31 maj, 2007

Inferno

Inferno vann ju som bekant i kategorin på gulddrakengalan. Vi hade äran att besöka dem samma kväll då de erhållit utmärkelsen. Där var det mysig stämning - mycket Strindbergsinspirerat både i dekor och drinkar. Pristagarna stod bakom bardisken, trötta och glada. De fick en utmaning av oss - gör fem olika drinkar. Ni får själva välja vad ni vill bjuda oss på. Efter en god stund dök drinkarna upp en efter en med namn som har stark koppling till Strindbergs liv och värv.

Debet och kredit (ett tydligt drag av Strindbergs verk) med bl a vattenmelon och chili (kryddstark och min favorit)
Sprudlande konung som på prisutdelningen sas vara sommarens drink. Granatäpple, konjak och champagne kändes tydligt i drinken.
Fröken Julie - en dam man inte undviker i Strindbergs sällskap - med smak av jordgubb, champagne och hemgjort vaniljsocker.
Förföriska anekdoter, en champagnecocktail, frisk och härlig med ton av röda vinbär, perisika och apelsin. Spritsorten har jag glömt, kanske var det cointreau.
Longdrinken hette Officeren och innehöll calva, äpple, rosévin och granatäpple.

Barmästaren sa att de gillar drinkar med champagne. Jag kan bara instämma - det gör jag också!!

Kill my darling – texten är omskriven.

En slags kåldolmar

Hela surkålshuvuden har jag sett förpackade i Hötorgshallen. Visst har jag frågat vad man gör med dem och fått svaret - gör kåldolmar. Den som vet bättre är den som vuxit upp med maten. Läs vad Karins elever lagar på mångkulturell mat.

30 maj, 2007

Servera kronärtskocka

Äntligen är det säsong för kronärtskockor som är så härlig ät-prat-njut-mat. Att långsamt plocka av bladen, doppa i smör, kanske salta lite och bita av är sensuellt tycker jag.

Att koka kronärtskockor
Bryt av stammen. Koka skockorna i saltat vatten ca 30-45 minuter. Prova om de är färdiga genom att försiktigt rycka loss ett blad. Lossnar bladet lätt och känns mjukt är de klara.

Tiden hoppar och småspringer

Maj är full med ledighet och inte märker jag att tiden går så fort men nu är det dags igen för cyberkocken. Jag tycker tävlingen var alldeles nyss. Har du förslag på ingredienser eller vill vara med lämnar du dina bidrag hos Ilva cyberkockens upphovskvinna eller Anne som är värd för cyberkocken den här månaden.

Prylnörd

I Märthas kök på Klefstad finns det många roliga prylar. Det är bara att rota i lådorna så har man vips flera underliga saker i handen. Vet man vad de ska vara till kan saker och ting bli dekorativa. Är du en prylnörd? Har du sett det här förr eller kan gissa vilket livsmedel ska det användas till?

29 maj, 2007

Ätbara blommor

Däremot går syrén att äta och här är blommorna vackra på en persikoparfait. Ett enkelt sätt att få variation är att ta ett grundrecept av t ex vaniljglass och smaksätta med en persikolikör. Vi använde Boles. Eller gör det ännu enklare, tina vaniljglass till hälften och smaksätt. Frys om i snygg form.

*Brasklapp - ta måttligt med alkohol för frysförmågan minskar. Det har hänt mig att glassen blivit såsig då jag öst i för mycket. ;-D

Tänk om...


...man kunde äta de här magnifika lökarna. De växer som ogräs i trädgården och är underbart dekorativa.
Men jag tänker inte vara försökskanin utan låter bina glatt mumsa i sig istället.

28 maj, 2007

Mera persilja

Ett tillbehör som jag gillar skarpt är gremolata. Så om du inte vill frysa din persilja är det här ett gott tillbehör till fisk eller kött. Tror också att jag ätit en velouté någon gång med gremolata som förstärkt smak. Ljuvligt gott. Hittade recept på gremolata hos ICA-kuriren.

Persiljetips

Mycket persilja i landet? Här kommer ett bra tips från Lager.

Veckans ord från Elina

Helt enkelt underbart - har du någonsin hört uttrycket bananas eller I have gone bananas? Nu får du veta var det kommer ifrån.

25 maj, 2007

Serverar riddarmiddag

Nu blir det inga inlägg i helgen. Märtha har nämligen riddarmiddag och jag med flera serverar och assisterar. Det är nog 14:e året i rad som riddarna är våra gäster. Mer om Ekenäs slott och riddarspelen hittar du här.

Bra tips för att vinna tid

Hur får man tiden att räcka till? Ilva får det knappt skriver hon idag, inte jag heller. Lisa har lite bra tips och jag kan bara hålla med. Måste börja veckohandla igen och visst orkar man inte alla dagar, men det finns ju räddning som sushi eller annat gott att ta till runt hörnet.

24 maj, 2007

Vilda gröna stänglar

Den här lilla smäckra saken fanns på drakbuffén. Egentligen borde jag lagt ut den för att kora en Veckans Matnörd, men matnördarna själva var ju på plats så det var bara att fråga vad det var. Visst ser det ut som är pärlhyacint utan blå färg, men det visade sig vara delikatare än så. Lisa och Gitto svarade att det var vildsparris.

Gulddrakengalan

Oh, vad roligt att få gå på gala. Det händer inte alltför ofta, faktiskt är det nog min första. Just Gulddrakengalan är extra kul eftersom det är matsfären som vinner priser i olika klasser. Du som har DN har säkert redan konstaterat vilka vinnarna var för i På Stanbilagan fanns de publicerade redan igår kväll. På Stan Elin är klok hon som redan förberett noga. Hon har jobbat mycket för att både hitta bra värdiga vinnare, fixa tävlingen, jury, tidningsartiklar, en rolig gala. Bra planering att sedan tidning med vinnarna är klart redan innan vinnarnas kuvert öppnats och de fått sina gulddrakar på scenen. Gissar att hon sover gott idag.

Jag borde också sova lite gott idag men dessvärre måste jag gå till jobbet. Lite trött i mössan är milt uttryckt. Ingen huvudvärk men ögonen bränner och det är torrt i strupen av andra anledningar än att jag inte fått tillräckligt med vin. Strategin att gå hem tidigt gick inte riktigt så jag får skriva mer om det sen. Kan dock avslöja att jag redan sippat i mig sommarens drink, Sprudlande konung, som Inferno (vinnare i barklassen) bjuder på.


Gissar att Gitto och Magnus, Lisa matälskare med Johan, Ilias, Karin B med man, Björn och Magnus (kungen) Space Babe och Martin var kvar längre än jag och Fredrik.

23 maj, 2007

Drinktilltugg

Kollegan har blivit bjuden på fest och inte vilken fest som helst utan cocktail där man ska klä ut sig till ett djur man alltid drömt om att vara. Det är väl lustigt att när jag inte själv måste klä ut mig flödar idéerna om vad man kan hitta på att vara. Inte bara katt eller ekorre (som jag drömt om utan många andra bra saker som jag inte kan avslöja här). Lustigt nog finns det lite drinkar som har djurnamn också...

Till festen ska de ha med sig drinktilltugg och efter lite prat fanns det flera förslag att välja bland. Både lätta att ta med och enkla att göra. Framför allt är smördeg en sak som går att variera i oändlighet. Idag tror jag inte någon gör den hemma utan köper färdiga smördegsplattor, vilket jag rekommenderar å det varmaste.

Här kommer varianterna på drinktilltugg.

Variant I
Smördegsplatta
Tapenade
Ägg
Kavla ut smördegsplattan till större rektangel. Bred över tapenade. Rulla ihop på längden. Svep in i smörpapper. Lägg i frys för att de ska stelna/frysa till lite. Ta ut och skär i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg på smörpapper på plåt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225° tills de fått färg.

Här använde jag egen tapenade och det är supergott. Smördegsrullarna blir också dekorativa med vit/svart randning.

Variant II
Smördegsplatta
fetaost
rosépeppar
Kavla ut till större rektangel. Bred smula över fetaost och rosépeppar. Rulla ihop på längden. Svep in i smörpapper. Lägg i frys för att stelna/frysa till lite. Ta ut och skär i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg på smörpapper på plåt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225° tills de fått färg.

Variant III
Smördegsplatta
Gröna urkärnade oliver
ägg
Kavla till större rektangel. Sporra eller skär rutor. Lägg en oliv mitt i varje. Nyp ihop. Lägg med skarven ner mot plåten. Pensla med ägg och grädda i 225° tills de fått färg. Servera när de är ljumma.

Variant IV
Smördegsplatta
ansjovis
hackad gul lök
philadelphiaost
Samma förfarande som variant I och II.

Drink då - ja varför inte en svensk kir nu när det snart är dags för fläderblomsaft. Bottna med koncentrerad fläderblomssaft i ett glas och häll på torrt stilla eller mousserande vin. Här tror jag inte att köpt fläderblomssaft kan slå en egen tillverkad variant.

En riktig pudding

Den här typen av efterrätt fick vi ofta som barn. Bra att ta till när varmrätten är en soppa som behöver något mera stadigt som komplement. Jag gillar puddingen fortfarande även om den kan te sig mossig i jämförelse med utbudet efterrätter och godsaker som finns idag. Inte är den särskilt dyr att göra heller. Eftersom jag själv bara hade en vag aning om hur den skulle göras var jag tvungen att slå upp receptet i en grundkokbok från början av 60-talet. Där fanns flera förslag på smaksättningar, t ex ett par bittermandlar eller syltade apelsinskal. Lite kul tyckte jag eftersom det inte var något annat än russin i den som vankades hos oss.

Mannagrynspudding
2 pers
1/2 liter mjölk
3/4 dl mannagryn
1 ägg
1/2 dl russin
1
msk socker
en gnutta salt
smaksättning
2 malda eller hackade bittermandlar, rivet citronskal eller syltade apelsinskal

Koka mjölk och mannagryn i 7-8 minuter. Tillsätt russin. Vispa upp ägget lätt med smaksättning. Häll i en smord eldfast form och grädda i ca 30 minuter i 225 grader. (i kokboken var det föreslaget 250 grader, men det var för varmt. Du får testa dig fram om 225 grader blir bra).
En saftsås kom snabbt till av lite uppkokt extra stark saft som reddes med potatismjöl utblandat med vatten. Låt inte såsen koka mer än att en första bubbla visar sig när du tillsatt potatismjölet. Om såsen blivit för tjock kan du koka lite extra för då tunnar den sig automatiskt men koka inte om du är nöjd med konsistensen. I den här såsen använde jag gelead saft från lingon vilket blev jättebra.

22 maj, 2007

Nördkunskaper

Ett brännvin kryddat med citronmeliss kallas Hjärtansfröjd. En ovärdelig kunskap eller hur? ;-)
Källa. Odla.nu

En blyg viol

Egentligen borde jag ha samlat lite violer och kanderat dem för det fanns massor ute på landet. Men t o m en matnörd som jag måste sluta nörda mig ibland och bara slappa lite. Istället har jag köpt kanderade violer i Paris som jag njuter av när de ligger på fin hemgjord glass som dekor. Du får helt enkelt blunda och föreställa dig hur violerna ser ut med socker på.

Billig middag

Billigare mat än så här får du leta efter, en enkel blomkålssoppa.

Som bekannt gillar jag inte att kasta mat. Tycker det är synd och skam att skära bort det mesta på en blomkål. Jag betalar ju för vikten men en hel del brukar ju gå i soppåsen. Därför tipsar jag om den här extremt enkla soppan som smakar supergott. Alla hårda gröna delar inkl stocken på blomkålen går att använda. Ansa delarna så att de ser fräscha ut. Koka dem samt eventuellt lite av den vita delen av blomkålen tillsammans med svampbuljong. När delarna är mjuka mixas de i matberedare. Häll tillbaka i kastrullen värm soppan hastigt och smaka av med en rejäl klick creme fraiche. Vill du reda soppan blandas en äggula med crème fraichen, lite soppa slås över blandningen och sedan hälls blandningen ner i soppan under vispning.

Häll upp och servera med något som finns hemma. I det här fallet fanns Philadelphiaost, gräslök och stenbitsrom men det kunde lika gärna varit en klick crème fraiche, räkor och persilja.

En något kraftigare efterrätt krävs om det här är middagsmat. Kanske pannkakor, paj eller en pudding.

Primörpremiär

I helgen har det varit premiär för både primörer och upplevelser. Jag har ätit jordgubbar för första gången i år (dock inte svenska), färskpotatis, fått frukost utomhus i solen, tagit min första båttur (fast båten redan legat en månad i vattnet). Helt underbart har det varit.

Jordgubbarna fick lite hjäp på traven för även om de doftade gott så hade smaken lite övrigt att önska. Försökte tänka jordbuggar i annat sammanhang än som efterrätt vilket gav upphov till smekande smaker i en salsa tillsammans med melon. Melonen doftade verkligen melon. Ta för vana (som jag) och
stoppa fram näsan nära melonen för att känna om den doftar något. Doftar den starkt av melon då är den mogen. Den kanske inte ser jättefin ut på skalet men då är den som regel mycket god inuti.


Jordgubbssalsa
15-20 st jordgubbar
en kvarts söt honungsmelon
några strån gräslök
1 1/2 tsk limesaft
1 1/2 tsk rapsolja
salt
svartpeppar

Ta av fnaset på jordgubbarna och tärna dem i små kuber. Skär ut en kvarts del av melonen, ta bort kärnorna med en sked. Tärna i lika stora kuber som jordgubbarna. Strimla gräslöken fint. Blanda ihop en vinägrett av olja, limesaft, salt och peppar. Häll vinägretten över salsan och rör försiktigt. Gott till något på grillen eller kanske på en bruscetta.

21 maj, 2007

Retromat

Mitt ljuva 70-tal - eller hemska minnen? Gitto har gjort retromiddag. Skojjigt men skönt att de sämsta mattrenderna, de gulaktiga fotona och klämkäcka reportagen har gått hädan och lämnat det värsta bakom sig.

Läs veckans ord

Veckans ord hos Elina är mumsig.

Fatala misstag man inte gör om

Att mixa fiskfilé i matberedare kan bli ödesdigert. Jag hade inte riktigt koll en gång då vi lagade mat hos en väninna utan vi mixade först fiskfilén, sedan fiskköttet med olika ingredienser däribland salt i flera minuter. Resultatet blev hårda "puckar av fiskfärs" som knappt gick att äta. De blev alldeles för finfördelade dessutom binder saltet ihop extra mycket. T ex om du ska göra en köttbullssmet och köttbullarna ska hänga ihop ska man arbeta köttet med saltet från början. Detsamma gäller för matbröd om det ska bli mindre smuligt.

Men för fiskburgarna den gången blev det katastrofalt och det är tur att både sambo och äkta hälften är två artiga killar som äter det mesta. De höll god min i elakt spel och åt upp och sa dessutom säkert att det var gott. Därför är mitt råd att snabbt låta mixern gå bara för att finfördela fiskköttet. Ta sedan upp det och lägg i en annan skål och rör i övriga ingredienser. Laxburgarna blev väldigt goda men jag har bara en receptskiss att dela av mig av. En burgare per man var fullt tillräckligt för att blir mätt.

Laxburgare
Lax till 3-4 personer
1 ägg
1-2 msk gräslök
1 schalottenlök
salt
svartpeppar

Fördela köttet lätt i matberedare till grövre färs. Hacka gräslök och schalottenlök och tillsätt dem för hand tillsammans med ägget. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna, lägg i margarin och låt det tystna. Lägg i burgarna och sänk värmen.

Servera med citronmelissmör och couscous blandat med wokgrönsaker.

20 maj, 2007

Ätbar syra

Harsyran ser nästan ut som en lyckobringare med sina klöverformade blad. Blommorna är goda att dekorera med. T ex blev den böcklingtårta som jag gjorde förra året vacker med små blommor på toppen.

18 maj, 2007

Repris på citronmeliss

Lager kommenterade i förra inlägget att citronmeliss inte är till mycket mer nytta än att pynta med och det håller jag med om. Därför tyckte jag det var extra bra att se ytterligare ett användningsområde i Saras kök igår. Hon mixade ett citronmelissocker till frukt. Jag kan tänka mig använda det till jordgubbar.

17 maj, 2007

Citronmelissmör

Snabbt och lätt kom det här smöret till som jag serverade med en laxburgare (recept kommer). Citronmelissen växer på friland och har riktigt kraftiga blad. Inte mesiga som finns att köpa på kruka i affären. Bladen gav inte så mycket smak men däremot en härligt grön färg och textur som jag tyckte om. Eftersom jag sitter på modemuppkoppling ute i skärgården kommer bildbevisen när jag närmar mig civilisationen igen.
Ikväll ska jag servera smöret till en grillad köttbit vilket jag tror blir gott.

Citronmelissmör
2 pers
3 msk smör eller bregott
3/4 dl finstimlad citronmeliss
skal av 1/2 stor lime
salt
1/2 krm svartpeppar

Blanda allt och kyl före servering.

16 maj, 2007

Dejta, dejta, dejta

Drog upp min älskling ur sängen tidigt imorse för att äta frukost på stan. Enligt min åsikt är det viktigt att göra saker tillsammans och varför inte dejta sin sambo och sätta lite extra krydda på livet? I vanliga fall sitter vi och gömmer oss bakom varsin tidning, springer runt i lägenheten och fixar grejer och rusar sedan iväg. Nu fick vi lite extra tid att planera helgen, slänga käft med Cocovaja Ilias som plockade fram underbara bröd och beundra hans gulddrakeskylt i fönstret. Under tiden avnjöt vi en underbar kaffelatte med morgonmacka. Leendet på mina läppar har inte slocknat än. =) Det var ljuvligt mysigt och dagen kunde inte börja bättre.

15 maj, 2007

Syrensaft

Lata mamman har skrivit om syrensaft och hade syrenerna slagit hade jag provat att göra den redan förra helgen. Föreställ dig LILA dryck, bara tanken gör mig förfärligt nyfiken.

Fiskelycka

Min älskling fiskade i söndags och det vankades det färsk fisk igen, närmare bestämt abborre. Luskade lite i gamla recept och hittade en stuvad variant som var väldigt god från Hemmets kokbok men smaka av såsen med extra ättika (utöver vad som anges i receptet). Grävde sedan ner mig i mina gamla böcker och då visade det sig att mycket likt recept fanns på Blå porten, en krog som fanns redan på 1700-talet. Mycket coolt med ett så gammalt recept.

14 maj, 2007

Jag också

Nu har jag också grattat killarna på J&B och Ilias, kaffenjutarenCocovaja till nomineringen till DN På stans gulddraken.

Mager vecka

Om det inte blir så mycket inlägg här i veckan beror det på att jag just nu korrläser texterna till min bakbok. Önskar att det fanns några fler timmar på dygnet.

11 maj, 2007

Grillsås med rabarber

Grillsåser kan man aldrig få för mycket av och nu sätter säsongen igång. I och för sig vet jag att det finns de som trotsar snö och kyla och även grillar på nyårsafton. Min svåger i Frankrike gör det när de besöker sitt hus i Pyreneerna. Han älskar verkligen att grilla och är underbart tokig när han springer ut med grillvantar och andra attiraljer i snön och kommer in med finfina perfekt grillade ankbröst.

Med tanke på detta grillade jag och tänkte lite på att ett säsongsbetonat tillbehör vore gott, något med rabarber och hetta. Ganska givet att jag provade på att göra en chutney i liten skala. Börjar bli trött på alla saker som står i kylen som dåliga samveten, visserligen godsaker, men med två pers i hushållet och glädje att göra inläggningar, marmelader etc räcker det mer än väl att inte göra stora satser med fina burkar. Därför är det sås för max 4 portioner nedan.

När "såsen" var klar lades ett par bitar skinkstek på grillpannan. Skinkstek är en styckningsdetalj som jag tycker man kan göra mycket av. (panera, grytor wooka etc) men egentligen bör man välja lite fetare kött t ex fläskkarree till mera seriös grillning.

Rabarberchutney
125 g rabarber
3 msk råsocker
1 krm ingefära
1 krm kardemumma
1-2 krm chilipeppar
1 msk rödvinsvinäger
1 liten, liten torkad chili
1 liten bit kanelstång

Lägg allt i en kastrull och låt rabarbern smälta på låg värme med kryddor och socker under ca 10 min eller tills det har en konsistens som du själv tycker om. Kanelstången vill jag slå ett extra slag för då jag har några som är mjuka i smaken och jag bryter av mindre bitar av den när jag lagar mat. spana efter såna i butiken. Jag har köpt mina på matmässan i Älvsjö av Werners gourmetservice.

10 maj, 2007

Löktrav gott ogräs

Nässelblom & Choklad skriver initierat om ätbara ogräs. Senaste i raden är löktrav, med mild löksmak, som hon gjort ett kryddsmör av. Låter jättegott!

09 maj, 2007

Galet gott

Ibland är det synd att man inte kan bjuda på smaker via webben. Efterrätten på bilden blev fantastiskt god, pistaschglass med hallon. Pistaschsmak och färg till glassen köper man på Essensfabriken på Wallingatan (Stockholm). Då får man beskrivningen av glassen på köpet. Glassen är rätt söt och tillsammans med färska eller frysta hallon kom den verkligen till sin rätt. Strimlad citronmeliss för dekor är ingen nödvändighet.

Sökbegrepp

Ha, ha, någon hade sökt på stekta maskrosor och hamnat hos mig. Undrar vad de tänkt göra för jag har aldrig provat att steka gulingarna och länken som det hänvisades till var stekta grönsaker...och vilken färg maskros pollen ger. Bra inspiration och nyfiken gul blev jag.

Nattligt besök

Kollade statistiken imorse och såg att jag har besök på nätterna, flera kommer från sajter där jag vet att det finns bloggbebisar. Är det månne barnföräldrarna som är uppe med kidsen och läser blogg medan barnen vyssas till sömns?

Egna infall

Hade sån lust att hitta på något eget med nässlor då jag förra året gjorde soppa, stuvade nässlor och paté. Funderade på olika kombinationer och fastnade för morotens sötma mot nässlans karakteristiska smak.

Eventuellt kan jag tänka mig att något rökt kan bli gott till, t ex en tunn, rökt skinkskiva om man vill göra den matigare. Här har jag använt timbalen som en förrätt.

Morots- och nässeltimal

6 pers
250 g nässlor (obs vikt för förvällda)*
250 g skalade morötter
2 små ägg
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Margarin till formarna
Citronmeliss

Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in form med vatten till vattenbad. Skölj och förväll nässlorna. Finhacka i matberedaren. Koka morötterna mjuka. Finhacka i matberedaren. Blanda ägg, vispgrädde, salt och vitpeppar. Häll hälften över nässlorna och hälften över morötterna. Smöra kokottformar. Häll först i morotsblandning, därefter nässelblandning. Formarna ska fyllas till ¾. Sätt formarna i vattenbadet och låt grädda i 20 min. Låt svalna något. Stjälp upp. Dekorera med citronmeliss.

Citronsmörsås
3 dl vatten
2 finhackade schalottenlökar
1 dl vitt vin
2/3 fiskbuljongtärning
150 g smör
citronsaft

Reducera vatten, schalottenlökar, vin och buljongtärning till hälften. Klicka i smöret under ständig vispning. Får ej koka. Smaka av med citron.

*Uppdaterat

08 maj, 2007

Sist ut på banan

Valnötsträdet tappar sina blad först på hösten och när allt annat mer eller mindre blommar då sticker den försiktigt fram något som liknar en knopp. Den är sist ut vilket får mig att tänka på Karin Boyes rader.

Nässelfeber

Det har utbrutit någon form av nässelfeber på bloggarna och nässlorna inspirerar att experimentera med. Fick tipset av Nicoletta, Folkets mat, att blanda ner nässlorna i risotto tillsammans med citronmeliss. Ett bra förslag. =)

Nässelrisotto
Till 2 pers behöver du ungefär det här:
1/2 gul lök
margarin eller olja
1 dl avorioris
1/2-1 hönsbuljongtärning
vitt vin
hett vatten
1 dl nässlor
citronmeliss
rejält med parmesanost
salt
peppar

Fräs löken genomskinlig i lite matfett. Häll i ris, buljongtärning och en rejäl skvätt vin. Späd därefter med hett vatten lite vartefter det kokar bort. Koka på svag värme i ca 20 min. Det ska vara en kärna kvar i riset. Häll i fint skurna nässlor, citronmeliss och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Odla, odla, odla

Glatt överraskad blev jag igår när vi hade gårdsstädning i bostadsrättsföreningen. Flera av de andra var intresserade av att odla grönsaker på gården. Kan vi inte ha sallad, ruccola och rädisor? Förslagen haglade. Någon hade skördat morötter från fjolåret långt in i år (det har ju varit så varmt). Varför det är så kul, jo för vi bor på Sveavägen. Fler som odlar i stan är Karin och Ulrika. Mer närodlat än så här kan man inte få.
Igår skördade jag blad från en stor citronmeliss som numera är flerårig. Försökte mig på en smörsås med strimlad meliss. Inte så fel. Har någon annan tips på vad man kan göra med den för vi har massor. Ibland önskar jag att det varit basilika som växt så bra men man kan väl inte få allt.

07 maj, 2007

Enkel sparrisrätt

En favorit i repris är den här rätten som våra kamrater presenterade för oss en kväll när de kom över. I näven hade de grön sparris som de tillagade på ett genialt enkelt sätt. Så god är den att det är värt att repetera. Smaken blir fantastisk när syra, sötma och sälta gifter sig med varandra.

Grön sparris i italiensk stil
Grön sparris
olivolja helst med citron
citron
salt
peppar
parmesanost

Grön sparris behöver inte skalas, skär bara av yttersta delen nederst på varje stjälk. Koka i saltat vatten ca 3-5 minuter. Ju tunnare desto kortare koktid. Skär av en del längst ner och prova om den är kokt. Ska vara al dente dvs visst tuggmotstånd. Lägg upp på tallrikar, gärna varma. Ringla över olivolja, pressa citron över. Salt och peppar ur kvarn vid servering. Strö över parmesanostflak.

Jubileumsomgången i cyberkocken avgjord

Tusen tack alla ni som röstat på mig. Med en knapp marginal tog jag hem folkets val. Tjoho!! Vad glad jag blev. Dessutom delade jag platsen med Anne i presentationskategorin. Anne blev månadens cyberkock och det var hon väl värd med ett spännande recept som innehöll jordgubbar, lax och selleri. Stort grattis! Här kan du läsa om alla tävlingsbidrag och övriga fina bedömningar. Ett bra grepp att Ilva tog in Pia och Kristina som domare.

Andra bloggar om:

04 maj, 2007

Resa till Japan

David på SushiSM har tagit sig en tur till Japan. Läs om hans underbara resa på bloggen. Där finns lite av varje allt från sushietikett till ljuva matupplevelser.

Magra biffar med kapris och purjo

Biffarna gör flera av syskonen i vår familj. De har blivit något av en favorit. Att tillskriva dem min kära syster Lotta är säkert helt fel, men eftersom de är inskrivna i min svarta vaxduksbok på det här sättet så vet jag inte varifrån de kommer. Antaligen Bonniers kokbok eller någon annan av de stora grundläggande kokböckerna.

Lasse, lillebror serverade biffarna med färdigköpt tomatsalsa, getostsås* och potatis i klyftor. Alternativ servering kan vara bakad potatis, vitlökssmör och hel förvälld spenat.

Magra biffar med kapris och purjo (Lotta)
(4 pers)
400-500 g malet nötkött
2 msk grov senap t ex skånsk eller grov osötad fransk senap
½ tsk salt, vitpeppar
1 msk kapris
1 dl purjolök
1 dl vatten
1 msk margarin

Blanda det malda köttet med senap, salt och nymald vitpeppar. Tillsätt kapris och finskuren purjolök. Späd med vatten. Arbeta färsen smidig. Bryn matfettet i en stor stekpanna och klicka ut färsen direkt i pannan till åtta biffar. Forma dem med stekspaden och stek dem 2 minuter på varje sida. De ska nätt och jämnt genomstekta.

*smula getost och blanda med yoghurt och en gnutta honung för att bryta syran.

Andra bloggar om: , , , , ,

03 maj, 2007

Längtan till Italien

Jag längtar till Italien,
till Italiens sköna land,
där små citroner gula,
de växa uppå strand,
där näktergalar drilla
allt uti dalen stilla,
och snäckorna så röda,
de lysa uppå sand.

Lite gammaldags fraser från Birger Sjöberg, 1825-1929, men ack så aktuella. Tillsammans med min väninna, som har ett hus att hyra i Toscana, satt jag på Dolcetto (Sveavägen 25) och längtade till Italien. Giuseppe från Sicilien serverade oss en Italiensk frukost, perfekt caffe latte, smörgås och som kronan på verket liten bakelse med riccotta och vit choklad, Casatella di Siziliana. Ur högtalarna strömmade smäktande italienska toner. På hyllorna fanns traditionella skorpor i påsar och annat smått och gott. Det var inte långt ifrån att det kändes som om vi var utomlands där vi drömde om olivlundar, vinmakare och pratade Peccorino från Pienza. Giuseppe berättade om stränderna där han kommer ifrån och var allmänt charmig. Mumlade något om att han borde raka sig om jag skulle ta bild, men det tyckte inte jag. Hit kommer jag definitivt igen. Bara att få dagdrömma lite sådär är härligt en dag när majsolen lyser och semestern hägrar. Uppenbarligen har stället en riktigt god lunch också för kön brukar ringla sig ut på gatan. Måste prövas.

02 maj, 2007

Körsbärsblom

Fantastiskt vad det blommar just nu. Förhoppningsvis blir det lika mycket bär som det är blommor, men regeln att träden inte orkar bära frukt varje år visar sig kanske i höst. Trädet var iallafall fullt med humlor som surrade omkring och gissningsvis blir det lite bär av det. Humlorna surrade även omkring inne i huset och vi fick försiktigt fånga in dem i ett glas och bära ut dem igen. Ett angenämt pyssel.

Igenbjudningen

Smaka och njut på rabarbersorbet som jag fick på långt avstånd från Karin - ett öppet fönster. Det låter så gott och jag har nog några späda rabarber i frysen från förra året.

Bidragen till cyberkocken

Nu är jubileumsomgången i cyberkocken slut, såtillvida att bidragen är lämnade och det är dags att rösta. Massor av fina bidrag. Det riktigt vattnas i munnen. Så iväg nu till Ilva och Aglio e olio och rösta!! =)

Andra bloggar om:

Underbart bortskämd

Sugen på pizza blev jag när jag såg receptet. Ännu bättre blev det när jag bara kunde presentera receptet för Fredrik och han fixade Rödlökspizzan. Urgod var den! Ibland har jag det alldeles för bra. =)

Ljusgrön klädsel

Björkarna har musöron och är oerhört vackra så här års. Ljuset är det lite sämre med, solen kommer fram men gömmer sig lika ofta bakom molnen. Det har varit riktigt kallt i luften i helgen och även om den sk Hästbacken på Klefstad ser inbjudande ut är det skönt att komma in i stugvärmen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...