31 oktober, 2007

Pajform

Just nu handlar jag köksprylar som om inte jag hade några...När jag flyttade hade jag från mitt enmanshushåll 25 flyttkartonger med bara köksprylar.

Den här pajformen inhandlades för några veckor sen och den är superbra med löstagbar botten. Jag gjorde en supersnabb äppelkaka pga ett felköp av färdig pajdeg. Jag tittade inte på förpackningen ordentligt utan trodde jag fick smördeg med mig hem. Ganska trist med färdig pajdeg. Resultatet blev ganska okej ändå.

Det goda köket - mina tips

Om du tycker det är fel att göra reklam för sitt jobb så får du sluta läsa här. Jag råkar ha förmånen att få jobba på Stockholmsmässan och få info om Det goda köket under tiden som mässan växer fram. Något som är väldigt spännande och jag tycker det är jättekul när Daniel Fritzdorf, projektledare, kommer förbi mitt rum och berättar om något nytt som är inbokat eller som diskuteras.

Teman för mässan i år är FEST, LUST och TREND vilket syns i nästintill allt. Fest t ex, bara det att du själv kan få sabrera en champagneflaska låter ju hur läckert som helst. Kolla sabreringsfilmen.
Daniel berättar om Organic lounge, en av restaurangerna, som är en vit restaurang där menyerna är uppbyggda baklänges. Vadå baklänges? "Jo, här har man utgått från råvarorna som är ekologiskt, lokal, närodlat och byggt upp menyn. T ex finns det göstartar, kantarellsoppa, hängmörad grillad biff och en jäkla massa matvete hit och dit" säger Daniel som älskar matvete.

Rickard min kollega, som säljer in mässan, rapporterar att det finns många spännande utställare som har ostar, olivoljor, choklad och vin. Kött, fisk och köksinredning finns lite mer i år än tidigare. Checka in utställarlistan för han tycker alla är bra på sitt sätt, rena rama smörgåsbordet för en matälskare.

En av de saker som jag verkligen gillade förra året var vintunneln, där glas fyllda med olika smakreferenser (smörkola, laktrits, nässlor osv) användes, för att gissa sig till vilken vinsort. Då hade jag också gått en vinprovar kurs och kunde klura ut ett av fyra viner helt säkert. Det luktade nässlor och fläder.

Min personliga favvo är David och Sushi-SM. =) Tävlingens vinnare koras kl 13 på lördagen. Från en bloggare har jag hört att det blir något alldeles extra i år.

Mina intryck av tidigare mässor finns här , här , här och här. Eftersom jag är en sån sucker tar jag ut en rejäl slant i förväg (det brukar vara kö till bankomaten) för att jag vet att jag kommer att vilja handla godsaker, kokböcker och kanske en och annan pryl. I just love it! Tro inte att jag har några pengar kvar när jag går hem. Snarare ett par kassar. Tur att min Fredrik inte har något emot att det dras från gemensamma kontot. Honom har jag f ö gående på Båtmässan i hallen intill även om han älskar mat så är båtpassionen något större. Han kommer in sista timmen och går runt med mig, provar lite vin och kikar på mina (våra!) nyförvärv.

Mitt bästa tips till dig är att ta pendel eller buss till mässan. Inte bara för att det finns massor med goda alkoholhaltiga drycker utan för att det brukar vara ont om parkeringsplatser. Ta ut pengar i förväg och köp eventuellt biljett i förväg för att slippa köa.

PS Jag får inte extra bonus för det här utan jag bara ääälskar att gå på den här mässan. DS

Bokinköp och njutning

Njutning i soffan var tre nyinköpta kokböcker och jag snabbt kunde konstatera att det där med att söka sina rötter och utgå från sin familjs traditioner fanns i alla tre. Det verkar vara en trend och jag gillar att man berättar lite historia kring sina recept. Avslappnat satt jag och njöt av att ha pratat på Akademibokhandelns författarkväll och berättat om tankarna kring min egen bok. Broccoli Frida som var där, har redan hunnit bläddra och ge ris och ros. =)

Böckerna jag köpte och som utökar min redan gedigna samling var:
Danyel Couet, Paris : från chèvre chaud till couscous merguez
Tessa Kiros, Mellan hjortron och oliver : en värld full av recept
Claes Britton, Meze hos Halv Grek plus Turk









Coyet för att jag älskar Paris och det här känns mycket som jag själv upplevde det när jag bodde där. Kiros bok för att jag gillade designen och recepten och Brittons bok för att jag missade att köpa den när den kom i första upplagan. Nu är det nytryck. Bilderna är lånade av Bokus.

Det finns absolut ingen plats i bokhyllan längre, men det är bara att köpa en ny för jag kan inte låta bli att köpa böcker.

30 oktober, 2007

Chili con carne - riktig smalmat

För några år sedan deltog jag i viktväktarnas program. Mest för att jag ville bli av med ett par kilo trivselvikt, ett par små bilringar kring magen inte för att jag är särskilt tjock. Vi blev verkligen smalare av maten. Chili con carne är ett av de bästa recepten som jag gärna gör. Receptet är så bra för det är mycket grönsaker och bönor i och ganska lite kött i förhållande till det. Jag gillar allt-i-ett recept där det ingår grönsaker i själva rätten. Sen är det skönt när saker kan stå och puttra på spisen medan jag fixar en efterrätt eller förrätt. Som regel blir grytor bara godare av att värmas upp dagen därpå och den här chilin är inget undantag.

Chili con Carne från Viktväktarna
4 pers
300 g mager nötfärs
2 stora gula lökar
1 msk olja eller flytande margarin
1 köttbuljongtärning
2 msk soja
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
2-3 vitlöksklyftor
½ tsk kumminfrö
1 tsk oregano
2 tsk chilipulver
2 burkar vita bönor i tomatsås, ca 700 g
1 grön paprika
1 röd paprika

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i matfett i en gryta. Tillsätt färsen, mosa med en gaffel och rör tills den blir jämnt grynig. Smula ner buljongtärningen, häll i soja och krossade tomater. Lägg i lagerblad, vitlök, kummin, oregano och chilipulver. Koka under lock på svag värme ca 20 min. Lägg i de vita bönorna och de urkärnade paprikorna skurna i bitar eller strimlor. Koka ytterligare 5 min. Smaksätt med salt och mera kryddor om det behövs. Servera gärna med en blandad sallad.

29 oktober, 2007

Akademibokhandeln

Nu har jag bakat till imorgon (30/10) då jag ska prata i Akademibokhandeln, Skrapan kl 17. Har du vägarna förbi är du varmt välkommen in att lyssna och fika.

Friskvård i förkylningstider

Kollegan försöker hålla oss alla friska och delade ut vitaminshot på löpande band imorse. Väl koncentrerad juice och pureer, 80 ml motsvarar 125 g frukt och 125 g grönsaker. Jättegott men jag tror att några fibrer hade varit bra för lilla magen. Därför dricker jag sällan juicer.

Bloggfrukost på Berns

Lisa matälskaren föreslår en bloggfrukost på Berns snarast vilket jag tycker är en lysande idé. Föreslå datum i kommentarsdelen hos henne.

28 oktober, 2007

Husman på tyska

Nu är jag sugen på något herzhaftes sa Helga, mamma i min au-pair-familj utanför Düsseldorf. Så lärde jag mig laga petersilieknödel för jag hade ofta ansvaret för maten. En mycket underlig rätt tyckte jag då som inte är uppvuxen med kroppkakor eller dylik landskapsmat. Jag tyckte helt ärligt inte att de var så fantastiska heller, serverade med sauerkraut och kanske någon bratwurst.

Under min tid på restaurangskola i Österrike blev det fler olika varianter på knödlar men ännu ingen hit hos mig. Men plötsligt blev det viktigt att beställa knödel på Moldau när vi matbloggare träffades för ett tag sen och jag var fast. Poletten hade trillat ner och det var ju gott. Därför letade jag reda på ett äkta recept från en tysk sajt och var tvungen att göra mina egna. Mottagandet i det egna hushållet var ljummet. Fredrik var inte alltför entusiastisk, vilket inte hindrar mig från att göra det någon mer gång och blogga om det. ;-)


Semmelknödel (semmel är likt en vanlig fralla)
(3 pers)
3 frallor som är minst 1 dag gamla
120 ml mjölk
1/2 gul lök
1 msk persilja
10 g smör
1 ägg
10 g mjöl
peppar
salt
muskot

Skär frallorna i fina skivor eller tärningar och lägg i en skål. Koka upp mjölken och häll över brödet, rör om och lägg på ett lock. Låt stå i ca 30 minuter för att dra. Hacka lök och persilja fint. Smält smör i en teflonpanna, tillsätt lök och persilja. Fräs tills löken är genomskinlig. Häll blandningen över brödet, tillsätt ägg, mjöl, peppar, salt och muskot. Blanda väl. Blir degen klibbig, tillsätt mer mjöl. (Beror på äggets storlek) Med fuktade händer formas sedan lika stora bollar (3-4 st) som läggs in en kastrull med sjudande saltat vatten i ca 20 minuter. Så snart de stiger till ytan är de klara. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Servera med varm surkål, en god korv eller kasslerskivor.

27 oktober, 2007

Blåmögelost och mangosalsa

En god kombination är ost och frukt. T ex fikon, päron eller mango. Som en sk sandvikare dvs en liten förrättssmörgås placerade jag en rejäl skiva blåmögelost på en grov brödbit. Tärnade mango i fina kuber, strödde över gräslök och toppade med någon droppe balsamicokräm. Fräscht och gott, men som sagt vilken söt frukt som helst hade blivit lika bra med osten.

26 oktober, 2007

Mycket på gång

Nu är det mycket kul att göra. Dining trends tänkte jag gå på.

Jag får inget betalt för att skriva om det här utan gör det för att jag gillar David som arrangerar Dining Trends.

25 oktober, 2007

Författarkväll och andra evenemang

Nu börjar det dra ihop sig till författarkväll och jag skulle tycka det vore kul om du har tid att komma och lyssna den 30 okt, kl 17 på Akademibokhandeln, Skrapan, Söder. Under tiden jag pratar bjuds det på kakor ur boken. Jag har just bakat två av de sorter som jag ska ha med mig.

Ses vi på Det goda köket? Jag kommer själv att njuta av dofter och mat på fredagkvällen den 9 nov. Kanske kan vi ta ett glas vin tillsammans?

Boka gärna in glögg hos mig med bok-hämtar-kväll den 14 nov kl 17.30. Du som redan köpt bok och bara vill dricka glögg får också gärna komma. Maila mig så jag vet. kinna.jonsson at bredband.net. Förhoppningsvis ska jag kunna greja egenhändligt tillverkad dricka.

På Street kommer jag att ställa ut boken på Ord & Text mässan den 17-18 november.

Jag återkommer med mer detaljer men nu är jag ganska så trött och ska njuta lite skönhetssömn. =)

Spetsa till med lite god sprit

Passa på nu när det finns god frukt i affären och gör fruktsallad. På bilden har jag använt olika melonsorter, banan och druvor. Sockerlag görs med knappt så mycket socker som vatten kokas upp och får svalna medan frukten skärs i bitar. Spetsa sockerlagen med lite god sprit om du vill förhöja smaken. Jag använde en calvados men konjak eller något annat kan vara gott i. Prova med en liten mängd vid sidan av för att se vad du gillar. Annars kan man piffa till med en klick lösvispad grädde som är smaksatt med cointreau, drambuie eller dy, något som jag redan fick som barn då mamma piffade till söndagsefterrätten.

Andra bloggar om: Andra bloggar om: , , ,

23 oktober, 2007

Två-års-jubileum

Tänk att det har gått två år sedan jag först började bekanta mig med blogger och sätta igång att matblogga på allvar. Det är otroligt hur fort det har gått och fantastiskt hur många nya människor jag kommit i kontakt med och hur jag utvecklat mitt matlagande, skrivande och fotograferande med bloggen. Jag vill tacka er alla trogna besökare för fina kommentarer, länkningar, tävlingar och annat. Det är ett nöje varje dag och väl värt att fira. TACK!!!

22 oktober, 2007

Bakbord och korgbröd

Bakbordet är invigt. Förra helgen köpte jag och transporterade det på tåget upp till Stockholm. En och annan medresenär höjde på ögonbrynet för att inte tala om taxichauffören som kommenterade köpet. Väl i köket kan jag konstatera att det här är verkligen något jag saknat. Visst går det att baka på bänken men bakbordet var verkligen toppen. En vettexduk under och bordet hålls på plats. Nu ångrade jag bara att jag inte köpt ugnsstenar för att grädda bröden på. Korgar hade jag några gamla från loppis. Inte lika fräscha som nya men de dög gott.


Korgbröd
2 st
DAG 1
4 dl vatten
3 dl grovt rågmjöl

Häll kokande vatten över rågmjölet och låt stå till nästa dag

DAG 2
4 dl vatten
1 msk salt
50 g jäst
1 dl fint rågmjöl
ca 14 dl vetemjöl

Tillsätt ljummet vatten, salt, jäst och arbeta in rågmjöl samt vetemjöl. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Baka ut till två bullar. Mjöla korgarna väl och lägg i bullarna. Låt jäsa ½ till 1 timme. Tippa upp dem på plåt. Grädda med dubbla plåtar under bröden ca 1 timme i 175°C.

18 oktober, 2007

Frukost på stan

Ett bra sätt att starta sin dag är att delta på ett frukostseminarie med intressant föredragshållare, träffa en god vän och/eller spännande person. Den här gången var det Bendel, skribent och bloggare som jag frukosterade tillsammans med på Mellqvist café och bar. Hela dagen kändes härlig då Pia verkligen inspirerade mig med glada pigga ögon och gediget kunnande om mat. Den där hushållslärarutbildningen borde jag oxå gått. Det förstår jag nu. =)

Tomatsallad

Färgsprakande och något som hör hösten till är den här tomatsalladen skuren i oregelbunda bitar med tomater i gult, rött och skiftande mot grönt. Med lite citronolivolja, citron, salt, peppar och lite honung blev den sååå god. Jag använde ett vackert kryddsalt så några rosenblad och ringblommor smög sig också ner på tallriken. Sallad av den här typen serverar jag ofta som en förrätt då jag tycker att det är godare med varma grönsaker till varm mat och kalla grönsaker till kall mat. Ett tips som min syster hämtade i en gammal kokbok och något som jag följer alltsomoftast.

16 oktober, 2007

Att ta sig vatten över huvudet

I en stund av eufori tackade jag ja till att vara stand in som föredragshållare. Det visade sig att jag skulle få tala om personen blev sjuk eller fick förhinder och personen ifråga är ganska prominent. Därför sitter jag just nu och förbereder ett ca 40 min långt föredrag. I vissa stunder undrar jag varför jag säger ja till det mesta. Det vore ju mycket bättre att tacka nej och ha en lugn stund.

När jag ändå skulle göra det bad jag på Akademibokhandeln på Skrapan (Söder) att få tala på en författarkväll så det ska jag göra den 30 okt kl 17.00. Det blir förstås fika med hembakta kakor. Vill du komma och lyssna är du varmt välkommen.

Kan berätta att jag börjar bli duktigt stressad och kommer att vara nervös, men det ska gå.
Jag tror inte att jag tagit mig vatten över huvudet men det avgör publiken bättre än jag.

Linsbiffar

Nässelblom har skrivit om gröna linsbiffar som lät väldigt goda och lätta att göra. Även jag som inbiten köttätare kan tänka mig att testa dem. ;-)

14 oktober, 2007

Mormor

Idag vill jag fira mormor som skulle blivit 105 år. Hon har inspirerat mig till mycket. Tänk om jag fått lära känna henne även som vuxen. Varför finns det inga tidsmaskiner?

Östgötamat

Med spänning såg jag fram emot att delta som utställare för första gången på en mässa. I mitt jobb ser jag ju mässor mer eller mindre ett par gånger i månaden, men att delta själv är något helt annat.

Inflyttnig
Redan vid sju-tiden kunde vi börja flytta in våra saker i lokalerna, men Frida från Hus-Modern och jag kom överens om att kl 8 skulle räcka för att få upp alla sakerna. Vi har bara setts en enda gång förut (kom i kontakt via nätet) så det var dubbelt spännande att få lära känna henne under en dag. Tanken var att Fridas bak-saks-sortiment skulle kunna passa med min bakbok. Tre gånger en meter var inte svårt att fylla. Frida hade fina bakgaller och bak-vintageprylar som hängdes på monterväggarna. Hon bullade upp med bakbord, -stenar, -korgar, mjölblandningar, inläggninsburkar och fina flaskor. Vi hade en grov linneduk under allt och mammas jultrasmatta på golvet. Själv satte jag upp en stor tavla med mina foton och staplade upp böcker. Sedan var det bara att invänta publiken.

Utställarna mitt emot
Ca 700 personer kom under dagen. Vissa stunder var det tjockt med människor som klämde sig fram och vissa stunder helt tomt. Det var kocktävling på scenen och allmänt scenprogram. Mitt emot oss stod en ung kille som startat
Slåttergubben. Han bjöd på smakprov surdegslimpor, sålde mjöl och dinkel i lösvikt. Du som läser bloggen vet kanske att jag är en honungsälskare och snett mitt emot mig fanns honungsmontern med Jan-Erik Jansson. Ljunghonungen var jättegod och passar bra i min samling av olika sorter. Tänk att de kan smaka så olika beroende på blommor och säsong när den samlats in.

Rundvandring och rekommendationer
Under dagen hann jag inte kika runt så mycket men när publiken tunnades ur hann jag både smaka solrossoppa på solrosskott och fyllningen till solrospraliner från
Rimforsa strand, spännande och innovativt av Daniel Blomquist. Receptet återkommer jag med för jag frågade om jag fick lägga ut det. Soppan smakade som ett mellanting av sparris och jordärsskocka. Överraskande gott.

Ydrekött hade god pastrami från egna djur och självklart köpte jag en bit. Kika gärna på hemsidan med mycket matnyttigt. Där finns bl a en koskola med bild på de olika koraserna.

Bredvid Ydrekött stod innehavaren för
Brostorps ostar. Underbara ostar i utseende och smak. Här förädlas egen mjölk till ost och ostkakor. En helt underbar familjehistoria fick jag på köpet. Det är mormor i familjen som gör ostar och de uppkallas efter barnbarnen. Lille Oliver hade en dag frågat "när ska du göra en ost som är mig?" och mormor gjorde en ost med svarta oliver. Lille Oliver sa då - "men mormor jag tycker ju inte om oliver". Ändå äter han den glatt. Vitmögelosten har Josefin fått låna sitt namn till. Denise är en mjuk delikatessost med italienskt ursprung och har en blåmögelrand i mitten. För att få fram den ystas osten under två olika dagar. Resultatet har blivit mycket bra och förlagan är en italiensk ost som jag inte lyckas hitta namnet på. Anton är nästa ost och en taleggio-typ. Blåmögel fick heta just blåmögel - en mycket vacker och god ost som jag köpte med mig hem. Kvar är nu tre barnbarnsnamn, Emil, Axel och Astrid. Astrid är bara 3 månader så det får vänta ett tag.

Vid tomatståndet kunde jag inte motstå de vackra ljuvliga färgerna. Jag försåg mig med Tiger, en Cocktailtomat som var mörkt grön, Bolzano, i gul något orange ton, Flavorina, cocktailtomat och till sist röd plommontomat från Tomatboden Varv, Assarsson Trädgård. Tomatsalladen som de här ska användas till vet jag kommer att bli något av det vackraste jag kan äta. Skurna i skivor med en god dressing och kanske lite lök blir det här något alldeles extra.

Nästa matmässa
Dagen var mycket lyckad. Att gå på matmässa är berikande till kropp och själ. Roligt att komma i kontakt med produkter som inte annars är så vanliga och ibland småskaliga. Vill du hänga med på nästa mässa, håll då ögonen öppna på Det goda köket i början av november. Jag tänkte gå på den fredag eftermiddag/kväll, vilket är första dagen och enligt mig bästa tiden. Kanske någon mer bloggare kommer till mässan och har lust att botanisera runt med mig.

PS Den mest fascinerande personen jag träffade var Angelica. Hon tävlar i mat och berättade att hon ärvt en tjock handskriven kokbok från sin farmor på finska. Nu har hon pluggat finska, skriver rent och översätter boken. Pappa hjälper henne. Angelica, jag vill höra mer från och om dig. Att göra mat på riktigt från grunden är väldigt spännande. DS

12 oktober, 2007

11 oktober, 2007

Kom och besök mig och Frida

På lördag ställer jag ut min bok tillsammans med Frida från Hus-modern på Östgötamat, en mässa i Linköping. Av Frida kan man köpa vackra bakgrejer både nytillverkade eller vintage vilket kompletterar I mormors berså där både nytt och gammalt samsas kring ämnet bakverk.

Plats: Linköpings konsert och kongress
Dag: 13 okt
Tid: 10-17
Monter: 5
Mer info:
LRFs hemsida och i inbjudan

Frida och jag hoppas givetvis att du har vägarna förbi och kommer och hälsar på. Vi vill gärna träffa dig!

Välkommen!

08 oktober, 2007

Bidrag till cyberkocken

Ingredienserna till cyberkocken den här helgen kändes som om de passade ihop, oavsett tillagningssätt. Tillagningssätt var just det som var blev svårt att välja. Helst ville jag att det skulle vara något som inte var så självklart, åtminstone inte för mig. Pirog lät lite kul även om degen tog en stund att jäsa.

Kila nu vidare till Brasilian Linda och se de andra bidragen.

Kycklingpiroger
6 knyten
½ sats grunddeg till piroger (se en vanlig kokbok)
ca 225-250 g kokt kyckling
70 g ädelost
2 äpplen
2 msk crème fraiche
½ tsk salt
1 krm peppar
100 g hel förvälld spenat

Hacka kycklingen i småbitar, skala och skiva äpplena, finfördela ädelosten och tillsätt creme fraiche och kryddor. Blanda. Kavla ut degen och dela upp i rutor. Fördela spenat på varje platta och därefter blandningen. Förslut och lägg på plåt. Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter tills pirogerna fått färg.

06 oktober, 2007

Cyberkock i helgen

Nu är det dags igen och jag börjar få näsan över vattenytan att kunna ägna mig lite mer åt att läsa andras bloggar och framför allt mer tid för matlagning som är mer än korv och makaroner. Kom då på att det är cyberkockstävling den här helgen och Brasilian Linda som vann förra gången är den som valt ingredienserna spenat, grönmögelost, kyckling och äpple. Läs mer om tävlingen hos henne. Tävlingens grand-old lady och upphovskvinna är Ilva som samlar in nya förslag på ingredienser varje månad.

05 oktober, 2007

Matbilaga i SvD

Matbilagan i SvD som kom imorse var jättefin. Har du inte svenskan så rekommenderar jag ett inköp. Det jag gillade var upplägget närodlat och lokalproducerat med fransk inspiration. Saker som ligger mig varmt om hjärtat. Fina bilder och en lugn harmonisk utstrålning (om man nu kan säga det om en tidning som ligger framför en på frukostbordet).

Kyckling i stekpåse

Som en liten present- förpackning ser kycklingen i påse ut. Jag kunde inte hejda mig utan ville prova fler saker i stekpåse nu då jag fått lite blodad tand. Den här gången stoppade jag en citron i kycklingen och tryckte in färska kryddor under skinnet på både ovansida och undersida av den. Kycklingen fick en kokt karaktär och blev jättegod med en quinoasallad.

Kyckling i stekpåse

4 pers
1 hel kyckling
1-2 citroner
kvistar av färsk dragon
1 buljongtärning
salt
peppar

stekpåse
salta

Klipp till påsen i lagom storlek. Salta och peppra inuti kycklingen. Lägg i buljongtärningen. Stick hål på citronen med en gaffel och placera i kycklingen. Stick in kryddorna under skinnet där det går. Bind ihop kycklingen så att citronen inte ramlar ut. Placera i stekpåsen. Lägg resterande citron i mindre delar runt om kycklingen. Bind ihop påsen enligt anvisning på förpackningen. Ställ i ugnen på ca 175-200 grader i 1-1 1/2 timme. Använd gärna stektermometer för att avgöra om kycklingen är klar. Den ska hålla 80 grader.




Quinoasallad
1/2 dl quinoa per person
dubbelt så mycket vatten som quinoa
buljongtärning (ta 1/4-1/2 per person)
1/4 gul lök
isbergssallad
1/4 röd paprika
salt

Rosta quinoan lätt utan olja. Skala och hacka löken, tillsätt den tillsammans med vatten och buljongtärning. Låt puttra i ca 20 min. Hacka paprika och skär salladen tunt. Låt quionan svalna, blanda alltsammans strax före servering.

Tranchera kycklingen och servera med sallad och citron.

, , ,

Tortellini med zucchini och gremolata

Gremolata är en av mina favoriter i köket. Kryddblandningen är helt enkelt superb. Första gången jag kom i kontakt med den var på en matlagningskurs där vi gjorde en "våt" gremolata dvs tillsatte olivolja till den så att den blev lite såsig. Den användes också som smaksättning till en velouté, en slags sås. Jag blev helt såld redan då.

Här har jag använt gremolatan som smaksättning till zucchini och det blev fantastiskt gott.

Tortellini med zucchini och gremolata*
2 pers
1 förpackning färsk tortellini
1 medelstor zucchini
1 knippa krusbladig persilja
1/2 citron
1 vitlöksklyfta
olivolja
Servering, parmesanost, salt, peppar, olivolja

Koka tortellinin enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet.
Skiva en zucchini och stek i olivolja så att den får fin färg.
Hacka mycket persilja, riv citronskal, hacka en vitlöksklyfta och blanda ihop. Värm lite olivolja. Hetta upp tortelinin i oljan, tillsätt zucchini och gremolata. Blanda om och servera med ovanstående tillbehör.
*uppdaterat med ingredienslista.

, ,
,

04 oktober, 2007

Mässor

Tjoho, min bok får vara med på HEM mässan i helgen. I inspirationsmontern Fest i det gröna C23:10 kan man kika på min bok och på NK bokhandel som ställer ut i montern C15:41 kan man köpa den. förutom det så är det Hem & Villa mässa och Digital Home mässa samtidigt.

02 oktober, 2007

Lax carpaccio

Carpaccio trodde jag kunde betyda att tillagningssättet är tunt skuren råvara, framför allt kött, men när jag slog upp det på Wikipedia visade det sig att rätten fått sitt namn av en målare som hette Vittore Carpaccio och att hans målningar påminde om färgen på rätten.

Carpaccio såg dagens ljus på Harrys bar i Venedig under 50-talet och den första som fick den var Countess Amalia Nani Mocenigo som fått en rekommendation av sin doktor att bara äta rått kött.


Lax carpaccio
Av en lax bit som blev över efter helgen skapade vi vår egen carpaccio. Laxen skars i tunna skivor och som fördelades på tallrikar. Lite citron, olivolja, fint skuren gräslök, salt och peppar fullbordade rätten. Det kan inte bli enklare än så att skapa en fantastiskt god förrätt.

OBS! Jag äter endast rå lax som varit frusen för att undvika eventuella parasiter.

01 oktober, 2007

Mina fastrars mat

Sitter och myser i soffan med Paolo Robertos nya bok, Mina Fastrars Mat. Var bara tvungen att köpa den då hans tema tangerar vårt, nämligen släktens gamla recept, enkla och geniala som man gärna gör gång på gång.

Mycket text kanske, lite i mesta laget för en kokbok men jag är säkert inte den enda som läser kokböcker. Den här kommer jag definitivt också att laga saker ur. Enda ångest är att nu börjar min bokhylla att svämma över för jag vet inte hur många kokböcker jag köpt sedan jag började blogga.


Bild lånad från Wettergrens bokhandel som tipsar om nya böcker.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...