30 augusti, 2007

I mormors berså

Du tycker nog att jag tjatar men det är så spännande och lite pirrigt att få göra en egen bok. Elina har lagt upp bilder som hon tagit på bokbinderiet i måndags. 5 pallar 1 meter höga levererades till Klefstad i Linköping igår och mamma sa att det är mycket mer än man kan tro. Tur att vi bor på landet och har en lokal att ställa dem i. =)

Idag ligger boken på
Formexmässan (en fackmässa) i monter B01:10 hos Simplicitas (våra underbara vänner) för den som kan gå på mässan och kika. Mer info om mässan hittar du här.

Sedan blir det direktsäning på Äntligen fredag kl 15.15 Radio Östergötland *och på lokal TV i Kanal Lokal i Östergötland. Sändningstider hittar du här. Det sistnämnda är för östgötar only, tyvärr.

Det här är nog det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Jag är väldigt lycklig!

*programmet är flyttat till måndag efter kl 11.30

PS Glöm inte bok-hämtar-kväll hos mig DS

29 augusti, 2007

Kyckling och squash

Min kollega gav mig ett bra tips på vad jag skulle göra med squashen. Hon hade hittat ett recept i någon mattidning som kommit ut nyligen. Det blev en receptskiss för min del då jag inte hittade något recept men det går inte att misslyckas med de här ingredienserna.

Pasta med squash och kyckling
pasta
squash
kyckling, 1 filé per person
fetaost i tärningar
basilika
salt och peppar

Koka pastan. Tärna kyckling och bryn i ganska het panna för att få stekyta. Krydda. Skiva och dela squashen i halvor eller tärningar, det beror lite på hur stor den är. Var inte rädd för att ta mycket squash för den krymper när man steker för att få den mjuk. Blanda pasta med kyckling, squash och fetaost. Strö över basilika. Smaka av.

Bra skrivet

Elina har skrivit tänkvärt och bra om vår miljö.

28 augusti, 2007

Bok-hämtar-kväll

Hej där kakälskare!
Om du är intresserad av ”I mormors berså” och bor i Stockholm eller omnejd är du välkommen på bok-hämtar-kväll den 11 september kl 17-19. Jag bjuder på kaffe och lite kakor ur boken.
Du som vill ha en eller flera böcker sätter in pengar på förlagets bankgiro i förväg så kan jag ägna mig åt att prata med dig och njuta av att du kommer.

Välkommen!!
Kinna


OSA till mig med ett mail före den 6 sept om du vill komma på bok-hämtar-kvällen.

26 augusti, 2007

Grönsaker och ny kokbok

Vilken härlig kväll. Jag har fått hemodlad squash av Örjan som han levererade till matlabbet hos Lisa. Nu har jag kylskåpet fullt av små och stora squashar och hoppas under veckan kunna laga lite smått och gott av det.

När grönsakerna skulle hämtas sjönk jag ner på en stol i matlabbet medan goda dofter kittlande mig i näsan. Lisa bjöd oss att provsmaka alla möjliga godsaker då hon just haft en kurs om kött. Byttor, tallrikar och kryddor stod omvartannat - alla deltagare hade gått hem. Smaskade i mig lite lammtunga, ingefärsdoftande nötkött och mycket annat som jag inte vet vad det var men smaken, smaken var underbar. En del av recepten kom från Lisas nya bok "Ditt nya skafferi - Smaker från Matkaravan". Bläddrade lite i boken som jag tyckte mycket om, jättefin layout och bilder. Recepten har jag ju till viss del redan sett då jag har haft nöjet att provlaga flera av dem. Allt har varit mycket gott och flera bl a den gyllengula kycklingen med färsk gurkmeja har jag gjort flera gånger. Jag säger bara - KÖP BOKEN för du kommer att bli mycket inspirerad!!


Lisa och Örjan - TACK!

Premiär för årets första äppelkaka

Den första äppelkakan som jag gör av årets skörd är den enklaste, enkla modellen av det som finns hemma i skåpen. Receptet står ofta på ströbrödspaketet. Oftast kör jag lite på känn och det brukar bli bra.

Vardagsäppelkaka
Till formen på bilden har jag tagit:
3 äpplen
några klickar margarin
råsocker (vanligt socker fungerar utmärkt)
ett par msk ströbröd
lite vatten

Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg ca 3-4 cm tjockt i en ugnsfast form. Fördela några klickar margarin, ströbröd och socker över. Jag häller även på någon matsked vatten. Grädda i 225 grader ca 30 min eller tills äpplena kkänns mjuka. Servera med glass, grädde, mascarpone, vaniljvisp eller varför inte en vanlig hederlig vaniljsås som tar några minuter att göra. Se en grundkokbok.
Tack Thomas för de goda äpplena!

25 augusti, 2007

Mums med övermogen mango

Blir du skeptisk när du ser mango med prickar som verkar vara för mogen? Var inte det! Det är den bästa mangon du kan köpa. Nu har jag sprungit på den ett par gånger och priset sjunker för få vågar köpa när den är mjuk och full med fläckar. Senast prutade jag ner den 20 kr per kilo. Den jag gillar är mörkt gul, kommer från Pakistan eller Indien och har en fantastisk smak och doft. Fläckarna eller eventuellt bruna saker skär jag bort och sedan njuter jag i fulla drag au naturell eller i salsa med koriander alternativt sallad till grillat.

Mangosallad
2 pers
1 väl mogen mango
40 g babyspenat (halvt paket)
rejält knippe finhackad gräslök
saft av 1/4-1/2 citron
olivolja (lika delar som citronen eller något mer)
salt
peppar ur kvarn

Lägg ett snitt längs mangons sidor och skär in emot mitten för att få bort kärnan som är bred och platt. Frilägg fruktköttet från skalet och dela i kuber. Skölj spenaten, torka väl och lägg på fat. Fördela mango och gräslök samt häll vinägrett över. Superfräscht och det kan förföra vem som helst vid grillen.

24 augusti, 2007

Kålsoppa

Jag minns mina barndoms kålsoppor - inte med glädje utan mera med blandade känslor. Kanske är det någon som känner igen sig? Men nu tycker jag vitkål är en delikatess, särskilt sommarkålen som är mjäll och fin. Kålsoppa förknippar man kanske inte med sommaren. Ändå kunde jag inte låta bli att inspirerades av någon bloggare som också skrev, alla har väl någon gammal kokbok hemma där receptet på kålsoppa finns. Jag gjorde en Österrikisk variant som innehöll kummin och tomatpuré toppad med falukorv i bitar. Det blev en jättegod vardagsrätt.

Min reflektionen kring receptet ur Vår kokbok från 1963 var att på 60-talet var det mycket grönsaker och mindre med kött än vad jag skulle ta idag. Ca 200 g falukorv till fyra personer var ganska lite. Väldigt mycket tallriksmodell. Då fanns det plats för en efterrätt med frukt t ex en fruktkräm. Något att tänka på i dessa fetmadiskussionstider.

23 augusti, 2007

Hänt i helgen

Vilken syster yster jag har. Hon har skrivit om helgens medieträning i skarpt läge....ha ha. Dessutom har hon lagt upp en fin bild på bror Pelle som är ute med tröskan. Jag hann bara inte med att ta någon egen innan jag åter styrde kosan mot hufvudstaden.

Matevenemang och kanske minibloggträff

Lisa, matälskaren har skrivit om Smaklust i helgen och Fastfoodlovers har lagt upp programmet. Själv ska jag försöka gå en stund för evenemanget låter mycket lockande, men ska mest försöka vila lite och lösa praktiska saker med boken. Därför blir det lite för lite bloggande då jag inte ens lagar så mycket mat som jag brukar. Shame on me!

Stockholmsterrassen och Kulturhusets evenemang med Göran Lager har jag inte heller hunnit att skriva om. Det var mycket trevligt och underhållande men jag slutade anteckna och började bara sitta och njuta efter en stund. Bilderna ligger kvar på minnet i kameran. Trevligt var det också att träffa Örjan som läser min blogg och skriver kommentarer då och då. Därför tänker jag att gå dit igen på tisdag den 28 augusti, kl 19 och lyssna då tecknaren Jesper Waldersten är den som pratar om LÖK. Kanske några fler bloggare hänger på. En miniblogträff kanske?

21 augusti, 2007

Tips i marmeladtider

Bästa grejen i mitt skafferi just nu är Melatin, ett pektin som är bra att ta till när sylten ska bli fast. Enkelt att använda. Sylten behöver bara koka upp med Melatinet i 2 minuter. Senast använde jag den till blåbärssylt som fick perfekt konsistens.

17 augusti, 2007

Matprat

Bra tips på matfeber om att lyssna på matprat på kulturhuset. Göran Lager ska prata om bondbönor nästa tisdag kl 19, inträde 150 kr.

Ratatouille - den som spar han har

Vid den här tiden på året är det dags att göra ratatouille. Iallafall gör jag gärna den pigga grönsaksblandningen när det är säsong på grönsakerna. Jag kommer ihåg att vi alltid gjorde det när jag var liten. Vi tog massor av egenodlade tomater, köpt paprika och lök. Sedan frös vi in det att ta fram som vitaminpiller under vintern.

Vår livsmedelsaffär hade ju inte något utbud att prata om, särskilt inte ute på landet, utan det var ett utmärkt sätt att variera kosten. Men även om affären har brett utbud idag och jag bor mitt i Stockholm så gillar jag tanken att lägga in och ta fram på vintern. Det är nu som paprika och zucchini och aubergine är billiga. Solmogna tomater är toppen, men jag använder Anna Bergenströms utmärkta recept i Annas nya mat och där använder hon burktomater, vilket är ett bra alternativ om man bara har bleksiktiga växthusodlade tomater som alternativ. Annas goda tips är att använda torkad koriander som genast blev en favorit.

Ratatouille är gott att servera med en fläskkotlett och potatis. Det var vad vi fick som barn. Men passar även till kyckling eller fisk. Samtidigt är det som tillbehör trevligt till bara pasta, som en vetetarisk rätt. Inte avancerat men jättegott!

16 augusti, 2007

Lästips

Genomtrevliga Louise på Serendipisk mat har just blivit skribent på Matfeber. Hon skriver bra och mer intressant blir det då hon tänkt förkovra sig i ämnet mat inom kort.

Kul skrivet

Elina har skrivit fantastiskt roligt om Per Morberg, Vad blir det för mat?

Baka frukt i ugnen

"Underskatta inte enkelheten i säsongens färska frukt. Baka frukten - och den får en helt annan karaktär" skriver Jamie Oliver i den Nakna kocken. Jag är böjd att hålla med honom. De flesta frukter kan du baka i ugnen. Baka gärna olika sorter och kombinera dem fint på tallriken.

På bilden ser du aprikoser som fått olika smaker. Riven muskot, vaniljsocker och kanel. Jag har inte blandat smakerna utan lagt muskot på de längst bort, kanel i mitten och vaniljsocker på de som är närmast i bild. Ta rejält med kryddor och sedan råsocker på alltihop. Min frukt blev lite sur i smaken så ta till lite extra för att få dem söta - förutsatt att du vill ha dem söta. Ugnsbaka i hög värme ca 4 minuter. Servera med vaniljglass, kesella, creme fraiche eller kanske mascarpone. Det är läckert och går fort att göra!

15 augusti, 2007

Spännande bär

Märtha har kul växter i sin trädgård och bl a det här bäret. Kan du gissa vad det är? Ledtråd, det är en korsning från 70-talet och fanns att köpa på plantskola då. Smaken är ett gott mellanting men mera kan jag inte avslöja. =)

14 augusti, 2007

Ingefära+pepparrot=sant

Häromdagen när inspirationen tröt och kylskåpet hade diverse grönsaker hittade jag på att göra rödbetsstrimmel med youghurtsås som blev gott. Bildbevis saknas för det såg ärligt talat inte ut som jag hade tänkt mig. Däremot var det god smak. Här är en receptskiss. Strimlet ska nog göras när potatisen är något mera stärkelserik. Då kan man säkert få till de rödbetsrårakor som det var tänkt att bli.

Rödbetsstrimmel alt rödbetsbiffar
2 rödbetor (större)
1/4 rödlök
lika mycket potatis som rödbetor
salt
peppar

Yoghurtsås
färsk pepparrot
färsk ingefära
youghurt eller creme fraiche
salt

Skala grönsakerna och riv i matberedaren. Blanda allt och smaksätt med salt och peppar. Värm en stekpanna och stek massan i olja. Försök att forma till rårakor. Om det inte går blir det strimmel.

Sås. Riv pepparrot och lite ingefära. Blanda med yoghurten. Smaka av med salt.

Att bjuda ett kakmonster på kaffe

Åh, vilken underbar artikel och vilken skön person Ulf Sundberg, journalist på Sydsvenskan var. Och det bästa av allt; han älskade kakor, ett riktigt kakmonster. Då är det nöje att få prata kakor och berätta deras historier. Resultatet kan du se här i sydsvenskans söndagsbilaga (s 12). Jenny Leyman var fotograf och tog bl a den här fina bilden på våra vaxduksböcker.

Mer pressklipp under www.klefstadforlag.se

12 augusti, 2007

Bloggträff på Blå porten

Vad kul det är att ses IRL på bloggträff. Jag önskar att tiden ska stå stilla för, som de flesta konstaterade, de bloggar man läser har upphovsmän/kvinnor som man inte blir besviken på. De är för det mesta som man tänkt sig att de ska vara och oftast mer spännande än man kunde föreställa sig.

På Blå porten blev det först lunch och sedan en extra tur till kakbordet. Svårt att välja då allt såg gott ut. Diskussionerna höll sig förstås kring en hel del mat men också fotografering, KRAV och matexperiment på the Fat duck. Mer kan du läsa på Treflickors blogg. Kristina skribenten på Treflickor såg till att en bloggservett gick laget runt och sedan förevigades med foto. Du hittar bilden i inlägget hos henne.

Jag njöt förstås av att träffa
Ilva, Nässelblom & Choklad och Curious då vi alla skriver på Pausa.se. Krakelspektakel var just en så superhärlig tjej som jag tänkt mig och nya trevliga bekantskaper blev Nicoline på Fädernegården, Plommenad, The Many Faces of L, Bloggregeringen och Jörgen.

Tack allihop för en härlig eftermiddag!!!

10 augusti, 2007

Smart konstruktion

Fredrik fyllde år igår och fick det här roliga tallrikssettet i present. Givaren, Thomas på Simplicitas är upphovsman till kitet och jag tycker idén är riktigt bra. Tallrik, mugg och bestick i ett. Triangeln är gaffel, kniv och sked. Allt hålls på plats genom att tallrikarna läggs emot varandra och fästs med en skruv. Lösa attiraljer ligger emellan.

Thomas hade själv idéer om att det inte bara används till pick-nick utan även i båten, särskilt under gång. Vi såg genast att det kan vara ett set att ha med sig på cykelsemestern och när man vandrar i fjällen.
Är du intresserad av att kika närmare så hittar du det på Designtorget.

Blåbärstartelette


Nu njuter jag av sommarens sista semesterdagar. Just nu vräker regnet ner och havet har antagit en djup mörkgrå färg. Det är ganska mysigt att sitta inne och kika ut.

Blåbärstartelette
4 pers
Botten
1 dl havregryn
1 msk socker
25 g smör

Fyllning
2 msk creme fraiche
3 msk kesella 10%1 tsk floorsocker

Garnering
blåbär

Blanda ingredienserna till botten, tryck ut i 4 små folieformar. Grädda i 175-200 grader tills de fått lite färg och känns fast. Låt svalna. Lägg fyllning i fördjupgningen och strö över så mycket blåbär som får plats.

Pikant salsa

En sås inspirerad från en grillbuffé vi åt i Italien när vi var där i juni. Salsan serverades till grillat kött, sallad och en sås där parmesan ingick. Vad parmesansåsen innehöll har jag däremot inte lyckats klura ut - än.
Pikant salsa
½ gul paprika
¼-1/2 röd paprika
1 schalottenlök
4 smk olivolja
1 smk rödvinsvinäger
Salt
Persilja

Skär paprika i fina tärningar och hacka löken. Blanda med olja, vinäger och smaka av med salt. Hacka persilja fint och tillsätt det till blandningen.

09 augusti, 2007

Riktiga torrisar

Lite tokig är jag med jämna mellanrum. Man brukar väl säga att det underlättar. Mitt falköga såg en stor kartong med champinjoner. De låg på en vagn som affärsbiträdet höll på att köra iväg med. Inte dåliga på något sätt bara lite skamfilade, molokna och ratade. Vill ni inte ha dem, ska de kastas frågade jag. Ingen vill köpa när de ser ut så här var svaret. Jag fick hela kartongen - några ska torkas - de är ju nästan halvtorra redan. Några passar bra i en soppa och några får bli en god stuvning med en skvätt sherry. Gott, gott!


Champinjonsoppa (kinna)
4 pers
300 g champinjoner
½ purjo, vita delenen
stor klick smör
½ tsk tomatpuré
1 ½ hönsbuljongtärning
1 dl crème fraiche, 34%
1 ¾ msk vetemjöl
2 dl mjölk (1,5% fetthalt)
4 dl vatten
½ tsk salt
1/2 krm cayennepeppar

Finfördela svampen i matberedare, fräs den så att det mesta av vattnet dunstar. Skölj purjon och skär i tunna strimlor. Låt purjo och smör och fräsa med svampen. Tillsätt tomatpuré, hönsbuljongtärning, vetemjöl och rör om. Häll därefter i all vätska. Låt koka upp och sänk därefter till svag värme. Låt puttra. Smaka av med salt och cayennepeppar.

08 augusti, 2007

Kvällsposten skriver om I mormors berså

I mormors berså blev omskriven i Kvällsposten. Robert ringde och gjorde intervju med mamma över telefon. Hon är för skön. När jag kom in satt hon på soffkanten med belåten min och riktigt njöt av att få berätta om vårt bokprojekt.

Vill du se mer press kan du kika här.

07 augusti, 2007

Gotländsk cykelsemester

En vecka utan dator är kännbart när man är lätt beroende. Att min väninna som vi besökte i slutet av veckan varken hade fast telefon eller dator var en smärre chock. Härligt har vi haft det iallafall och kanske var det nyttigt för mig att inte kunna knacka ner några saker på några dagar. Ca 25 mil hade vi cyklat när vi var klara och under flera mil hade vi "sockerdricka" i fingrarna och mina ädlare sittdelar gjorde sig påminda mer eller mindre hela tiden. Det gjorde rejält ont därbak. Men skam den som ger sig.
Ett höjdar ställe var 1771 med hallonsmulpaj. Fredrik som bakade hade tagit sin familj från Stockholm och installerat sig. Han hade flera trevliga kamrater och jag föll direkt för hans bakverk och framför allt att det fanns en äkta berså på baksidan av det stora huset från - ja just det 1771.
Vid det här fältet var vi tvugna att stanna för jag tror att det kameran fångade var dinkel. Försökte kolla med en bonde men fick inte riktigt klart för mig att jag hade sett rätt.

Artemunde blev vår räddning då jag nästan höll på att svimma av trötthet. Där fanns det hembakad cheesecake med hallon coulis och färsk frukt. Fluktade lite på den läckra chokladkakan och frasiga wienerbröd.
En liten hutt i form av hemgjord slånbärslikör fick vi hos mina svärföräldrars vänner. Där slank också lite tårta ner. Hugaligen - tur att vi cyklade så mycket för det var många stopp med godsaker. Vi besökte Stafva gårdsmejeri och ett av barnen som vi hade med oss höll för näsan från det att vi steg ur bilen tills dess att vi klev in i den igen. Han gillade inte att vi besökte korna och klappade kalvarna. Hela tiden kikade han på oss som om vi inte var kloka som ville utsätta honom för plågan. På mejeriet köpte vi god färskost som lades på surbröd från en annan gårdsbutik och det hela toppades med rosenblad. Drinken hade vi fått inspiration till i Ljugarn och gjorde vår egen variant av fläderblomssaft, vitt vin och sockerdricka. Mycket is gjorde den extra läskande.

Lite salmbär hör ju Goland till och vi smakade sylt och tillsammans med saffranspannkaka vilket blev det en angenäm upplevelse.

Jag kan verkligen rekommendera Gotland by bike!

06 augusti, 2007

Putte i gott sällskap

Vissa år blir det massor av blåbär och man känner sig som Putte i Blåbärsskogen. Just det här året verkar vara ett sånt år. Det tar inte lång stund att plocka ihop ett par dl för att göra ett fräscht och mättande mellanmål.

Passa på att plocka och lägga i frysen om du orkar, för nästa år och kanske nästa därpå finns inget att hämta. Blå fingrar och naglar blir snabbt fina igen genom att gnida dem i citron. Blåbär lär ha massor av nyttiga saker t ex antioxidanter. Här hittar du en hel artikel om nyttigheterna i blåbären.



Blåbärssmoothie
3 pers
2 dl blåbär
2 små väl mogna bananer
4 dl filmjölk 3%
1 msk honung

Lägg alla ingredienserna i en plastkanna och mixa med stavmixer, alternativt använd matberedaren. Servera i glas.

05 augusti, 2007

Potatissallad med citron

Just nu har vi långt till närmsta affär och vem vill förresten sätta sig i bilen och åka dit när man har semester. Bättre att kika in i kylskåpet och försöka hitta på något av det som finns. Den här fräscha potatissalladen fick karaktär av fruktsallad även om det bara var ett äpple i. Se receptet som en inspiration mer än exakt vetenskap. Jag tog den potatis som fanns och satsen räckte till ungefär 3 lagom hungriga personer.

Potatissallad med citron
ca 450-600 g kokt potatis
crème fraiche
1 syrligt äpple
1 schalottenlök
½ citron
salt

Dela potatisen i mindre bitar. Skala äpplet, kärna ur och dela i små bitar. Hacka schalottenlöken. Lägg potatis, lök och äpple i en skål. Tillsätt så mycket crème fraiche att blandningen precis binds ihop. Riv skalet och pressa ur saften ur citronen och tillsätt det till blandningen. Smaka av med salt och eventuellt mer citron Servera gärna till tunt skuren kassler.


Receptet finns publicerat på www.pausa.se där jag oxå skriver.

04 augusti, 2007

02 augusti, 2007

Syster yster imponerar

Läs mer om både hur Elina hade det på SVT och lite om jobbet som formgivare med I mormors berså. Jag är grymt imponerad av henne. Tänk att hon är min syster!!! Vilken tur jag har.

I mormors berså på SVT

Fantastiskt roligt, vi fick chansen att vara med på Gomorron Sverige och berätta om vår bakbok "I mormors berså Fem generationers bröd bakverk och tårtor". Vi bjöd på kakor och Patrik Peter lät sig väl smaka medan har pratade med oss.

Mamma har bakat, jag har skrivit och fotat. Elina, lillasyster har formgett. Provtrycket på boken ser du i sändningen. I nästa vecka går boken i tryck. Den kan beställas direkt hos oss på www.klefstadforlag.se och kommer runt den 1 september. Boken kommer inte finnas i så många bokaffärer. Vi är ju så nya i branschen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...