30 september, 2007

Stöld och intrång i ens privata sfär

Lite off topic, men ändå något som berör mig starkt. Hur sårbara är vi inte med att ha all information på våra datorer, kunna kommunicera, lagra information och spara tankar? Elina (min syster) blev bestulen på sin mac för några veckor sedan, dagen före hon skulle till New York och veckan efter det att vår bok (som hon designat) kommit från tryckeriet. Hon kastas brutalt tillbaka till händelsen då hon läser om Francis Ford Coppolas stulna dator. Där låg allt material till hans nya alster, nya storverk. Elinas dator innehöll saker av motsvarande vikt för henne. Hon jämställer händelsen med när hela gården höll på att brinna ner. Elinas inlägg är tänkvärt.

Plommon med mandelsmak

Plommon får vi ungefär vartannat eller var tredje år och just i år finns ingenting på de träd som förra året formligen bröts sönder av en ymnig skörd. I frysen finns därför ganska mycket plommonmassa som väntar på att bli sylt eller marmelad. Vi har också fryst in plommon som halverats och kärnats ur. De tar jag fram för att göra efterrätter, men just idag var jag sugen på helt färska plommon och köpte några i affären.

De s
yrliga plommonen blir superba med mandelmandelsmak och glass. Utan glassen till var efterrätten nästan i suraste laget. Ska plommonen serveras med lösvispad grädde bör de nog sockras en aning. Grädde fick vi ofta som tillbehör när vi växte upp, ibland var den smaksatt med en skvätt god likör. I det här fallet skulle jag smaksätta med mandellikör för att ytterligare framhäva smaken i mandelmassan. Om glass är tillbehör serverar jag gärna likör i ett glas bredvid.

Plommongott
2 pers
12 plommon
50 g mandelmassa
1 msk matlagninsgrädde
bittermandelessens eller bittermandel

Halvera plommonen och lägg tätt i en ugnsfast form. Riv mandelmassan gott, rör mjukt med grädden. Smaksätt med bittermandelessensen. Gärna så att det blir stark smak. Ställ in i ugnen på 225 grader tills mandelmassan fått färg.

,

29 september, 2007

Laga mat i stekpåse

Jag har länge tänkt att jag skulle göra något i stekpåse för att undersöka om det verkligen blir sådär gott och saftigt som jag kommer ihåg från 70-talet. Köpte säkert stekpåsar för ett par år sedan men har inte kommit mig för att göra något med dem. Nu fick jag blodad tand då jag såg ett reportage i Laga lätt nr 9*, där stekpåse använts till både varmrätt med kyckling och efterrätt med frukt.

Lax blev huvudingrediensen. En laxbit per man och några smaker som kunde passa ihop. Valde därför tomater, oregano och kalamataoliver. Resultatet lät inte vänta på sig, saftigt och smakrikt. Att det dessutom inte blir någon disk är ju bara ytterligare en fördel.

Lax i stekpåse
2 pers
2 laxkotletter utan skinn
1 tsk grekisk oregano
12 kalamataoliver med kärnor
1/4-1/2 purjo (gröna delen)
2 tomater
salt
peppar

Klipp stekpåsen till lagom storlek. Lägg i laxskivorna, strö över oregano, salt och oliver. Strimla purjon och skiva tomaterna och fördela dem över laxen. Salta och peppra. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. (min lax var halvfrusen så det kanske går åt lite mindre tid).
* Uppdaterat. På Laga lätts hemsida ligger just nu båda recepten med stekpåse.

Tillsatser i maten ett hett ämne

Konstigt att vi inte tänkt på det förut. Vi har varit direkt aningslösa, NOT! Men nu tas det upp på bästa plats i tidning efter tidning. Tillsatser i maten. Senast i SvD igår skrevs om en ny bok som heter Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Egentligen borde vi räknat ut för länge sen att tillsatser kan ge skadliga biverkningar, precis som mediciner kan. Men vi har valt att blunda för visst vill vi äta färskt bröd och andra saker långt efter det att de är tillverkade.

Det som jag tyckte var extra intressant är att det kan finnas samband mellan livsmedel med många tillsatser som hyperaktivitet och ADHD hos barn. Vad händer med oss vuxna? Konserveringsmedel och hela listan med E-tillsatser, vad ger det? Vad beror det på att vi är mer och mer allergiska för varje år? Kan det ha något samband? Tommy Svenssson på Utbildningscenter har listat alla möjliga tillsatser i maten som han i Corren beskrev som tveksamma. Hela artikeln var oerhört intressant tyvärr hittar jag den inte när jag googlar.

24 september, 2007

Säsongstips

Vill bara påminna om att det är krabb- och kronärtskockstider just nu och det gäller att passa på och njuta läckerheterna då de är som bäst. Tjingaling!

Min kära vän från västkusten mailade genast när hon såg vad jag skrivit.

Kinna, glöm inte att alla skaldjur är kanon nu och hela hösten, vintern - ju kallare vatten dessto bättre skaldjur. Räkor, blåmusslor, (havs)kräftor. Ät med gott bröd och enkel ailoi samt citron. Kram, C

23 september, 2007

Äppeltips på poden

Nu i äppeltider vill jag rekommendera Meny från P1 v 37. Där pratar man bl a om olika sorters äpplen, äppelrecept och äpplen för allergiker. Bl a var det ett äppelrecept med kesella som lät jättespännande. Rätten kunde ätas både med en sallad eller som en efterrätt. Karin Franssons recept förstås för det var väldigt tyskt och påminde mig om när jag var Au-pair i Tyskland. Där åt jag ofta käsekuchen med kesella, en tysk variant på cheesecake och min stora favorit.

Programmen från SR går att ladda ner till poden. Min räddning då jag sitter och har tid över på tåget till föräldrarna och Linköping. Tristessen är som bortblåst. Då är det ingen konst att sitta där i ett par timmar för tiden går med en rasande fart. Ibland somnar jag till och får spola tillbaka. =)

Vissa saker från SVT kikar jag på om och om igen i poden, t ex Tinas matprogram. Jag fascineras över hur pedagogisk och skicklig hon är. Något som man kanske inte ser vid bara en enda titt på programmet.

Fyndblogg om bröd

Kul läsning om bröd hittar du hos Martin.

20 september, 2007

Ylle och äpplen

Det här höst och årstiden är lika underbar som alla andra. Vinden nyper i kinderna och vinterkläderna åker fram, plagg efter plagg. Ylle är modernt i år och med nöje drar jag fram min handsstickade tjocka yllekappa. Ett riktigt fynd med flera vackra kragar utanpå varandra i olika gråa toner. Första gång jag såg den satt den på konstnärinnan Charlotte. Snälla får jag prova den sa jag. Hon replikerade, det är den enda jag har. Jag fortsatte envist, den passar mig alldeles utmärkt, kan du göra en till mig? En vecka senare levererade hon den underbara kappan och varje gång jag tar på mig den tänker jag på den där kvällen då jag kröp in alla kragens lager och söp in den svaga ylledoften.

Vackra sjalar kring mina axlar håller mig både varm och fin. Jag är egentligen ganska ointresserad av mode och kör mina gamla svarta saker som funkar jämt. Det är sjalar och något enstaka plagg som gör själva grejen. Samma filosofi har jag med matlagningen. Less is more. En bra bas med enkla råvaror och så, precis som en färggrann sjal, några enstaka kryddor eller tillbehör som lyfter hela anrättningen.

Nu är det äppeltider och jag använder äpplen om och om igen som enkel bas. Tänker på mormor som bland mycket annat också odlade äpplen. Förra hösten lagade jag mig igenom flera av äppelrecepten. Många av dem var jättebra. I höst gör jag om dem med variationer. Enklaste enkla är att steka äppelskivor med kanel. Variationen är en näve nötter och lite syra.

Stekta äppelskivor med glass
1 pers
limesaft
1 äpple
1 msk ljust muscovadosocker
1/4-1/2 tsk kanel
smör
1 liten, liten näve blandade nötter. Jag tog pistage och valnötter

Dela äpplena och kärna ur. Skär tunna skivor och marinera i limesaften. Stek smör, tillsätt socker och kanel. Tillsätt äppelskivorna. Låt dem blir lite mjuka. Hacka nötterna grovt och tillsätt mot slutet. lägg upp på tallrikar med en glasskula.

Andra bloggar om

19 september, 2007

Färsk grillad tonfiskkotlett

Den här rätten är inspirerad av Jamie Oliver men jag har gjort min egen variant och bara lånat tillagningssättet dvs att den ska griljeras ca knappt 1 minut på varje sida. Det innebär att den är halvrå inuti och så är den absolut godast. Det lilla smöret blev pricken över i.

Grillad tonfiskkotlett med citrussmör
2 pers

2 tonfiskkotletter
3 torkade chili
1/2 lime
salt och peppar
ca 75 g smör
1/2 lime
1 vitlöksklyfta

Tillbehör: kokt potatis, smörslungad spenat.

Riv skalet av limefrukten, dela i hälften. Pressa ur saften. Mortla chilin. Blanda hälften av saften, skalet med chilin och marinera tonfisken i det. Blanda resten av skal, saft och pressad vitlök med smöret. Smaka av med salt. Hetta upp en grillpanna. Värm tallrikarna i varmt vatten eller i ugnen. När potatis och annat tillbehör är klart läggs tonfisken i och halstras i pannan med 45-60 sek på varje sida. Salta och peppra. Lägg upp tillbehör på tallrikarna och sist tonfisken. Droppa över ytterligare lite lime om det finns kvar. Servera med smöret.

18 september, 2007

Nu är det gjort

Jag har äntligen kommit mig för att kika på BBCs utbud med matprogram och signat upp mig för deras nyhetsbrev. Det såg ut att vara många godsaker på sidan.

Stockholm från ovan

Att upptäcka sin egen stad är något jag gör för sällan. Därför är det bra med Fredrik som drar tag i mig och ser till att vi kommer ut på prommenad för att se Stockholm med andra ögon.

Här är vi uppe i stadhusets torn och kikar ut över ett lite grått Stockholm. 365 steg ditupp skapar hunger både i mage och i kulturtarm. En spännande skulptur på över 7 meter stod uppe i tornet plus många förlagor till de vackra skulpturerna som finns runtom på byggnaden. Underbara tegelgolv, vindlande gångar, nätförsedda fönster följde oss innan vi kom ända upp och tappade andan av den svindlande utsikten. En lat söndag tog oss till ett sushihak istället för att själva stå vid spisen den här murriga dan.

17 september, 2007

Mail som gör mig glad

Det kom ett mail igår och jag skrattade till när jag läste det. En kille som jag känt sedan början av 80-talet, ingengör i sina bästa år har bakat kakor till tanterna på jobbet. Så här skrev han:

Köket ser ut som en bomb har exploderat där. Min mage är uppblåst som en spärrballong men jag har ett lyckligt leende på läpparna.

Jag började med de två kakor som verkade enklast Mammas rågkakor och Bondkakorna. I början hade jag lite problem med matberedaren och att få till en bra konsistens. Det var nästan så jag började leta efter helpdesknumret men sen fick jag till det och som sagt magen är full nu. Jag tror jag hoppar över middagen idag.

Hälsn,
Johan :-)


Fler har bakat och, bl a Örjan, bloggläsare, som har Fest & Catering, bakade Märthas kavring och bjöd ett gäng prominenta bröllopgäster på kavring med gubbröra.

Elaina skrev så här: I torsdags hade vi AfterNoonThea på jobbet (träfflokal för psykosocialt funktionshindrade)å då bakade vi scones, gifflar å smörgåspepparkakan: alla tyckte det va sååå mysigt OCH gott!

Tack för att ni gör andra glada!!!


Recepten kommer från I mormors berså (för dig som inte läser här så ofta).

16 september, 2007

Inte ens jag...

...gör alltid allting från scratch. Tro inte det. Ibland måste livet vara lite bekvämare än så. De här underbara croissanterna kommer från en alldeles fantastiskt, praktisk burk från kylhyllan in affären. Det enda man gör är att vrida upp burken och rulla ihop croissanterna, lägga på plåt och in i ungen. Vad kan passa bättre en söndagsfrukost eller en skön brunch i soffan?

Krispig äppelkaka med kokos

Svenska äpplen är något av det härligaste som finns. Tunnskaliga och skimrande ligger de och väntar på att bli tillagade. Inspirationen kommer den här gången från mamma Märtha som förra året hade tagit flera olika sorter och blandat i en krispig äppelkaka. Vilket täcke hon använde till kakan kommer jag inte ihåg men min kamrat var på besök och behövde äta glutenfritt så jag anpassade receptet efter det.

Muskovadosocker står i påsar i kylen, halvhårt. Jag gillar smaken men blir arg på en konsistens som är så hård att det knappt går att använda efter det att påsen är öppnad och har stått några dagar. Nu är förpackningen stoppad i plastpåse och i kylen, halvhård men det går att skära bitar av den.

Krispig äppelkaka med kokos
4 pers
4 olika sorter äpplen
1 dl kokos
ljust muskovadosocker
tunt hyvlat smör eller margarin

Dela äpplena och kärna ur. Skär i tunna skivor och fördela i en ugnssäker form. Strö över kokos, muskovadosocker. Hyvla margarin i tunna skivor och täck kokos och socker. Grädda i 200-225 grader ca 10-15 minuter. Socker och kokos ska ha en del färg. Servera med glass.
Andra bloggar om

14 september, 2007

Snabba pastan

Middag ska gå fort att göra. Jag är uppvuxen med att middagen ska stå på bordet inom en halvtimme och ändå har vi alltid fått hemlagad mat, lagad från grunden. Det kan låta som en utopi, men är inte alls omöjligt. Lite planering och att basvaror finns hemma så är det mesta möjligt. En snabb pasta kan vara lösningen. Vi köper kantareller på Hötorget (då det oftast är helt tomt när vi kommer till skogen). Kantarellerna förvälls och fryses i lagom stora förpackningar färdiga att ta upp vid olika tillfällen. Bacon finns alltid på lager och jag har salvia i trädgården. Citron har jag också alltid hemma.
Den här rätten är lite inspirerad av Jamie Oliver, men har andra smaker än hans. Jag tycker nämligen att svamp, pasta och lite syra är utmärkta kombinationer som passar mina smaklökar. På bilden har jag strött över ringblommor för att piffa upp det hela.

Snabba pastan med svamp och bacon
4 pers
1 pkt bacon
Kantareller
en eller ett par schalottenlökar
4-5 stora färska stora salviablad
citron
salt
Peppar
Spagetti

Skiva bacon i mindre bitar och stek. Lägg på hushållspapper och låt droppa av. Hacka lök, finfördela svampen och fräs. Strimla salvia och fräs i smör. Blanda bacon, lök, svamp och salvia. Smaka av med citron, salt och peppar. Servera med spagetti.


Andra bloggar om: , ,, ,

Fylld squash

Att fylla grönsaker är väldigt gott och lätt. Det finns många olika varianter. Här är en helt vegetarisk receptskiss och måtten är högst ungefärliga. Variera gärna efter eget huvud. Fredrik trodde inte han skulle bli mätt men det räckte och blev över.

Fylld squash
1 stor squash
½-1 gul lök
1 klyfta vitlök
2-4 stänger selleri
champinjoner (ta mycket)
tomatpuré
torkade franska örter
salt
peppar
riven ost

Gröp ur och fräs inkråmet av squashen så att det mesta av vätskan försvinner. Hacka lök och vitlök, selleri och fräs i margarin. Finfördela svampen i matberedare och tillsätt den till lök- blandningen, låt fräsa tills vätskan är borta. Blanda i squashen. Smaksätt med tomatpuré, franska örter salt och peppar. Lägg blandningen i de urgröpta squashhalvorna. Fördela osten över och gratinera i 225 grader tills squashen är mjuk och osten har fått färg.


Andra bloggar om:
,,

13 september, 2007

Ljuva dofter sprider sig

Man ska inte ta in kryddor vid fuktigt väder, men tidsbrist gör att tillfälle inte kan väljas hemma hos mig. Här har jag skördat salvia och dragon som ska frysas hela. Gräslök kommer att läggas smått skuren i en stor burk. Hela köket doftar fantastiskt och det är ett rent nöje att se mysiga vintermiddagar med doftande örter framför sig.

Bok-hämtar-kväll

TACK! Tack, tack alla ni som kom och gjorde min bok-hämtar-kväll till något som jag sent kommer att glömma. Alla dessa glada leenden, härliga kommentarer, massor av vackra blommor, gott vin och fina böcker från några egenhändigt utgivna alster. Mållös är rätta beskrivningen på mig när jag stängde dörren efter sista gästen. Vill du läsa mer kika då in hos Maria på Ragazze som har bild både från boken och ett plundrat kakfat.

På bilden syns längst bak Mammas rågkakor och handverkarkakor i fat på fot. Till vänster kanapéer och på stora fatet trängst kladdkaka och saffransbröd - det östgötska festbrödet. Allt är förstås ur I mormors berså.

11 september, 2007

På bloggturne med Ann Ljungberg och Claes Grill

Det damp ner ett mail hos mig – frågan löd – Är du intresserad av att vara med på en bloggturné för en ny bok? Vi vill gärna ha med en matbloggare. Som alltid – nyfiken - ringde jag upp Ann Ljungberg som driver ALF nystartat förlag från en båt i Medelhavet. Hela konceptet med Anns förlag, bloggturnén och boken tyckte jag lät spännande. Ämnet mat förekommer ofta i debuterande författaren Claes Grills bok Jag dog i Barcelona, som är en spänningsroman. Följ hela bloggturnén.

Kinna: Varifrån kommer idén om en bloggturné?
Ann: Idén kom från en av de första värdarna på turnén Johanna Wistrand med
Författarcoachens blogg. Fenomenet finns i USA och där har jag bara sett bloggturnéer för böcker.

Kinna: Bloggturné bara för böcker? Tycker du att man kan använda det för något mer?
Ann: Ja, jag tycker man kan använda det för vilka verksamheter som helst t ex kurser och författartjänster som jag också jobbar med.


Kinna: Claes, det är inte så många författare som tar upp mat i sina böcker. Hur kom du fram till att du skulle göra det?
Claes: Jag märkte inte att jag gjorde det. För mig är det helt naturligt att vid ett möte som äger rum i samband med en måltid, beskriva maten. I min och mina föräldrars familjer skulle man alltid kunna redogöra för maten efter att ha kommit hem från en fest t ex.

Kinna: Du är ledamot i
Gastronomiska akademin? Berätta lite om din roll där?
Claes: Jag valdes in 1984. Jag hade innan det skrivit i Gastronomisk Kalender och varit med om flera matreportage i veckotidningar, men jag valdes i första hand in som administratör. Akademien bestod av ett antal personer som började bli gamla och ingen ville sköta marktjänsten. Efter några år blev jag Ständig sekreterare vilket jag var i tio år.

Kinna: Är du själv road i köket?
Claes: Man påstår att jag lagar bra mat. I varje fall är jag road och har så gott som dagligen lagat maten till familjen. För länge sedan började jag på två kokböcker som aldrig blev något av. Men titlarna var bra; ’Värden vid härden’ och ’På kryss i kabyss’.

Kinna: Vilken är din personliga favorit bland rätterna?
Claes: Jisses, jag har fått den frågan förr. Nästan omöjligt att svara på. Beror på platsen, kassan, hungern, sällskapet mm. En frystorkad röra efter en lång dag på skidor, kan vara himmelsk. Jag brukade alltid packa ner vitlök, en liten skvätt portvin och lite timjan när jag skulle ut på strapats i min avlägsna ungdom. Det piggade upp vad som helst. På hösten ser jag fram mot svartsoppa och på sommaren en nyss skjuten beckasin.

Kinna: Ett enkelt recept som jag tyckte lät inspirerande som serveras i din bok är Ugnsbakade tomater. Huvudrollsinnehavaren konstaterar att det är en Siciliansk specialitet men att recept reser världen runt. Det lät verkligen gott. Ungefär så här ser det ut.

Sicilianska ugnsbakade tomater
Tomat
vitlök
sardeller
oliver
kapris
Halvera tomaterna, hacka vitlök, sardeller, oliver och kapris. Baka i varm ugn. Skulle tro ca 225-250 grader tills tomaten är mjuk men fortfarande håller formen.

Claes: Ja, det reser runt. Här får du den franska varianten.

Tomates à la Provencale
Gör ett mojs av :
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk hackad schalottenlök
4 msk hackad basilika och/eller persilja
något timjan
salt och peppar
1/2 dl olivolja
1 dl ströbröd
Om tomaterna är mycket stora kan man öka på satsen.
Gröp ur 4 tomater och stoppa ner mojset i dem. Några droppar olivolja överst. Baka dem i ugn, rätt högt upp, i 200 gr i 10 - 15 min.



Kinna: Trevligt att få vara med på bloggturnén. Tack till er båda två som bjöd in mig.

07 september, 2007

Naturens skafferi

På hösten finns det så oändligt mycket roligt att skörda, ta bara den underbara nyponbusken. Bären riktigt skriker efter att bli plockade och visst plockade man dem som barn, tog ur innehållet och stoppade innanför tröjan på någon så att det kliade. Därför ska man plocka fram ett par plasthandskar när man ska ta han om frukterna för t ex inläggninar där de ska vara halverade men inte passerade.
För ett tag sedan gjorde jag nyponcreme på torkade nypon. Nu ska det bli mos på färska. Moset ska användas som fyllning till en tårta men går lika bra att äta med mjölk eller varför inte pröva på glass. Receptet jag använder kommer från en bok som heter Ut i naturens skafferi, Våra vilda bär och frukter med recept.

Nyponmos
2 liter färska nypon
3 dl vatten
4 dl socker
saft av 1 citron

Snoppa och skölj nyponen. Koka dem med vatten under lock på svag värme ca en halvtimme eller tills de är mjuka. Passera nyponen i matberedare eller genom en sikt med hjälp av en elektrisk visp.
Blanda moset med socker och sjud på svag värme i 5 minuter. Smaksätt med pressad citron.
Ös upp moset på varma burkar. Låt kallna och sätt på lock eller fyll moset på plastburkar och frys in.

Moset kan användas som sylt eller marmelad, i fyllningar till bakverk och till nyponsoppa och kräm.
Andra bloggar om , ,

06 september, 2007

Spana in DN - artikel om I mormors berså

Vi är med på matsidan i DN och det känns helt fantastiskt roligt. Berit Lyregård, härlig kvinna och matskribent, gjorde intervjun och skickliga fotografen Sofia Mårtensom plåtade oss, vaxduksböckerna och kakorna.

I mormors berså - mer info på Klefstad förlag

05 september, 2007

Besk en härlig tradition

Det fanns underbar strandmalört på tomten bredvid vår i Skillinge och mamma hade med sig ett stort fång som hängdes upp för tork. Det är första gången som jag ser äkta vara. Som växt ser den ut som en jättestor gråbo men är mycket vackrare.

Strandmalört ska enligt tradition plockas den 24 augusti på Bartolomeidagen. För att krydda brännvin stoppas en liten kvist i en flaska och en sockerbit läggs på botten. Sedan häller man brännvin över. Brännvin special brukar vara det bästa för att krydda sprit. Låt stå några veckor. Ta bort kvisten och späd essensen. En del låter kvisten vara kvar i flaskan som vacker dekoration.

Albert Sandklef, museichef på Varbergs fästning och tillika mina kusiners morfar, har i sin bok 30 sorter kryddat brännvin skrivit följande: ”Och till sist: glöm inte att brännvin ska ha en temperatur av +12 à 15°C C när det serveras. Ty metoden att iskyla drycken beror på att systemets brännvin har så rå och okultiverad smak. Vid låg temperatur märker man den inte. Men väl kryddat brännvin behöver inte iskylas. Dess fina kryddsmak kommer bäst till sin rätt vid en temperatur som närmar sig +15°C C.”
Själv brukar jag drycken måttligt men älskar traditionen.

Varm mango

Jag var nyfiken på den frusna mangon som finns att köpa på ICA eftersom jag har hört att den är god. Och det stämde, gott, gott. Testade den au naturel men det blev inte fel att ugnsbaka den. En glasskula till och jag kunde sluta ögonen, drömde mig iväg till något tropiskt ställe.

Varm mango med glass
2 pers
1 pkt frusen mango
1 3/4 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
Servering glass
Lägg mangon på ett ugnsfast fat. Strö över muscovadosocker och vaniljsocker. Ugnsbaka på 225 grader 10-15 minuter. Servera något avsvalnad till glass.

04 september, 2007

Radio Östergötland

Direktsändning i Radio Östergötland med mamma Märtha var kul. Mamma pratar så himla bra och är superlugn. (vi kommer in i programmet efter ca 11 min). Smått kaos innan vi kom in i sändning. Mammas telefon gick sönder och jag fick låna en i receptionen på jobbet. Kollegorna är underbara. Sändningen började och vi skulle sitta i två rum. När jag skulle gå in i mitt var dörren låst och jag stod plötsligt i "korridoren". Det bullrade rejält i bakgrunden. Lätt förtvivlad trängde jag in mig hos en person i ett annat rum och försökte förklara med teckenspråk vad jag höll på med - mitt under sändning- hon förstod nog inget. Jag kom snabbt ut i etern utan förvärmning så det var bara att prata på. Slutet gott ändå för det lät rätt OK. =)

Squashsäsong

Fullt med squash i kylskåpet. Säkert känner de som odlar själva igen känslan. Säsongen är kort och man ska helst ha några recept på lager för att kunna använda den underbara skörden.
Fylld squash blev väldigt gott. Tre portioner räckte det till och för min del är det perfekt då jag fick en matlåda till lunch.

Fylld squash
3 pers
En riktigt stor squash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3-4 bladselleri stänger
matolja
rejält med champinjoner
1 msk tomatpuré
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk franska örtkryddor
riven ost 1-2 dl eller mycket man önskar
salt
peppar

Sätt på ugnen 225 grader. Gröp ur squashen, hacka inkråmet grovt. Skala och hacka löken. Hacka selleri och fräs båda i olja. Tillsätt vitlök. Finfördela svampen i matberedare. (jag fyllde min matberedare med svamp men vägde inte exakt hur mycket det var). Se till att vätskan dunstar. Fräs inkråmet av squashen i separat panna så att det mesta av vattnet försvinner. Tillsätt fräset i svampblandningen. Krydda med vinäger, tomatpuré, franska örtkryddor salt och peppar. Fyll squashen med blandningen. Riv ost och strö över. Gratinera i ca 30 min.

Bok finns nu i Stockholm

Just nu är det fullt upp så jag återkommer med matbloggning så fort jag kan.

Vi började leverera I mormors berså igår på en personlig runda. Alla var så trevliga och glada. Den som vill köpa boken i Stockholm kan
kika in hos Elina vilka bokhandlare som fått leverans. Vi kommer att uppdatera Klefstad förlag efter hand med fler bokhandlare.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...