31 juli, 2007

Billig paprika till vintern

Nu när paprikan är billig passar jag på att hamstra inför vintern som en riktig ekorre. Paprika går utmärkt att frysa både färsk och ugnsbakad. Den färska skär jag i strimlor och lägger i plastpåsar att ta fram för vinterns grytor och wokade grönsaker. Den bakade går att servera till aperitif, marinerad med olivolja och vitlök, eller är god att blanda med pasta och smulad fårost. Säkert finns det fler användningsområden. Jag brukar göra en hel långpanna med paprika i het ugn så att den blir svart och får blåsor. När de svalnat drar jag av skinnet, delar i mindre bitar och lägger i småburkar och fryser.

24 juli, 2007

Hirams tårta - en gammal favorit

Jag fick tips på en härlig namnsdagstårta från Lena W i Göteborg. Tack Lena! Publicerar det idag för jag själv är namnsdagsbarn och Lena dedikerar det till sin dotter Sara Magdalena. Hon skriver själv så här:

Hej!
När min dotter Sara firas med namnsdagstårta är det ALLTID sockerkaksbottnar, vaniljkräm, jordgubbar, blåbär och grädde som gäller. Men hon heter dessutom Magdalena och då kan man till exempel fira med Hirams underbara tårta. Raffinerat enkel, spröd, lite knäckig och sockrig! Smaksättningen kan varieras. Finns säkert fler bra varianter än de som jag presenterar.

Hälsningar
Lena W
Göteborg

Hirams tårta – en gammal favorit
Till två bottnar
125 g smör
2½ dl vetemjöl
¾ dl tjock grädde
½ tsk jäst
½ dl socker (lite drygt)
2-3 dl vispgrädde att lägga emellan

Arbeta ihop smöret och hälften av mjölet till en smidig deg. Rör i grädden och resten av mjölet. Spara lite av grädden för att röra ut jästen i. Tillsätt jästgrädden sist. Ställ degen kallt.

Kavla ut den smidiga degen tunt. Tag ut rundlar som passar tårtfatet i storlek. Flytta rundlarna till plåtar med bakplåtspapper. Strö ett tunt och jämnt lager socker över och picka med stor gaffel några ordentliga hål i degen.

Grädda sedan bottnarna ljusgula, glansiga, lätt knäckiga och bubbliga i god ugnsvärme. 200o i 10-15 minuter.

Förvara bottnarna torrt tills de ska användas. De är ganska sköra. Lägg ihop dem – aldrig mer än två och två – med vispad, lätt sötad grädde mellan. Kanske med en näve hallon till. Lite punsch i grädden? Eller som Hiram föreslår: blanda grädden med ingefärsmarmelad!


Fler namnsdagstårtor hittar du i inlägget från den 13 juli.

23 juli, 2007

I mormors berså

På blixtvisit i Skåne har vi träffat Ystads Allehanda. De har skrivit jättetrevligt om oss då vi ska ge ut vår bakbok I mormors berså på Klefstad förlag. Att göra boken har varit en härlig resa och jag gissar at vi har många saker att ta ställning till innan vi är klara. =)

13 juli, 2007

Utmaning till fruntimmersveckan

Fruntimmersveckan börjar med Fredrik och slutar med Kristina. Jag råkar vara döpt till Kristina och min sambo heter Fredrik. Två namnsdagsbarn i samma vecka. Vi har ett par gifta kamrater som också heter Fredrik och Kristina. Därför tänkte jag att det kan vara kul att göra namnsdagstårtor. Samtidigt utmanar jag dig som läser det här att bidra med en favorittårta. Lämna länk eller maila in bidrag. Jag kommer att lägga upp alla förslag kontinuerligt och det hela avslutas runt den 24 juli. Ser med spänning fram emot att se vilka tårtor som bakas i Sveriges avlånga land.

Glad sommar!

Inlägget är uppdaterat igen den 24 juli.
Nu är inlägget uppdaterat med finfina tårtor! Tack för de underbara bidragen. Tveka inte att skicka in fler. Jag lägger upp så fort jag har tillgång till Internet och dator.


18 juli Fredrik
Jag firar min sambo Fredrik med Körsbärstårta
19 juli Sara
Evaldsdottir har gjort en cool tårta med vit choklad till namnsdagsbarnet Sara.

20 juli Margareta

21 juli Johanna
Louise på Serendipisk mat bidrar med underbar Johanna-tårta
Hannele firar sin egen namnsdag på Johannadagen med glutenfri clafoutis som ser helt grym ut.

22 juli Magdalena
Hirams tårta från Lena W i Göteborg låter som en riktigt god sak..!

23 juli Emma

24 juli Kristina
Kristina på Kristinas kastruller har gjort en smarrig marängtårta med yoghurt.

Andra bloggar om: ,

Körsbärstårta till Fredrik

Tårtan kommer från mormors handskrivna och är en läcker, somrig efterrättstårta. Fredrik föräras den här på sin namnsdag.

Körsbärstårta (Mor Ebbas, Hildesborg)
Gör egen smördeg eller köp färdig. Drygt 300 g färdig deg går åt.
Smördeg
150 g smör
150 g mjöl
¾ dl vatten
1 l körsbär eller 7 dl urkärnade bär
100 g socker

Maräng
3 äggvitor
100 g socker

Beredning: Smördegen utkavlas till en botten som naggas och läggs på bakplåtspapper. En tjock remsa sporras ut av degen och täcks med äggvita runt omkring på botten. Kakan gräddas 225°C till den fått färg. Sätt ugnen på 125°C. Körsbären, urkärnas och varvas med socker på smördegen. Äggvitorna slås upp till hårt skum, sockret blandas i. Marängmassan breds över tårtan, som sättes in i ugnen ca 8 min. Marängen ska bli ljusgul. Serveras med vispad grädde.

Andra bloggar om: , , ,

Just nu i bokhyllan

Fyndade på antikvariat. Ja, jag vet att det är fullkomligt livsfarligt för mig att gå in i kokboksavdelningen. Jag försöker i det längsta att stå emot och lovar mig själv att inte göra det mer. Aldrig mer. Men någonstans har min hjärna och mina ben olika viljor. Den här gången skulle jag bara kolla efter ett litet, litet häfte om konservering, inte gå in i bokdelen. Det gick inte bra ändå. Gick därifrån 360 kr fattigare och flera häften rikare.

Jag hittade så mycket kul, bl a en skrift av någon som skrivit av en kokbok ordagrant från 1799. Fascinerande nog hittade jag bl a ett recept med Fleur d'Orange, apelsinblomvatten. Tänk att man redan på den tiden använde sånt? Hårdkokta ägg förekommer som ingrediens i kakrecepten (undrar varför) och bönmjöl istället för mandel såg jag också. Skumma recept som kanske kommer att testas i köket (om jag förstår vilken sorts böna de kan ha använt). Sen fanns många gigantiskt stora recept som typ tag 20 ägg, ett skålpund bla bla och ett lod bla bla bla. Intressant nog med alla äggen var att 4 vitor skulle tas åt sidan och vispas till skum. Antagligen för att få någon slags jäseffekt innan bakpuvret fanns, liksom konjak och brännvin har i småkaksrecepten. Att hålla på och vispa i en timme åt samma håll är dock inget som jag kommer att praktisera. Elvispen är en gudagåva. Tack och lov att jag inte måste kämpa med en bakugn heller.

Andra bloggar om: , ,

12 juli, 2007

Solmogna tomater

Tänk att få äta solmogna tomater. Ingrid Eriksson har skrivit i dagens SvD om en tomatodlare som har 76 sorter. Honom vill jag hälsa på.

Vitkålssallad med pepparrot

Vitkål är så delikat på sommaren, mjäll och fin. Jag gör gärna en coleslaw liknande sallad av den och serverar till grillad karré.

Vitkålssallad med pepparrot
2 pers
6 dl vitkål
1 äpple
Knappt 1 dl filmjölk (3%)
1 ½ msk majonnäs
Färsk pepparrot
Salt
Svartpeppar

Strimla vitkålen fint, riv äpple och pepparrot. Bind samman med fil och majonnäs. Obs det ska inte bli såsigt. Smaksätt med salt och peppar.

Andra bloggar om: , ,

11 juli, 2007

Smakminnen

I Paris hade jag en kollega, Catherine som var sk lokalguide. Hon var ganska yppig upptill som man kan bli när man närmar sig de 60, lite dubbelhaka, mörk page och pratade svenska med franska rullande R fast hon vuxit upp i Sverige. Cigaretten var en notorisk följeslagare som halades fram då det blev paus och folk klev av bussen eller man väntade på gäster på flygplatsen. En underbar person i hela sitt franska sätt som jag uppskattade mycket men vi har tyvärr förlorat kontakten.


Ibland var jag hos henne och åt middag. En av de godaste sakerna som hon serverade var en gryta med fläskkött, aprikoser och mandel. Den var gudagod och jag vet inte hur många gånger jag både spanat i kokböcker eller försökt hitta på en egen variant av denna fantastiska gryta. Grytan som du ser nedan är inspirerad av hennes men smakar inte på något sätt som matminnet.

Gryta med aprikos och harissa
2-3 pers
360 g fläskkött
10 torkade aprikoser
¼ purjolök
½ grönsaksbuljong
1 tsk harissa
2 msk chiliketchup
2 små färska persikor
Vatten
Salt
Peppar

Servering
2 dl bulgur
mynta
persilja
salt

Lägg aprikoserna i blöt några timmar. Bryn köttet i het stekpanna. Salta och pepra. Häll över i gryta. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över köttet. Lägg i aprikoser, skivad purjo, buljongtärning, harissa, chiliketchup och låt puttra 10 minuter. Tillsätt skivade persikor och låt koka ytterligare 10-15 min. Sätt under tiden på bulgur enligt anvisning på förpackningen. Hacka mycket persilja och mynta och blanda med bulguren strax före servering.

Den här är även utlagd på pausa.se
Andra bloggar om: ,

Nyponkräm med glass

TV-programmen med folk som äter helt fel är skrämmande. Det är nästan så man gråter. Hur klarar de av att äta alla de onyttigheter som radas upp på bordet? Skulle jag göra det skulle jag ha dött för länge sen eller haft allsköns krämpor.

Godisråttans straff
Med en mamma som hushållslärare fick jag både matpyramider och tallriksmodellen serverad oavsett om jag ville eller inte ville. Att dricka cokacola eller läsk var uteslutet. Godis fanns dock hemma och jag var en notorisk godisråtta som hittade alla gömställen som mamma kommit på. Ofta hittade hon bara en karamell och en hög papper där hon tänkt sig hitta lite lördagsgodis till oss. En tidig morgon ville det sig så illa att jag halkade och slog pannan rakt i dörrposten när jag smugit mig ner i köket för att ta lite goda halstabletter. Vrålande sprang jag upp i trappan till övervåningen och på översta trappsteget upptäckte jag att blodet forsade från pannan. Sex stygn senare och något ångerfull fick jag åka hem från akuten.

C-vitaminerna hoppar omkring
Jag kommer oxå ihåg den stora planschen, som hängde i tvättstugan, där alla sorters exotiska frukter fanns avbildade. Ibland tyckte jag väl att det var lite väl hurtigt av mamma som vurmade så över grönsaker och frukt, nästan som programledaren i TV, som strålar när hon pratar om alla c-vitaminer och mineraler som hoppar omkring i de ärggröna drinkar hon tvingar i sina adepter.

Men helt klart har inte bara arv utan mycket miljö sin påverkan. Tur för mig det. Jag blir sugen på saker som nypon där det just kryllar av c-vitaminer. Helst skulle jag vänta tills vresrosen med sina stora nypon vore klar men tills dess använder jag torkade från hälsokostaffären. Självklart är det mamma som stuckit till mig en liten bok som heter Ut i Naturens skafferi. Den är full med annorlunda recept som inte är svåra att göra. Jag fastnade för det med med en nyponkräm som blev väldigt god och själklart får sockergrisen i mig sitt då jag gärna tar en glassbit och en skorpa till.

Cajsas Nyponcrème
4 pers
3 dl torkade krossade nyponskal
6 dl vatten
rivet skal och saft av 1/2 citron
1 dl socker

blötlägg nyponslaken över natten och koka dem mjuka. Passera nyponen genom en sil (det går fort och lätt med hjälp av elvispen alt använd en sked). Tillsätt socker och sjud upp. Rör om. Smaksätt med citron. Fördela nyponkrämen i portionsskålar med en klick glass eller lätt crème fraiche. Servera med
kardemummaskorpor.

Andra bloggar om: ,

10 juli, 2007

Gårdsbutiker på Gotland

Planerar just nu en cykelsemester på Gotland (förutsatt att det inte regnar) och hittade den här listan med gårdsbutiker.

Andra bloggar om:

Självplock - jordgubbar

Ibland önskar jag att jag bodde på landet permanent för det är så lätt att åka till självplock för bär, hämta ägg hos närmsta bonde osv. Här är bär från den bästa självplocken jag vet, Bertil Fredrikssons gård vid Vårdsbergs Kyrka utanför Linköping. Jättegoda sorter och halmat mellan raderna, så man slipper skölja bären, då knappt ingen jord kommer i kontakt med dem. Frossa i bär är bara förnamnet.

Jordgubbar med mjölk och en kavringskiva med smör är skånsk tradition hos oss. Socker på jordgubbarna är nästan överflödigt, de är söta ändå.

Bärblandning är också jätteläckert. Märthas bästa är skivade jordgubbar, hallon och mullbär. Förra året mognade alla bär samtidigt. Serverade med gräddmjölk var blandningen jättegod.


Andra bloggar om: , ,

09 juli, 2007

Lördagsgodis #2

Linda fortsätter med sitt fina initiativ "lördags-godis" och den här veckans ingrediens är äpplen.
Mitt bidrag blir äppeltarteletter som jag gör minst en gång varje år för de har en så underbar smak.

Tarteletterna är inte bara läckra utan lite tjusiga också. De går att frysa och ta fram som en efterrättskaka men är godast färska. Lite meck är det förstås men resultatet går inte av för hackor därför jag rekommenderar verkligen ett försök. Mormor har inte ett finger med i spelet den här gången. Receptet kommer ursprungligen från någon damtidning. Tror att det var Damernas värld.

Äppeltarteletter
(ca 12-13 stycken)
200 g mjöl
100 g smör
1 ägg
2 msk socker
½ tsk salt
2 msk vatten

Fyllning
½ kg äpplen
½ dl socker
50 g margarin
½ dl vatten
kanel
citronsaft

Dekoration
½ kg äpplen
Citron
½ dl socker
2 dl vatten

Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare och kör till en jämn deg. Arbeta samman på bakbordet, låt vila 1 timme.Skala, kärna ut äpplen och skär i bitar. Koka med socker, margarin, vatten, kanel med lock i 10 min sedan utan lock i 10 min. Smaksätt med citron. Skala, kärna ur äpplen, skär i tunna klyftor, droppa lite citron över. Koka upp i ½ dl socker och 2 dl vatten, koka lite äpplen i taget väldigt lätt.Kavla ut degen tunt.

Klä tartelettformar med degen. Bred över fyllningen/äppelmoset. Lägg äppelklyftorna i ett mönster. Grädda i 225°C ca 20-25 min eller tills de fått färg. Serveras med en klick vispad grädde.
Andra bloggar om: ,

Kärleksmums eller kaffekaka med kolaglasyr

Oj, det smakar som kärleksmums säger syster Elina när hon tar en tugga. Jag har aldrig ätit kärleksmums men njuter i fulla drag av seg kaffesmakande kola, tillsammans med mjuk kaka. Kaffekakan kan bli en försmak av sommarfika för dig som redan börjat din semester. Det regnar ute så det är verkligen läge att baka något gott.

Kaffekaka med kolaglasyr
Ca 16 bitar
100 g margarin
3 ägg
2 dl socker
½ msk kaffepulver
½ tsk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao

GLASYR
100 g margarin
1 dl socker
½ dl mellangrädde
½ dl sirap
1 msk kakao
½ msk kaffepulver

Smält margarin. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt margarin och kaffepulver utrört i vatten. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, 175°C, ca 30 min.

Blanda margarin, socker, mellangrädde, sirap, kakao och kaffepulver i en kastrull. Koka upp och koka några minuter under omrörning tills glasyren tjocknat. Bred den över den varma kakan.

06 juli, 2007

Gruvdrift på Österlen - off toppic

Scenariot är en mardröm. Gruvdrift på Österlen men ändå har ett danskt bolag ansökt om att få bryta alunskiffer nära Hammenhög. Frågeställare är ägarna till Gärsnäs slott. Vad kommer det att innebära? Turismen påverkas, jordbrukslandskapet likaså och konsekvenser som att skadliga ämnen kommer i dagen är inte uteslutet.

Idag är marken ett underbart odlingslandskap. Det är en lisa att åka igenom och njuta av böljande rapsfält, betodlingar och mjukt böljande kornfält men hur länge till? Prospekteringsstället ligger nära Gunnarshög, där jättegod rapsolja produceras, 3 km från Glimmingehus borg, nära fornlämningar. Odlare som levererar till hela Sverige finns inte långt ifrån Sparrisodlaren i Skillinge och Stockholms Gården vid Löderup är bara några.

Det här är ett sommarlandskap, mitt och andras. Utan att vara jättepåläst tycker jag det verkar vara en kortsiktig lösning som får långsiktiga konsekvenser. Att förstöra ett jordbrukslanskap som är klassat 10 av 10 möjliga och som funnits länge, men det vackra, njutningsfulla som Österlen representerar går oxå förlorat. Självklart har jag skrivit upp mig på protestlista mot det här. Vill du också göra det kan du läsa mer på Ja till Österlen. I Kristianstad nyheter finns lite mera info.

Inneställe som är ute

Jaha, då har man varit på ett av de nyaste ställena i Stockholm. Inneställe får jag väl säga, fast de flesta av de 700 platserna är ute. Perfekt läge, underbar utsikt och god mat men servicen hade lite övrigt att önska. Jag är inte petig för det mesta men när jag först gör barkillen uppmärksam på att glaset som han ska hälla upp vinet i har tydliga läppstiftsmärken runt om och han byter det och sedan häller upp vinet i ett glas som också är lite småsnaskigt blir jag inte glad. Här tar det inte slut. Jag refuserar det glas som han sätter fram till mig och vet du, vet du vad han gör då? Jo, han tar fram ett nytt glas och häller vinet från det snaskiga glaset ner i det nya glaset och ställer fram. För det vill han ha nästan 90 spänn. Faktiskt inte helt OK.

Vilket var då stället? Jo, Josefina på Djurgården. Ett coolt ställe där de flesta bartendrarna verkade vara proffs men jag råkade ut för ett riktigt blåbär. Av hans min att döma trodde han att han var jättecool. Vi bytte bar när det var dags för påfyllning. Kommer jag att gå hit igen? Jovisst kommer jag det för stället var supernice, men jag ska nog välja min kypare med extra omsorg nästa gång.

Vinet var tyvärr inte särskilt gott (strävt, surt eller vad du vill) och jag undrar alltid varför trevliga restauranger inte kan ha ett gott husets vin. Utomlands köper man ju in bra husets till bra priser och då brukar det vara ett av de privärda på vinlistan. Mitt sällskap är vinsamlare och hon sa att om det varit godare hade det glidit ner lättare. Dumsnålt att servera så undermåligt. Till oss hade de sålt mer om det varit gott.

Salladen jag tog var god med en härlig rökt lax som smälte i munnen. Såsen till kändes smal och underst i härligheten hittade jag vattenmelon. Något som jag gillar skarpt. Citronklyftan bredvid bättrade bara på det hela. Sötma, sälta och syra i en ljuv treenighet. Ärtskott som är så poppis kändes inte relevanta i smaksammanhanget och hade kunnat uteslutas eller bytas mot gräslök. Summasummarum. Det var gott!

Andra bloggar om:

05 juli, 2007

Emmer, Dinkel och Manitoba Cream

Allt det här och mycket mer därtill hittar du hos Frida som driver Hus-Modern i Linköping och e-shop på nätet. Allsköns bakgrejer och konserveringsprylar finns på hyllorna och en miniliten kvarn för att mala eget mjöl står på bänken bakom disken. Hon mal mjöl av både vanliga förekommande sädesslag men även av Emmer, Dinkel och Manitoba Cream. Det sistnämnda, som är en vetesort med extra högt proteininnehåll, mal hon dock inte själv. Grovlek på mjölet kan kunden själv välja. Emmer, berättar hon, är ett äldre sädesslag än dinkel och ger riktigt mörkt bröd. Den som önskar kan få 5 kg påsar men här slipper man 30 kilo som mjölet annars brukar förpackas i säger Frida. Hennes egen special är en mald 8-kornsblandning som hon använder hemma och strör över bakverk för det egna hushållet.

Varför startar man då en sån affär undrar jag? Jo, jag letade efter en rejäl saftmaja säger Frida och när det inte fanns tänkte jag att det måste vara fler som letar efter såna, liksom fina jäskorgar, ugnsstenar, tyllar, pappersbakformar för presenter mm. Jag är i grunden hortonom och tycker det är roligt att ta till vara på det som naturen ger inte bara att odla det och håller just på att anlägga sin egen fruktträdgård. Alla borde ha ett äppelträd om de har en trädgård säger hon och ler. Frida tycker att det är viktigt att ta till vara på gammal kunskap innan den försvinner. Jag kan själv bara instämma.

Fascinerad kikar jag på hennes kvarn för att mala eget mjöl. Väggen är täckt med behållare där olika sädesslag samsas bakom glas. Är det då egenproducerat (Fridas man har en gård). Nej, jag provade med det men det tog ganska så snabbt slut säger hon. Leverans till affären ska ändå vara så nära Linköping som möjligt.

Läs mer om Frida i pressen och i Corren idag där hon lämnar fem recept.

04 juli, 2007

Gazpacho Andaluz

Vi älskar gazpacho och gör den här soppan på sommaren när det finns goda tomater. Varifrån receptet kommer vet jag inte och jag har därför gjort två varianter. En mildare med rostad röd paprika som är en min egen och en rivigare med grön rå paprika som är originalet. I övrigt är allt annat lika. Helst skulle jag väl säga välj svenska tomater som inte är uppdrivna i växthus för att få bästa resultat. Men jag fuskar och gör nästan alltid på hela burktomater. Då vet jag att det bli god tomatsmak som gör soppan till den delikatess den är. Den ska räcka till 6 personer, men eftersom den är så god räcker den bara till 4-5 hos oss. Lägg märke till att det är dåligt med tillbehör på bilden. Jag brukar välja ALLA TILLBEHÖREN i min soppa i vanliga fall. Speciellt gillar jag det hårdkokta ägget som är en perfect match.

Soppan är mitt bidrag till Gazpachotävlingen på Lisa, Matälskarens sida. Det ska bli superkul att se vilka olika varianter på soppor som kommer in. Jag hoppas på gröna gurksoppor och soppor med mandel.

Gazpacho Andaluz
(4-5 pers)
2 skivor vitt bröd (ca 50 gr)
750 g tomater
1 grön paprika*
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm socker
4 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
2 ½ dl vatten

Tillbehör
Hackade tomater
Hårdkokta hackade ägg
Brödkrutonger
Finhackad rödlök
Finhackad grön paprika

Blötlägg brödet i vatten. Dela tomater, paprika, vitlök i mindre bitar. Lägg i matberedaren. Krama ut vattnet ur brödet och lägg ner det också. Mixa alltsammans, tillsätt socker salt, olivolja och vinäger samt vatten. Passera massan genom en sil.

Av tillbehören kan man välja några eller alla. Brödtärningar rostas i en stekpanna med eller utan lite olivolja.


*Som en variant kan man byta ut den gröna paprikan mot en stor röd paprika som ugnsbakas i 250 grader tills skalet är blåsigt och delvis svart. Skala den och mixa ner i soppan som får en mild mjuk ton.

03 juli, 2007

Fänkålssallad

Minimal insats kräver den här salladen som är otroligt god i sin kombination av smaker. Jag har gjort den om och om igen utan att tröttna.

Fänkålssallad med parmesan
2 pers
1 fänkålsstånd
hyvlad parmesan
god olivolja
en skätt balsamvinäger eller balsamglace
svartpeppar

Skiva fänkålen fint och bred ut på tallrikar. Hyvla osten och lägg uppepå. Låt var och en ta olja och vinäger efter smak. Eventuellt lite svartpeppar från kvarn.
Andra bloggar om:

Grillsallad

Jag läste vidare på DNs sida där det frossas i jordgubbar. Eftersom jag är barnsligt förtjust i att ge gubbarna lite extra sälta så föll jag för grillsallad på jordgubbar.

Lördagsgodis

Brasilian Linda berättar att engelskspråkiga bloggar har sugar high friday och introducerar lördagsgodis som svenska bloggars motsvarighet. Det vattnas i munnen på mig och tankarna går genast till Malins maffiga mandeltårta som något av det godaste jag kan hitta på en lördag.

*Kunde inte låta bli att se om det fanns något smarrigt på DNs matsida och jag hittade en sommartårta som jag tyckte lät både lätt och god. Sockerkaka, maräng och färska bär. Det är inte heller fel på en lördag.

*Uppdaterat

02 juli, 2007

Vattenmelonsoppa en god överraskning

Överraska med det enkla är mitt mantra men skulle det lyckas den här gången? Mat är ett givet diskussionsämne på en middag och strax före jag serverade vattenmelon till efterrätt hade den grekiska väninnan på Helenic Living berättat utförligt hur man köper vattenmelon. En hel konstart och underbart att få lära sig av proffs. Stjälken ska ha torkat in för då vet man att den är fullmatad. Den får inte ligga i solen - "hemma i Grekland har vi ett särskilt kylskåp i garaget där vi förvarar vattenmeloner" berättade hon. Meloner under 16 kg riskerar att inte vara goda. De ska också ha svarta kärnor. Gissa om jag blev lite nervös över att efterrätten skulle vara busenkel vattenmelonsoppa. Melonen hade inte varit över 16 kg, jag hade inte kollat stjälken och den hade nog transporterats uppskuren i värme. Aj, aj, aj. Skulle det blir godkänt...?
Men jag behövde inte vara orolig för jag serverade något som hon inte tänkt sig nämligen vattenmelonsoppa.

Vattenmelonsoppa
Mixa vattenmelon i matberedaren. Kyl den väl. Jag frös min delvis till sorbetlik konsistens. Lägg i små djupa efterrättstallrikar. Tärna honungsmelon i mindre kuber, lägg i några stycken mitt i tallriken. Dekorera med ett snyggt blad av mynta, citronmeliss e dy. Pudra eventuellt med lite florsocker genom en tesil. Du kommer att imponera på din omgivning och ändå inte jobba ihjäl dig i köket.

Andra bloggar om:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...