28 juni, 2007

Selleri och äppelsallad - en klassiker

I "Vår kokbok" från 60-talet står det med lite mindre stil, Sallad Waldorf, insmuget som om "by the way" det här är oxå mitt namn förutom Selleri och äppelsallad. Lite blygsamt som det säkert var på den tiden. Namnet Waldorf kommer från ett anrikt hotell i New York. Det är desto mindre blygsamt.

Selleri, äpplen och valnötter är viktigaste ingredienserna. Som vanligt utgick jag från originalreceptet men konstaterade snabbt att smaklökarnas preferenser förändrats radikalt sedan salladen skapades. Den ska vara mild, men den var så mild att den knappt märktes och blev nästintill fröken tråkig tillsammans med andra modernare skapelser det var nog inte meningen. Några extra smakförstärkare i form av Dijon senap och rödvinsvinäger gav salladen en modernare touch. Grundreceptet får du här med tilläggen av smakförstärkare som du använder helt efter egen smak.


Sellerisallad med äpple - Sallad Waldorf
(
4 pers)
3 dl strimlad rotselleri
2 äpplen
1/2-1 dl valnötskärnor

Salladsås
1 dl tjock grädde
3-4 msk majonnäs
2 tsk citronsaft
dijonsenap
rödvinsvinäger
salt

Gör föst iordning såsen. Vispa grädden tjock, blanda den med majonnäs, citronsaft, dijonsenap, rödvinsvinäger. Strimla sellerin och skär äpplena i tärningar. Selleristrimlorna kan kokas nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Blanda selleri och äpple i såsen så att de inte mörknar. Smaka eventuellt av med lite salt. Hacka nötterna grovt (spara några till garnering), rosta dem i stekpanna och blanda dem i salladen. Lägg upp salladen i skål eller på ett fat med grönsallatsblad runtom. Garnera med nötter och eventuellt vindruvor. Servera till kokt skinka, tunga, kall fågel som t ex kalkon eller kyckling.


Andra bloggar om:

27 juni, 2007

Färskost à la Anette

Enkla recept tilltalar mig alldeles särskilt. Inte för att jag är särskilt lat utan älskar att fixa mat för det mesta utan snarare för fascinationen över att enkelt är svårare än något med många ingredienser. Anette, I mitt franska kök, fick mig att längta efter arbetsdagens snara slut och prova färskost med rädisor.

Relativt ofta sommartid gör jag egen färskost genom att låta yoghurt rinna genom kaffefilter några timmar. Oändligt många smakkombinationer står till buds och den är dessutom ett magert alternativ nu när majonnäser och andra såser gör sitt intåg och sätter sina spår på oönskade ställen.

Grilltips i sommar

Handen på hjärtat har dina grillade allster blivit svarta, tagit eld eller varit helt råa inuti. Nu finns det hjälp att få. Jens Linder har gjort en bra, handfast lista över grilltips. Längst ner i listan finns tider för hur länge olika saker ska grillas.

Majrova - gammal kulturväxt

En grönsak som jag sällan använder är majrovan men med en rejäl baskokbok i handen får jag veta att den är god både som råkost i sallader, stuvad, i grytor eller helt enkelt kokt med buljong och lite smör. Servera därefter skivad med massor av kryddgrönt står det i bl a Bonniers kokbok. Mitt gröna blev lite lila med blommor av gräslök som tog upp den blekt rosa färgen i rovan. Delikat och mycket gott. En extra sväng i stekpanna med smör, salt och en gnutta socker, glasering på gammalt vis strax före servering gjorde dem extra tilltalande.

Lite egen smak tycker mina smaklökar att rovan har, men den passar bra både som ensamrätt eller tillbehör. I andra länder är den mera populär än här och jag tycker mig ha sett den frekvent på grönsakshyllorna utomlands bl a i Frankrike. Här lever den en mera undanskymd tillvaro trots att den är en snabbodlad gammal Nordisk kulturväxt.



Andra bloggar om:

26 juni, 2007

Glasstävling

Som ett bidrag till glasstävlingen som finns på Jester Värns sida krubb länkar jag till en lavendelglass.

Andra bloggar om:

En hemmafru som får mig att skratta

Om jag var din hemmafru. Rolig, läsvärd matbloggare. Jag skrattade högt framför datorn.

Fem-minuters-sill

Gjorde en djupdykning i kyldisken och hittade en förpackning som såg intressant ut, 5-minuters sill från ABBA. Den var färdiginlagd. Enda insatsen från mig var en egen smaksättning. Vi var sugna på en krämig vitlöksinläggning och här är en receptskiss på det jag hittade på. Min kollega hade gjort samma sak och hennes smak var med lime och äpple.

Vitlökssill
5-minuterssill
Lika delar av creme fraiche och yoghurt
rödvinsvinäger
svensk senap
vitlöksklyfta
honung
salt

Var återhållsam med honungen för sillen var rätt söt i sig och underskatta inte att vitlöken utvecklar mycket smak när blandningen står en stund. Det blir ganska rejäl smak av bara en klyfta. Blanda allt och låt stå en halvtimme.

20 juni, 2007

Inte klokt

Ingen sill att uppbringa i affären igår. ICA Baronen, Hemköp och Coop hade inget i fiskdisken vilket föranledde att den sill som ska läggas in är nu reserverad för avhämtning idag. Det är inte klokt. Inlagd sill är ju nästan ett måste på bordet till midsommar förutsatt att man gillar sill.

Sveriges fulaste kök

Visst jag är lite jävig, men samtidigt tycker jag att idén är bra. Stockholmsmässan och Noblessa har en tävling ihop på Det goda köket, om att vinna ett nytt kök (tävlingen presenteras uppe till höger på sidan). Det ligger redan flera bidrag med motiveringar där och det ena köket är värre än det andra. Själv får jag inte vara med fast mitt kök är riktigt sunkigt eftersom jag är part i målet. Passa på att fota och motivera om varför just du skulle vara en självklar kandidat. Lycka till!

Testa nya produkter

Då och då får jag möjlighet att testa nya produkter. Du som inte gillar reklam får sluta läsa här. Eftersom jag tycker det är intressant att se vad som är nytt i matdisken tackar jag ja till de produkter som passar in i mitt kök. De tre produkter jag fick var en yoghurt, cream-cheese och grekisk salladsost från Valio. Alla laktosfria. Toppen för mjölkmagar.

Yoghurten gillade vi minst. Kändes lite tråkig i smaken och jag kommer inte köpa den själv om jag inte behöver en laktosfri produkt. Den grekiska salladsosten tyckte vi mycket om, den var krämig och hade bra sälta. Enda invändningen jag skulle kunna ha är att jag föredrar att köpa den i block istället för i lag. Med lag blir det lite kladdigt. Cream-cheesen gillade vi både naturell och som smaksatt tillbehör i efterrätten nedan.

Den grekiska salladsosten blandade jag med vattenmelon och rödlök. Vattenmelonen har jag skurit ut med kuljärn för att få lite snygga runda kulor. Variation med form, färg och smak ger bästa resultat på en rätt. Salladen passar bra till grillat.







Cream-cheesen fick jättegod smak i en jordgubbstartelette som blev hur lyckad som helst. Spröd botten, krämig inuti och friska jordgubbar. Nu är det bara att frossa i färska bär och självklart blir den bra med blåbär, björnbär eller något annat som det är säsong på.


Jordgubbstartelette
2 pers
Botten:
1 dl havregryn
1 msk socker
25 g smör

Fyllning
75 g cream-cheese
1 tsk vaniljsocker
några droppar citronsaft

Garnering
jordgubbar i skivor eller halvor

Blanda ingredienserna till botten, tryck ut i en tarteletteform. Grädda i 175-200 grader tills den fått lite färg och känns fast. låt svalna. Vänd upp och ner. Fyll fördjupningen med creme-cheese blandningen och sätt jordgubbar på toppen.

Andra bloggar om: ,
, ,

19 juni, 2007

Tårta stor och bra

Just nu söks det som mest efter jordgubbstårta, iallafall är det mitt i särklass högst rankade sökord. Tårtan som det blir träff till är en jättetårta som räcker till ca 20 pers. Den kan garneras med grädde och jordgubbar men alternativt med annan frukt som t ex kiwi, banan, inlagda persikor och druvor.

Ett tips till alla dem som har fullt upp och gärna vill föbereda lite är att tårtan går bra att lägga ihop med fyllning och frysa. Fyll med mosade jordgubbar, vaniljkräm, äppelmos och grädde. Tårtbotten är fast i konsistensen och det går att skära flera lager därför kan det vara gott att ha olika fyllningar i. Fukta gärna botten med saft från t ex persikor på burk så blir tårtan ännu godare. Sedan tinas den några timmar och garneras strax före servering

Tårta, stor och bra
ca 20 bitar–20 pers
4 ägg
5 dl socker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl ljummet vatten

GARNERING/FYLLNING
ca 6 dl vispgrädde
vaniljkräm
äppelmos
jordgubbar alt kiwi, persikor, druvor och banan

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och sikta ner växelvis med vattnet. Häll smeten i STOR, bröad form, 28 cm i diameter. Grädda i 175°C ca 60 minuter eller tills den släpper kanterna. Lägg över bakplåtspapper om den blir mörk och inte är färdiggräddad. Skär tårtbottnar med en tunn kniv när kakan kallnat. Fyll med dubbel sats vaniljkräm, fin och bra, grädde, jordgubbar, äppelmos eller något annat som du tycker om. Hit går det bra att förbereda tårtan, t o m frysa den. Ta i så fall upp den några timmar före servering. Garnera med vispgrädde och jordgubbar strax innan den ska stå på bordet.

Vaniljkräm, fin och bra!
2 dl vispgrädde
1 ägg plus 1 gula
1/2 msk potatismjöl
1 msk sockervaniljsocker

Allt utom vaniljsocker sjuds till en tjock kräm. Får svalna. Smaksätt med vaniljsocker.
Tårtan har jag också publicerat på Pausa.se

Romantik och regn

Från Parma och till Genua tog vi småvägarna förbi Cinqueterre, ett område med fem små byar som tidigare bara kunde nås sjövägen. Vi ville vara lite romantiska och började i Porto Venere som ligger inte långt ifrån La Spetzia. Det började regna så smått när vi kom dit och lunch kändes som ett bra alternativ. Lunchen blev en långlunch då himmlen öppnade sig och regnet fullständigt vräkte ner. Ingen idé att gå ut. Folk sprang åt olika håll och ett helt gäng med eleganta gäster från en yacht blev hämtade med gummibåt. Sittande på tjocka vita frottéhanddukar och under paraplyer lodsades de ut medan renget smattrade mot vattenytan. Vi hade full koll då vi satt på en restaurang som låg uppe på en balkong ovanför hamnen (se bilden). Där åt vi för övrigt resans i särklass godaste mat. Grillad bläckfisk med citron. Sanslöst gott. I sommar ska jag testa att göra det här för bläckfisk finns ju att köpa även i Sverige men jag har varit lite feg för att pröva.

Efter lunchen åkte vi längs pyttevägar. När sikten försvan bakom krökarna tutade vi frenetiskt då man helst inte vill få möte mitt i kurvan. Jag blev som vanligt åksjuk. En del av vägen försvann i en dimma då jag helst ville sova och var ganska grön i fejan. Ett par fina stopp resulterade ändå i att björnbärsblom förevigades över det terrasserade landskapet.


Ny sajt

En ny community för kvinnor öppnade igår, pausa.se. Tanken är att medlemmarna själva skall bestämma innehållet och diskutera, debattera, filosofera, inspirera och peppa varandra! Jag är en av dem som fått det stora nöjet att skriva mat några gånger i veckan. Du kommer antagligen att känna igen några av medbloggarna också.

18 juni, 2007

Tomat- och persikosallad

Lite hetta, lite syra och lite sälta är precis vad jag gillar till fläskkött. Inspirationen till salladen kommer från Zetas broschyr, men där hade en mild smak istället för hettan. Kombinationen mellan tomat och persika tycker jag är genialisk. Tyvärr att det inte finns sötare och mogna persikor i Sverige. Det skulle vara kul att få känna den riktigt söta smaken. Därför blir man ibland tvungen att ”hjälpa till” med en gnutta socker.

Tomat- och persikosallad
2 pers
1 tomat
1 mogen persika
½ färsk chili
1 msk god olivolja
½ msk limesaft
½ tsk socker
salt
eventuellt gräslök för färgens skull

Koka vatten och skålla tomaten och persikan för att kunna dra av skalen. Jag sätter dem på gaffel och doppar ner dem tills skalet spricker. Dra av skalen med en kniv. Klyfta båda och ta ur kärnor samt mjukt innanmäte ur tomaten. Ta ur kärnorna ur chilin och hacka fint. Blanda vinägretten, häll över tomat och persika. Låt dra en stund. Servera som en sallad till grillat.

17 juni, 2007

Inget nytt under solen

Svalkande och alltid fräscht är honung, yoghurt och några nötter. Ingen nyhet men man behöver inte alltid hitta på nya smaker utan bara lite nya saker. Den här gången rostade jag valnötter lite så att de var ljumma och krispiga mot de andra kalla ingredienserna i glaset. Jag använde kastanjehonung som kompletterade valnötterna med sin bitterhet och snabbt hade den enkla klassikern fått en tvist.
Att toppa med en ros kan vara en smaksak. Sambon kunde gärna avstått den, själv tyckte jag att den gav en extra dimension av väldoft och smak.

15 juni, 2007

Smarriga helgtips

Det är midsommar snart och jag sitter och planerar. Självklart kommer det att bli något med sill och vi ska rimma lite lax. Några goda tillbehör till det grillade på kvällen och eventuellt en somrig tårta.

Länkarna nedan är till saker som jag verkligen gillar och gör om och om igen för de är goda och lätta att åstadkomma (okej, Mandeltårtan är en utmaning men har man tid så funkar det utmärkt att göra den också).

Det kommer några fler sallader före midsommar som jag inte bloggat om än bl a en med persika och tomat.

Sill
Pikant strömmingslåda
Varm matjessill
Ättikströmming

Grilltillbehör
Salladsdressing med yoghurt
Tomatsalsa à la Mary
Coleslaw klassiskt grilltillbehör
Sommrig sallad à la Barbara
Marockansk sallad
Potatissallader tre olika receptskisser

Efterrätt eller tårta
Jordgubbstårta till många
Snabb rulltårta som lätt kan användas till tårtbottnar
Mandeltårta

Barolo och Barbaresko

Hela Barolodistriktet var så här vackert. Vi åkte på en dagstripp med minibuss och tur var väl det för överallt kunde man stanna och prova vin på små tavernor. Det gällde bara att avtala tid så att någon vinbonde säkert kunde ta emot. I flera dagar hade det regnat mycket därför passade många odlare på att när solen sken beskära vinrankorna. Det här görs regelbundet för att ge bästa förutsättningar till bra viner.

Vi åkte vidare till Barbaresco och besökte en svensk vinbonde där vi provade åtta viner. Som tur var hälldes och spottades det mesta i en separat kanna så att vi inte blev alltför berusade. Vilken härlig dag. En sån här tur kan jag verkligen rekommendera!

Som om grappa ska vara något märkvärdigt

Visst är det underbart att det nästan alltid finns något nytt att upptäcka. Jag håller med Märtha min mamma om att man inte ska dö nyfiken och jag tar varje tilfälle i akt att uppfylla hennes devis och undersöka saker. Som här t ex, först kastade jag en hastig blick på brickan och konstaterade - grappa. Jaha ska det vara något märkvärdigt. Sedan tittade jag en gång till för de var så vackert arrangerade. Därefter böjde jag mig ner och började läsa på etiketterna och såg då att det var grappa med olika sorters druvor som t ex Cabernet, Sauvignon blanc. Sedan var det olika lagring, på ekfat och utan ekfat samt olika sorts destillationsförfarande. Jättespännande och en helt ny värld.

Lite nyfiken kommer jag ändå att vara för jag provade inte en enda sort.

14 juni, 2007

Honungssött

"Om det är ett surr så måste det vara någon som surrar, och den enda meningen med att surra, som jag kan tänka mig är för att man är ett bi, och den enda meningen med att vara ett bi, som jag vet, är att göra honung, och den enda meningen med att göra honung är att jag ska äta den." säger Nalle Puh.

Själv är jag dödligt förtjust i honung. Nästan som Nalle Puh och köper alltid udda sorter om det finns. Därför är jag nu lycklig ägare till en burk kastanjehonung som jag säkert skulle kunna skeda i mig men skulle vilja göra något mera spännande med. Frågan är bara vad? Har du tips? Den är både bitter och söt i smaken.

Gott på gris

I Isobels verkstad tillverkas något gott av griskött som jag blev sugen på att göra själv.

Sallad med parmaskinka

Parma på bredden, längden och tvären. Jag har fullkomligt proppat i mig rosa, saltsöta skivor. Gaaah, så gott! Tror aldrig att jag njutit av pramaskinka på det här sättet och tyckt att det varit så fantastiskt.

Fredrik och jag har hela tiden tagit var sin rätt med olika innehåll och efter att ha ätit halva portionen har vi bytt tallrik, men den du ser på bilden ville jag knappt släppa ifrån mig. Det är tunt skuren parmaskinka, i mitten tunna skivor fänkål och parmesanost. Runt om inlagda kronärtskockor. En droppe balsamvinäger var kronan på verket. Det serverades inte så många fler rätter på menyn som för övrigt rabblades upp muntligen vid varje bord. Skrivna menyer fanns inte.


Staden där det serverades låg i Langhirano söder om Parma. Resten av dagen spenderades i bilen när vi klättrade längs de vackra serpentinvägarna på båda sidor om floden Parma. Regnet öste ner och det kändes som om vi satt i en biltvätt.

13 juni, 2007

Högst naturlig wunderbaum

Vad är det som doftar undrade jag? Finns det något i luftkonditioneringen som utsöndrar väldoft? Jag såg mig omkring i hyrbilen. Nästan som om vi satt mitt i en wunderbaum. Väl ute ur i det varma vädret gick det upp ett ljus. Överallt i Parma fanns lindar och alla doftade fantastiskt gott. Att lindblomshonung är en enskild produkt är helt förståeligt.

12 juni, 2007

Italiensk frukost

Socialstyrelsens ord har inte trängt in på den italienska landsbygden. Det mörka brödet och andra fibrer lyser med sin frånvaro. Söta kakor, vitt bröd och hemgjord marmelad så långt ögat nådde. Som det ska vara med andra ord.

Det jag ville ha fick jag, nämligen höra lite om hur det är att bo på landet i Italien. Få lite extra tips om saker att se utanför de vanliga allfartsvägarna och mycket omtanke.

11 juni, 2007

Vädra italiensk lantluft

Trots att det var becksvart hittade vi rätt. Jag fattar fortfarande inte hur det gick till. Någon osynlig hand måste ha lett oss fram i mörkret. Det luktade lite kossa när vi klev ur bilden och vad kan man vänta sig annat när man ska bo på en bondgård i parmesanosttillverkningens hjärta. Lite skeptisk må jag säga att jag blev, men hade inget val. Mitt ute på landet och sent på kvällen. Väl i sängen uttryckte jag mitt gillande över att det var så tyst. Full i skratt blev jag nästa minut då jag hörde ett utdraget muuuuu. Det kändes som om jag vägg i vägg hade fullt med kor. Hoppsan, var hade vi hamnat?

Dagen därpå spanade vi ut genom fönstret. Gudomligt vackra runda kullar och ett böljande landskap. De över hundra kossorna stod i stall, inte vägg i vägg med vårt rum utan uppe på en backe bakom huset. Ett par tuppar gol och hönor skrockade förnöjt. Idylliskt så det förslog. Här producerades mjölk som skickades till ett mejeri någon kilometer bort för ystning. Förvånad konstaterade jag att korna inte gick ute och svaret på varför var att normalt brukade det vara torrt och inte finnas något gräs kvar. Just i år har det regnat mycket och allt grönskar men kossorna får snällt stanna inne.

Dagen började med en biltur runt i distriktet. Stolt hade små mejerier i omgivningarna skyltar med kungen av ostar - parmagio reggiano. Vilken lycka att få trycka en ostbit till sitt hjärta medan smakbitar av parmesan fann vägen till våra magar.

Boka bondgård i Sverige eller utomlands på bopalantgard.org

05 juni, 2007

Livets ytterligheter

Veckan som gick har varit fylld av livets början, slut och nu fest. En helt absurd vecka som väcker eftertanke. Inte har jag hunnit glädja mig åt att semestern hägrar redan idag. Min uppmaning till dig är därför. Gör det du länge tänkt. Stanna upp i vardagen. Glöm inte att ta till vara på andra runtomkring, berätta att du tycker om någon, ring en gammal vän och prata bort en stund, bjud på fest. Det är så viktigt. Nu ska jag ägna mig åt sambon, ledig tid, vänner, parmaskinka, barolo och parmesanost med andra ord - Livets väsentligheter.

Sommarmat som är lat

Varma vita bönor, bacon och stekt ägg på en rostad macka är lagom att fixa med när man är lite lat. Disträ som jag är hann äggen ta ett dopp i kokande vatten på spisen innan jag kom på att de skulle stekas. Käre Fredrik tittade storögt och undrade vad jag höll på med. Mina tankar var på en helt annan plats än i kastrullerna. =)

Drinktilltugg

När man bli medlem i en ny familj kan man tycka att vissa saker inte "passar" ens egna rutinter. I min familj dricker vi t ex väldigt lite alkohol. För mig är det främmande att "dricka drink" men på helgen kl sex dricks det drink på lantstället. Inte alltid till min stora förtjusning, men jag uppskattar den omtanke som det lilla drinkbordet förbereds med. Svårare än så här behöver det inte vara. Pistaschnötter, dip, chips, ostron och rädisor men i måttliga mängder.

04 juni, 2007

Rabarberkompott

Det är lätt att glömma det enkla då vi har ett överutbud med fantastiska ingredienser. Gräddmjölk är en sådan enkel sak som är oändligt god till kompotter och bär. Om du inte smakat så rekommenderar jag att blanda lika delar mjölk och vispgrädde i en liten kanna och hälla på jordgubbarna i sommar. Kanske kommer du bli förvånad över den runda smaken.

Senast använde jag gräddmjölk till rabarberkompott men självklart går det att äta vaniljglass till den.
Rabarberkompott
räcker till 2-3 pers
400 g rabarber
1 dl vit sirap
någon krydda t ex kanelstång, vaniljstång, (jag tog 1 tsk vaniljsocker och 2 krm malen kanel)

Låt rabarbern långsamt smälta i en kastrull med sirap och kryddor. kyl i vattenbad och servera med kall gräddmjölk.

Salviadoftande böngryta

Kort och gott
Ibland vill jag att ingredienslistan ska vara kort och maten ska gå jättefort att laga. Jag blir trött bara av anblicken på recept med ingrediens efter ingrediens som måste införskaffas i olika specialaffärer. Erkännas kan ju att vid det här laget har jag ganska många hyllvärmare och tyvärr blir kryddor och såser inte bättre av att stå. Visst händer det att mat med långa listor av spännande kryddor ser dagens ljus även hos mig.

Snabbmat
Eftersom de här tankarna korsade min hjärna när jag snabbt slank in på ICA tänkte jag att en böngryta skulle kunna platsa med kriterierna, få ingredienser, lätt att göra och stå snabbt på bordet. Självklart oxå gott. Lite sneglade jag åt det italienska köket där det med knappa resurser och få ingredienser skapas de mest häpnadsväckande resultat.

Glömde salvian
Böngrytan som snabbt kom till har jag lagat både med och utan salvia. Mest för att jag glömde ta i salvia andra gången. Salvian kommer från egen täppa och var infrusen från i höstas. Den dög utmärkt men självklart är färsk ännu bättre.

Barnvänlig
Andra gången jag lagade rätten hade jag två små herrar under 10 år på besök och maten var ganska godkänd även av dem. Fredrik (sambo) tyckte bättre om grytan andra gången och kommenterade att den var utmärkt att ta med på sjön då man kan utgå från burkar. Om man är lite mera planerad är det godast att koka bönorna själv. Blötläggning ca 8 timmar och sedan kokas de försiktigt ca 1 timme. Överblivna bönor kan användas i sallad eller frysas.

3-rätters
Sallad med yoghurtdressing serverade jag som förrätt och en rabarberkompott som efterrätt. Det blev en 3-rätters med små resurser och lite tid.


Salviadoftande böngryta
4 pers
10-12 färska salviablad (kan uteslutas)
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 burkar hela tomater
2 goda ungerska korvar (eller något annat som kan ge smak, t ex rökt fläsk)
4 burkar stora vita bönor eller ca 800 g kokta limabönor eller stora vita bönor
rödvinsvinäger
ev salt

Fräs pressad vitlök och hälften av salvian i olivolja. Häll på tomaterna och finfördela med en sax. Skär korvarna tunt och tillsätt. Koka en bra stund (om du har tid gärna en halvtimme eller mer). Tillsätt bönorna och smaka av med vinägern. Stek resten av salviabladen försiktigt i olivoljan och fördela över grytan.
Servera med ett gott bröd.

Jordgubbsblom

Förra veckan blommade jordgubbarna i Östergötland. I skärgården där allt kommer lite senare såg jag i helgen massor med smultronblom. Nu ser jag fram emot smultron på strån och jordgubbar med mjölk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...