrningen. Bilden du ser är på en speciell kruka som används för att det ska gå att få till ett sk vattenlås, men det går att syra i en vanlig plasthink, en uppochnedvänd tallrik, tyngd och plastpåse med vatten. Jag har hittat en liten bok på antikvariat om processen och därför var det extra kul att få höra mer om tillverkningen.

Det bli kanske inte riktigt en smaksensation när man äter dem som de är på en mässa, men blandat i sallader och tillsammans med annan mat är de goda. Jag är ju en surkålsälskare. Mitt nya fynd var kimchin på burk. Riktigt god, kryddad med chili, ingefära och vitlök. Inte så stark som originalet sa en kännare bredvid mig. Jag gillade även de mjölksyrade vaxbönorna.


Vidare hittade jag Birgittas matbod där jag föll för en väldigt läcker tomatmarmelad som blir god med ost och sen som vanligt kunde jag inte motstå en burk honung. Det börjar bli en samling i kylskåpet nu och jag är fortfarande fascinerad av hur olika de smakar. Lövhonung med valnötter från Öland. Lövhonung låter ju lite speciellt, men förklaringen var att om du ställer en bil under träd på våren blir den kladdig och det är sådan honung från löven som bina samlar in. Hade aldrig hört talas om det.
Sen lyssnade jag på utdelningen av årets hemmabakare. Jag skulle träffa Birgitta Nilsson från hembakningsrådet som delade ut priset och fick byta några ord med Louise Toresson från Östersund som var årets hemmabakare. Louise hade som examensarbete (pluggade till copy) velat bevara de vackra rullrånen från förr. Hon bakade upp 300 rullrån, stoppade hemgjorda ordspråk på lappar i dem. Som lyckokakor ungefär. Ett par ordspråk löd så här: Ont fett bränns inte så lätt, Om man bäddar kanske man får ligga, Förstahandskontrakt ljuva förstahandskontrakt. Väldigt rolig idé att göra något nytt med något gammalt beprövat och välkänt.

Vi förirrade oss sedan in i vindelen. Självklart provade vi den karamelliga blossaglöggen, kryddad med kanel och havtorn som serverades med chokolate chip cookies. Sedan fastnade vi för en helt genomtrevlig monter. Torres. Vi stod och pratade och provade jag vet inte hur länge och hade hur kul som helst. Min stora upptäckt där var att gewürtztraminer som är äldre doftar petrolium och gummi. Sedan kände jag till min glädje direkt igen nässeldoft och fläder från Sauvignon blanc. Vilken lycka att något av vinprovningarna fastnar ibland.

Lyssnade också på Steffo Törnqvist när han berättade om spritostar han varit med om att ta fram. Roligt att höra då jag själv försökt göra en wisky ost där resultatet blev mindre bra och det slutade med att jag fick slänga hela härligheten. Steffo berättade att det var svårt att fylla ostarna med sprit men att de vaxades ytterligare en omgång för att inte spricka. Goda saker att dricka till är portvin och Grönstedts VO vilket jag tycker kan vara värt att prova. Smakade endast en av ostarna och den påminde mycket om västerbotten i styrka. Mycket god!
Som sagt ett par timmar till hade behövts för att jag hann inte på långa vägar med allt som jag ville.
Andra bloggar om:

Pepparkaksbakning

Nu har jag bakat fem sorters pepparkakor ur boken. Puh, lite svettigt var det och en plåt med svart då jag råkade göra något annat än att kika in i ugnen, men det ska bli kul att äta dem på onsdag. Har du sent omsider kommit på att du vill äta några med oss är du välkommen att maila (se länk ovan) så får du adressen.

09 november, 2007

Snabbtitt på mässan

Wow, vilka vaniljstänger!!! Jag är helt förförd. Du hittar dem på matmässan i monter B02:39. Att det sedan är en utställare som ser till att världens bönder får det bättre är inte fel. Friendly Business heter företaget. Vaniljstängerna innehåller K-vitamin och är bra för hälsan och har mer vanilj än vanliga vi köper. (undrar hur man jämför det)?

Söndag middag - en fyra-rätters ur förråden

Det är väl härligt att vara spontan och ha vänner som kan vara det också och att kunna tacka ja till en inbjudan med två timmars varsel. Jag stod och marinerade ett tjockt revbenspjäll efter alla Lisas regler med sechuanpeppar och annat gott. Marinerade morötter som vid servering beströddes med svart sesam (också ur Lisas Ditt nya skafferi). När jag sen pratade med väninnan fick jag spontant ur mig - varför kommer ni inte över ikväll? Är ingen vän av långt-i-förväg-planerande. Vi kan säkert fixa lite mer till middag - spjället är ju så gott som klart sa jag övertygande. Snabbt på med luren, kikade in i kylskåpet och trollade fram en fyra-rätters av det som fanns. Vad jag vill säga är att det inte är så svårt att fixa middag. Man kan plocka ihop lite av varje i kylen och frysen. Det gäller bara att ha lite saker man gillar på lager.

Vi hittade det här:
Två halvmjuka avocados och några räkor från frysen som tinades och skalades.
Varmrätten var ju som sagt revbensspjäll med ris och morotssallad.
Lite överbliven ost från lördagkvällen med knäckebröd.
Fredrik kilade iväg och köpte grekisk yoghurt och till den serverades kanderade apelsiner, inlagda körsbär på burk, hackade pistagemandlar och några hemgjorda kanelpinnar ur frysen.

Kanderade apelsiner i lag
Apelsinerna hade jag klyftat och delat en gång till med skalet på. Kokade sedan in dem i sockerlag med lika delar socker och vatten tills de var riktigt simmiga. Det här receptet kommer jag att göra igen för de blev supergoda. Vackra var de för att jag använde blodapelsin. De blir väldigt söta och yoghurten bli perfekt till.

06 november, 2007

På allmän begäran

Har du inget recept på pumpa? Jo, en god pumpasoppa. Skriv på allmän begäran säger K med ett glatt leende. Orden hänger efter mig då jag lämnar barhänget. När jag når slussen har jag ca 10 min innan bussen går. Konsumaffären är närmast för att inhandla pumpa. Helst ska receptet vara lagat när det ska ut på bloggen. Inte en pumpa i sikte i hela grönsaksdisken. För att vara helt säker frågar jag. Nej den är slut. Så tyvärr blir det ingen bild på pumpa eller gyllenorange soppa men väl ett recept som jag gör nästintill varje höst. Soppan är ganska tunn och passar som en förrättssoppa.

Soppa på pumpa (ur stora gröna kokboken 1980)
6 personer
450 g skalad pumpa, skuren i småbitar
25 g smör
1 medelstor hackad lök
1/4 tsk malen kanel
rivet skal av 1/4 apelsin
9 dl vatten
salt
nymalen peppar

Smält smör och låt pumpa och lök fräsa med utan att ta färg i ca 10 min. Strö på kanel och apelsinskal. Fräs ytterligare någon minut. Häll i vattnet, låt koka upp, sänk värmen och låte sjuda i 20-30 min tills pumpan är mjuk. Mixa soppan till en jämn smet. Passera genom en sil och häll tillbaka i kastrullen. Värm och smaksätt med salt och peppar.

05 november, 2007

Taffels första nyhetsbrev ute nu

Världens godaste sås

Med gummisar har jag i helgen beträtt den första snön ute i skärgården. Redan på fredagen när jag kom ut låg det en doft av snö i luften och när jag kikade ut i morgonens grådis låg ett litet lager snö på trädäcket och slänten nedanför. Ganska snabbt smälte det undan och lämnade en slaskig sörja efter sig. Himlen var vackert blågrå och havet antog en blygrå nyans. Mot himlen avtecknade sig en liten björk med ett par gula löv som slets hit och dit av vinden. Underbart vackert i sin kärvhet.

Höst/vintermat blev hjortstek med sky. Lite lyxigt och annorlunda kött som jag bara ätit en gång förut. Lätt att göra iordning, Fredrik stod vid spisen och det blev helt fantastiskt. :-)

Överhuvudtaget är en rejäl köttbit god och samtidigt enkel helgmat som går att variera i det oändliga. Här kommer ett tips med en sås som jag verkligen kan rekommendera. Receptet har jag fått av en matglad chef. Det låg ibland många lappar med recept i min bok ett tag innan jag blev inspirerad att pröva. Jag är ingen torkad-tomat-tjej så därför kom jag mig inte för att göra den. Väl testad så är det en sås jag gärna äter. Serverad till en rejäl köttbit och potatis så behövs inget mer. Den är nämligen supergod!

Mariannes sås
4 msk soltorkade tomater
1 liten finhackad gul lök
4 dl rödvin
4 dl stark buljong
100 g osaltat smör (jag tog saltat och det blev bra)
1 kvist färsk dragon

Fräs tomater och lök, häll över buljong och vin. Reducera till knappt hälften. Innan servering tillsätts smör och finhackad dragon.

01 november, 2007

Pepparkaksprovning med glögg

Nu går tiden fort fort och julen är både nära och inte nära. Vips har hela november försvunnit iväg. Strax är det första advent, Lucia, hyacintdoft och annat beroendeframkallande. Jag tjuvstartar en aning i novemberrusket och hoppas få se dig på pepparkaksprovning den 14 nov från kl 17.30. Flera av pepparkakorna ur vår bok ska bakas och jag hoppas du vill avnjuta dem med oss.

Ta gärna med en vän och osa senast den 9 nov med mail till kinna.jonsson at bredband.net.

Varmt välkommen!

PS För den som vill köpa julklappar finns det böcker till försäljning. DS

Hoppsan

Sajten är sig inte lik. Länkar har ramlat bort liksom färger och vissa bilder. Det var helt fel att anpassa med nya funktionen i blogger. Jag har tvekat länge och nu vet jag varför.

Spänningen är ooooliiiiiiidlig

Lisa, matälskaren Gitto, Iso och Malin mfl kommer att skriva på en ny matsajt och jag ser med spänning fram emot Taffels första nyhetsbrev. Prenumerera du också.

Familjemiddag

I lördags hade jag och Fredrik fått uppdraget att fixa efterrätt till familjemiddagen med 18 sittande gäster. Önskemålet från hans föräldrar var "damer" som är paradefterrätten på Klefstad. Damernas (glass)kjolar görs i skålar som jag köpte i Paris för säkert 20 år sen. Överdelarna köptes också där och när jag var nere i våras för att komplettera visade det sig att det inte finns lika snygga längre.

Tyvärr är de inte dekorerade lika fint som de är när mamma gör dem. Jag kan helt enkelt inte spritsa lika bra eftersom jag inte gör det så ofta. På den lilla bilden har jag förberett mig med tyllar, torsos, silverkulor. Till glassen serverades jordgubbsås som bara var jordgubbar helt lätt mixade i matberedaren och endast lite socker. Jag hade bakat kanelpinnar med mandel att servera till. Efterrätten blev en succé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...