27 april, 2007

Räddningen för en lat långhelg

Under veckan har det gått mail fram och tillbaka mellan mig och en sympatisk herre. Inte av några som helst amorösa skäl utan rent prosaiska då han presenterade ett koncept som föll mig i smaken. Jag kan knappt vänta tills jag får prova Änglabröd.** Bara namnet får mig att smälta. Visst låter det bra att få bröd levererat fram till dörren. Att det låter så bekvämt och det är långhelg gör ju inte saken sämre och jag kan inte låta bli att skriva om det.

Addera med lite bacon och ägg hemma och det går att förgylla vilken morgon som helst. Min nyfiken het drev mig att slå upp lite om bacon och följande hade jag inte tänkt på: "Börjar man stekningen i sval panna får man mjukstekt bacon, men lägger man i skivorna först sedan pannan blivit ordentligt het, får man knaperstekt bacon". Att man däremot aldrig behöver stekfett det hade jag koll på. Tilläggas kan ju att det är effektivt att lägga bacon på en plåt med smörpapper och steka dem i ugnen.

Källa Wikipedia

**Obs just nu provar Änglabröd med leveranser i Stockholms innerstad.

Cyberkocksbidrag

Mitt bidrag till cyberkocken är lite gammalt, lite lånat lite nytt. Visst blir man inspirerad av olika kokböcker och kockar. I det här fallet - eftersom båda har samma typ av rätt - skulle jag tro att det är en gammaldags fransk medelhavshusman som är på tapeten.
Fast i deras tappning förstås.

Jag har gjort rätten ett par gånger, men den här gången blev den som allra bäst. Om lax inte varit en av ingredienserna hade jag nog valt grillat kycklingbröst istället. Inspirationen kommer från både Jamie Oliver och Fredrik Eriksson men den som läst lite på bloggen vet att jag har en förkärlek för bräserat så det är inte så konstigt att rätten kommit in på det spåret.

Lite ställd blev jag när det skulle vara med ett bär. Jag kunde inte för mitt liv tänka ut något bär som kunde vara gott med fänkål. Enbär skulle kunna vara gott att grava laxen i. Kanske skulle lingon kunna passa. Skulle jag hitta på en salsa med jordguggar, men å andra sida är det en skenfrukt. Ringde min bror Lasse och rådfrågade vilka grönsaker som skulle kunna vara bär. Han är nämligen både bra på mat och odlar eget i koloni. Vi hittade en bärlista på wikipedia (slå på bär och botanik) och eftersom tomat klassas som bär så blir det mitt bär.

Bräserad fänkål (från Jamie Oliver, Happy Days with the naked chef)
4 pers
2 fänkål
24 körbärstomater
1 dl urkärnade svarta oliver
1 tsk torkad timjan (eller färsk)
2 vitlöksklyftor (fint skivade)
salt
peppar ur kvarn
god olivolja
1 glas vitt vin
2 smörkulor

Dela fänkålen i klyftor, koka ca 10 minuter. Fördela dem i ugnsfast form. Skålla och skala tomaterna (i kokvattnet från fänkålen). Lägg i dem samt övriga ingredienser i formen. Ställ in i ugnen på 220 grader i ca 30 minuter.

Lax
4 pers
4 rejäla bitar lax
ca 1 dl vitt sesamfrö
salt
peppar ur kvarn

Skinna laxen och se till att det inte är några ben kvar. Använd plattång. Panera laxen i sesamfrö. Stek på två sidor, någon minut på varje och sätt in i ugnen ca 10 minuter.

Du kan läsa mer i om Cyberkocken hos Ilva Aglio e olio. I början av nästa vecka kommer hon att lägga ut alla tävlingsbidrag och det går att rösta fram något som man gillar. Kanske du också vill lämna ett bidrag. Både bloggare och icke-bloggare är välkomna.

Ha en superskön valborg!

Andra bloggar om: , , , , ,

26 april, 2007

Sveriges mest prisvärda viner korade

Lyckliga vinnare i Vinordic Wine Challenge ser du på bilden. Pressreleasen med alla vinnarviner hittar du här. (obs pdf)

Fläskfilé i gott sällskap

Inget i kylskåpet och en bit fläskfilé var upphovet till den här rätten. Potatisen var slut, pasta kändes inte så lockande och lite ris låg i botten av en kartong. Lite grönmögelost som nästan sett sina bästa dar fanns också. Resultatet blev risotto med grönmögelost och svamp ur frysen. Persiljan har kikat fram nere på gården så när risotton kokte tog jag mig en tur ner och plockade ett par kvistar. Jag tycker att man kan ha i mycket mera persilja, men som sagt, det här var inte superplanerat.

Till risotto för två personer använde jag ungefär det här:
olja eller margarin
en medelstor gul lök
drygt 2 dl avorioris
1 grönsaksbuljongtärning
en rejäl skvätt vitt vin
varmt vatten
lite ädelost
svamp
persilja
Fräs lök och ris i matfettet, tillsätt buljongtärning och späd med vin. Låt koka ihop och späd med vatten eller vin. När riset börjar bli mjukt rivs ädelost ner (obs ta måttligt för den ger stark smak som kan ta överhanden). Tillsätt svampen. Hacka persilja och blanda ner strax före servering. Toppa gärna med en persiljekvist.
Fläskfilén skars i skivor och stektes så att den var lätt rosa i mitten.
Andra bloggar om: , , , , ,

Lukta och smaka på maten

Skrämmande var artikeln i Svd om hur mycket mat vi kastar och hur det påverkar miljön. Henrik Ennart har förtjänstfullt skrivit om hur man kan få maten att hålla längre i kylskåpet, om att inte bryta kylkedjor och att man inte ska vara så rädd för bäst före datumets utgång. Själv är jag mycket för att lukta och titta på konsistens samt smaka på maten. En gång t o m tvättade jag en köttbit som var lite kladdig på ytan. Det är nog den mest möra biten jag någonsin ätit. Jag hade lite i bakhuvudet att man alltid ska välja den nästan svartbruna köttbiten i köttdisken för det är den möraste. En kollega som har stort matintresse berättade då att man kan "tvätta" en köttbit med en aning vinäger. Doft och smak från vinägern försvinner vid tillagning.

Att alltid smaka på maten blev en ryggmärgsreflex en sommar då jag arbetade på en cateringfirma i Chicago. Till företaget hörde en delikatessaffär där jag jobbade när de inte hade cateringuppdrag. Chefen kom alltid in och frågade om jag smakat på allt i disken och visst hade jag det, varje morgon. Kan berätta att det var en jättedisk och att jag tyckte det mesta var så gott att jag gick upp 10 kilo den sommaren. Mamma grät när hon såg mig kliva av planet.

Festligt snabbt och lätt

Snabbmat skulle jag vilja säga om den här lilla skapelsen. Boucheer köps färdiga och kan fyllas med nästan vad som helst. Fredrik brukar göra en skaldjursfyllning men svampstuvning, sparris eller dy passar även mycket bra. För att göra det mera elegant kan man toppa med citron och en dillkvist. En stuvning är lätt att göra och jag har skrivit om boucheer förut för jag tycker det är ett enkelt sätt att åstadkomma något festligt.

Andra bloggar om: , , , , , ,

25 april, 2007

Cyberkock i helgen

Då är det dags igen och ingen omgång vilken som helst utan 1 års jubileum. Ilva är cyberkocksledare och du kan läsa mer om tävlingen hos henne. Ingredienserna är: fänkål, sesam, lax och någon typ av bär. Tema fest, frukost, lunch, middag, buffet, supe´.

Stormen styrde och ställde

Lite bilder från vår gård Klefstad som syster Elina tagit.

Första rundan

Mat och motion hör ihop (tror jag iallafall), men jag är inte någon fan av motion på gym. Försöker med vardagsmotion i största möjligaste mån. Har jag valet att gå eller åka buss, ta rulltrappan/hissen eller gå/springa i den vanliga trappan så är valet lätt. Det är inte lika lätt att ta sig i kragen och ge sig ut för mera krävande motion. Nu har det hänt iallafall och det är inte lika illa som förra året då jag trodde jag skulle dö efter 2 timmars idog löpning/prommenad Brunnsviken runt. Tiden nu låg på ca 1 1/2 timme. Inte illa för att vara första gången men bättre ska det bli. Idag är jag bara lite ledbruten. Självklart belönade vi oss med lite god mat och ett glas vin när vi kom hem (rapport kommer). Jag är väl ingen självplågare i onödan heller. =)

24 april, 2007

Frukost på stan

En liten frukost
Älskar frukost på stan och snabb uppdatering av vad vännerna hittar på. Den här gången föll valet på vetekatten. Där kunde man välja på liten och stor frukost samt frukostbuffé. Buffen lät lockande men då vill jag kunna sitta ner och njuta länge. Nu hade vi ca 1 timme på oss. Den lilla frukosten lät bäst i mina öron. Smörgås, färskpressad juice och kaffe ingick. För en ringa summa gick det att få en äkta kaffe latte. Juicen och kaffe latten får högsta betyg. Smörgåsen var lite menlös och kunde kanske varit något större. Liksom lite grövre för jag blev inte värst mätt på den.
Innovativt bakande
Väninnan berättade om barnens bakeskapader och sa att: "man måste bereda sig på att mjölet dansar i köket och att något går sönder". Helt fascinerad blev jag då hon sa att hennes lille J (kille) bakade genom att skriva upp lite ingredienser han ville ha i och sedan blanda friskt utan exakta mått och recept. "Han förhör sig bara lite om vad som måste vara med för att göra en sockerkaka, ägg, mjöl och socker sa hon". Jag tror att killen är ca 7 år. "Ibland blir det bra och ibland inte. Han river ner mandelmassa i smeten och slänger i lite russin". Tänk vad innovativt och tänk att ha tålamod och låta kidsen prova att göra efter eget huvud. Imponerande!

Tjuvkikat

Jag har inte tjuvlyssnat utan tjuvkikat in i provningsrummet på Stockholmsmässan, där 365 olika viner ska provas och utvärderas de närmaste dagarna. Vita, röda, mousserande och söta ska få sin dom i blindtest utav nio vinprovare. För att ingen ska ana vilka vinerna är, är flaskorna svepta i folie och boxvinerna upphällda i kannor. Under Bengt-Göran Kronstams ledning kommer det att gå till så här. Först provas vinerna i sina klasser, t ex börjar vinprovarna med mousserande, därefter champagner, vita viner klass 1, 2 osv. Samma med de röda. 27 viner kommer att utses för att gå vidare och vinnare koras. Sedan ställs klasserna mot varandra vilket innebär att 79-kronors-vinet kan vinna över 119 kronors osv. Rätt spännande tycker jag. Vilka är då med, jo alla vinproducenter i Sverige deltar med viner.

Provningen startade på Vinordic redan 1998 och arrangerades i samband med mässan. Nu kommer den att köras varje år. På torsdag är det prisutdelning och då kommer resultaten att avslöjas. Tjoho!

I sus och dus på mingel

Minglade lite häromveckan för att provsmaka ett nytt rosévin. PR-byrån Effektiva media stod för det vackra arrangemanget i Tvålpalatsets lokaler.

Jag kom dit då U min kära kamrat, känner Charlotte, en av arrangörerna. Charlotte berättade att Mats Wallin ägaren till vingården Chateau L'Arnaude, en dag satt sig i bilen och börjat åka iväg i Europa medan han funderade på vad han ville göra med sitt liv. Han skulle ta över familjeverksamheten men kände sig inte redo. Susande längs vägarna kom han på att han gillade vin och sol, varför inte starta en vingård. Sagt och gjort. Resultatet är bl a ett gott rosé vin som presenterades på ett härligt sätt med mingel i rosa skimmer. Historien gör inte vinet sämre. Inte heller att Mats haft bra hjälp i Lars Torstensson fd från Vin & sprits gård Rabiega.

Under kvällen presenterades jag för härliga Lisa som då och då jobbar med Voltaire catering. Glatt återseende med Space Babe från mathimlen, som jag träffat på bloggträffen kvällen innan (hoppsan det här är längre sen än vad jag trodde). Ivan Daza från
blatteförmedlingen bytte jag några ord med och tror att jag stött på honom i mitt tidigare liv när jag gjorde Stockholm osäkert. Han var verkligt intressant och jag beundrar honom för det han gör. Tja, det var mingel som sagt så några gamla bekanta och några kändisar fanns i vimlet. Jag njöt i fulla drag och kände mig lite VIP:ad där jag traskade hem med ett Press-kit i min hand. Nu först har jag hunnit ta tag i det och satt mig vid datorn.

23 april, 2007

Litet ställe - stort utbud

Snabbt fikabröd skulle fixas och länge har jag varit nyfiken på Brunkebergs Bageri. Nu fick jag en anledning att svänga förbi och införskaffa ett gäng kanelbullar. Bageriet var mycket mindre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig, men utbudet var stort och bullarna fantastiskt goda.

På tal om färdig mat

...så kan man köpa Gino, bärefterrätt med vit choklad hos Lisbeth Jansson i Östermalmshallen. Den verkar inte helt fel!

I Östermalmshallen

Östermalmshallen är ett ställe som jag inte går till så ofta. Framför allt för att det inte ligger i kvarter som jag går förbi på min dagliga rutt. Men ibland dristar jag mig till ett besök. I det här fallet på väg till en mysig middag. Eftersom jag är en notorisk Hötorgshalls besökare (det ligger på vägen till och från jobbet) så jämför jag ställena och det som slår mig är att här är det ordning och mindre trängsel. Något som sänker mysfaktorn lite för min del. Den enda disken som det är verklig trängsel kring är Melanders fisk. Här köps det färdigmat som bara kan sättas i ugnen och gräddas klart. Otroliga maträtter är uppdukade på brickor.

Vi strosar runt och kikar lite här och där. Inget ovanligt förrän vi kommer till Elisabeth Janssons fruktstånd. Ett rött, skinande bär fångar mitt intresse och jag måste kolla vad det är jag ser. Jo ett smulbär, blandning mellan smultron och jordgubbe. Delikat verkar det för varje ask kostar 120 kr. Kanske något för nyår - ja kanske det svarar jag. Men innerst inne vet jag att om jag inte varit på väg till middag hade jag haft en ask med mig hem.

22 april, 2007

Vårutflykt i skärgården

Efter en snabb överläggning bestämdes det att vi skulle åka ut till Grinda värdshus för att äta lunch. Väl framme möttes vi av en hemtrevlig brasa i hallen. På vägen ut hade vi bokat bord och vi konstaterade snabbt att det var tur för det var förvånansvärt mycket lunchgäster och fler strömmade till ju mer klockan blev.

Coq au vin med mjukt potatismos lockade oss på menyn och den smakade precis som den skulle av vin och rökt sidfläsk.

Både långkalsonger och varm täckjacka kändes som helt rätt klädsel för solen värmde inte något särskilt. På hemvägen friskade vinden i med krabb sjö och vita gäss. Mindre vågor sköljde över båten. Det kändes att våren just nosade på naturen och att det är ett tag kvar till riktigt varma lata dagar.

20 april, 2007

Sara och slösa - rätt och riktigt

Nu äntligen fick jag chansen att kika på det nya matprogrammet Saras kök och jag kan bara hålla med i kommentarerna på Kristinas Kastruller. Sara verkar arg på Anne, vad gör bäbisen där, måste man vara så präktig. Ekologiskt och Krav kändes som om det var det enda rätta och alla andra som antingen inte har råd, gillar KRAV eller bryr sig hade inte där att göra. Jag skulle så gärna vilja se en reporter intervjua en bonde som inte gillar KRAV, för det är många som inte gör. KRAV kan också kännas som något som man gör för att tjäna mer pengar. Det är ju bättre betalt för KRAV odlade varor.

Själv känner jag djup tveksamhet till fält fulla med ogräs och tistlar som är KRAV odlade, bearbetas mekaniskt många gånger om istället för en enda gång. Eller som min pappa säger, en bonde som för 10:e gången stannar skördetröskan för att få bort tistlarna som fastnar, kanske inte stänger av den varje gång. Vips så har ett finger eller ännu värre, en hand strukit med. Det känns inte heller bra. (Ett argument igår var bättre arbetsmiljö)

För länge sedan läste jag en debattartikel i SvD av någon som arbetade på Ultuna, om att den rika världen höjer världsmarknadspriserna genom KRAV och ekologiskt odlat. De fattiga har inte möjlighet att hänga med och köpa till de priserna eftersom det kommer ut ca 50% mindre skörd när man KRAV odlar. Lite egoistiskt eller hur?

Okej, okej, det här är inte så nyanserat, men samtidigt, det var inte Sara och slösa heller igår. Hoppas du fortsätter läsa min blogg för jag är inte alltid så här upprörd. Självklart är det viktigt att värna om miljön, men det behövs mera argument från båda sidor.

Allting är sig likt

Tack och lov känner man sig inte som en gammal relik på Sturehof utan allting är sig likt. Samma typ av mat, samme hovmästare och samma typ av publik. Både äldre distignerade och unga brats. Eller är det så att jag själv är ett gammalt lik som tagit mig ur mitt vinteridé. Who knows?

Förr hängde jag här varje fredag och en sommar traskade jag ut på inneställena flera dagar i veckan för att slippa stå i kö under vinterns kallare månader. Slank sedan alltid förbi kön och kunde t o m ta med gäster utan att för den skull vara en kändis, bara en stammis. Känslan var inte helt fel. =)

I förra veckan tog jag mig en tur dit igen och kunde konstatera att inget har hänt sen jag var där sist. Kanske att man numera kan äta en toast skagen som mellanrätt. Kommer inte ihåg att det fanns en större variant. God som vanligt. Samtidigt en intressant publik att beskåda. Huvudet borde suttit påskruvat för jag fick vrida och vända på det alldeles förskräckligt. Roligt var det och jag borde gå ut lite oftare.

På språng under veckan

Just nu har det blivit mycket frukost på stan. I Stockholm är det många företag som bjuder på presentationer på morgonen tillsammans med en fralla och kaffe. Den här veckan har jag lyssnat på lagstiftning kring PUL och hur webbplatserna i Sverige mår. Både repetition och nya infallsvinklar.

Tiden är knapp och därför äter jag ibland frukost på stan med goda vänner. En frukost som var mycket bra men kostade en hel del var på Hotell Anglais vid Stureplan. För 150 pix fick jag ett stort urval men föll för enkel yoghurt med god muessli, mycket frukt samt ett par smörgåsar. Miljön gör att jag gärna betalar lite extra för att äta där.

Andra bloggar om:

Tjuvstarta med vårlig middag

Våren gäckar som vanligt. Än är det varmt, än är det kallt. Blommornas prakt gör att det är lätt att tro att primörerna strax är här, men några av dem lär iallafall vänta på sig. Därför ville jag tjuvstarta lite och göra en vårlik middag för mina svärföräldrar och som vanligt skulle det gå relativt fort för det var ju vardagskväll.

Blommor plockade jag på bakgården, några ljuva förgät-mig-ej. De fick vattendra en liten stund i ett glas, innan de stacks ner i en gammal oasisknapp med lite ljust grön sisal omkring. Snyggt vardagsporslin, några tunna fina glas och det gamla silvret ställdes fram på bordet. En linneservett med blå och vita inslag förhöjde dukningen många gånger om.

Middag då, vad går fort att fixa? Jo, menyn såg ut så här. Spenatsoppa med handskalade räkor, stuvad egenfiskad lake (recept ur Bonniers stora kokbok) och en påskbakelse. Det mesta gick jättefort att göra.


Buljong hettades upp, frusen spenat lades ner, reddes lite med grädde och mjöl. Smakades av. 2-3 räkor (rester i frysen) lades i hett vatten med salt för att vi skulle slippa mikra dem, handskalades och lades på toppen i soppan. Ingen muskot användes då såsen i laken hade muskot som smaksättning.


Laken (som rensats och gjorts iordning kvällen innan) lagades till och serverades med kokt potatis, lätt förvällda rädisor samt bräserad isbergssallad. Salladen får en vårlig vacker grön färg när den hettas upp. Använd en låg kastrull, fräs lite margarin med socker och salt. LKyfta salladen och lägg den i kastrullen. Slå lite, lite vatten över den efter en kort stund. Lägg på lock och låt salladen bli mjuk. Både rädisor och sallad görs sista minutrarna innan varmrätten ska serveras.

Vispgrädde var vispad i förväg, rulltårta upptagen ur frysen, konservburken med persikor öppnad och snabbt stod sedan en "påskbakelse" på bordet även om påsken passerat.
Det var inte särskilt svårt att få till en 3-rätters med lite planering.
Ha en superskön helg!
Andra bloggar om: , , ,

18 april, 2007

Kultprylar

I helgen bakade jag bullar och rotade lite extra i Mamma Märthas baklåda. Titta vilka fina bullformar jag hittade.

Kunde inte låta bli



Bloggen heter inte mat och blommor men just nu är det helt ljuvligt med alla vackra blommande träd och marktäckare. Jag njuter i fulla drag och vill dela med mig av härligheten. Ikväll promenerade vi genom Kungsan och där blommade japanska körsbärsträd. Har du tid och är i Stockholm - gå dit och njut.

17 april, 2007

Matpaket

Tänk att ett paket på posten kan vara så roligt att få. Jag mottog mitt första matpaket från underbara Krokofanten. I det låg alla sorters sesamfrön som jag ångrade att jag inte köpte när jag besökte Frere Tangs i Paris. Sesamfröna passar på soppor, sallade och på en köttbit. Hos oss blev de invigda på en potatissoppa. Jättegoda! Tusen tack!

En helt vanlig dag

En vanlig vardag kikar jag i kylskåpet och försöker locka fram det bästa hos det mesta. Vad dyker upp? Jo en snabb sandvikare som blir en bra förrätt.

I kylskåpet hittade jag crabbsticks som finhackades. Majonnäs samt en aning matyoghurt band ihop alltsammans. Riven färsk pepparrot satte lite sprätt på det hela och en gnutta salt förfinade smakerna. Härligheten lades på en grov brödbit med hårdkokt ägg och toppades med gräslök. En fin anrättning för en skön kväll.

16 april, 2007

Längtans tider

Nu väntar jag på att primörerna ska börja droppa in som gäster under en cocktail. Vem kan vara först ut? Kanske är det nässlan och sen sparrisen? Jag började redan i helgen spana i backen efter nässlorna men de var lite ynkliga och för att få ihop många måste man jobba mycket. Är nog lite för lat. Sitter här och läsandes smörjer kråset med nässlor och rökt böckling.

15 april, 2007

Hjälpsamma, stjälpsamma instinkter

Som barn brukade jag rycka den här växten ur dess trygga bo i mossan och suga på roten. Växten heter stensöta och roten smakar sötaktigt gott.
Att saker smakar sött indikerar att de går att äta säger instinkten. En instinkt från urminnes tider som vi föds med. Därför suger vi girigt i oss den riktigt söta modersmjölken, något som hjälper spädisarna att överleva. Inte lika lyckad är samma instinkt för vuxna vilka gärna äter sött och därmed skapar sämre möjligheter att överleva. Vi blir fetare och fetare. Det till och med går så långt att fertiliteten sjunker då fetman ökar för att, vad jag gissar, inte ska föra dåliga gener vidare. Naturen är snillrik.

13 april, 2007

Bästa anjovisrecept

Krubb har utlyst en tävling om bästa anjovisrecept. Varför inte hem och kolla i samlingarna? Det finns säket ett hav att ösa ur.

En riktig liten pudding

Blandningen av mango och blåbär är egen komposition. Det blev lite crossover med overseasmak och fötterna i skogens mossa. Eftersom mangon som var knappt mogen, hade den en anstrykning av enbär i smaken och matchade blåbären på ett suveränt skogsaktigt sätt. En söt liten pudding, pannacotta eller dyligt passar bra till.

12 april, 2007

Smakminnen

Helt varm i hjärtat blev jag när en cafégäst i påskas berättade att saffranslängden var ett starkt smakminne för honom. Samma typ av fyllning kom han ihåg från det att han var mycket, mycket liten. Så måttade han med handen i luften i höjd med sisådär en 2-3 årings längd. Fyllningen i längden var hemgjord suckat, syltade apelsinskal och kardemumma. Vilken fin komplimang.

Samtidigt är det fascinerande vad våra sinnen spelar oss spratt ibland. En viss känlsa lockas fram med en doft av god parfym, nybakat bröd, rosor eller en musikslinga får en att minnas en händelse, person eller plats. Vinkännaren måste hänga upp sina smaker och dofter med associationer till gödsel, jord, röda bär, nässlor och mycket annat. Många gånger är det samma sak med matminnena. De hängs upp på krokar i hjärnbarkens vindlande gångar och plockas fram när man minst anar det. Minnen med mat grundläggs tidigt, tidigt och hänger med hela livet.

Flitigt bi

Det första flitiga biet så här på vårkanten får mig att tänka på honung, acaciahonung, ljunghonung, lindblomshonung. Undrar om det finns krokus honung? Låter inte så himla gott. Godare är det då att tänka sig att saffran kommer från krokus, fast då kikar den inte fram från en vanlig gräsmatta och kommer från våra breddgrader utan är mer sofistikerad. Vi importerar mest saffran från Spanien och Iran. Ca 3 ton per år. Imponerande. Årsproduktionen i världen är 300 ton. Källa Shenet

För mig var det en överraskning att saffran i stora doser är giftigt, i höga doser livsfarligt. Hundar kan bli sjuka om de matas med saffransbullar. Tur att jag inte har hund. =)
Källa Apoteket

Kyckling med Lisa

Vi fortsätter laga mat med Lisa och bara älskade den här gyllengula kycklingen som kommer i hennes nya kokbok. Så god var den att vi kan tänka oss göra den igen fast startsträckan med marinering var flera timmar. Kanske kan den marineras dagen innan och vara en snabbt tillagad rätt till kvällen därpå. Det är något som måste provas. Klart är att den kan bli en fredagsfavorit.

Kryddningen var superb och precis som Lisa skrev; resterna var jättegoda dagen därpå. Roligt med den här rätten jag vidgade mina vyer och provade en ny krydda som jag aldrig använt förut, nämligen färsk gurkmeja.

11 april, 2007

åh åh det ligger i luften....

Nu doftar det vår och luften är klar och krispig. Det ligger i luften, men alla dagar ser inte ut så här. Sen jag började fotografera på nytt reflekterar jag mer och mer över ljuset. Under de flesta dagarna på våren är himlen lite gråmulen. Solen måste riktigt lura molnen för att få bryta igenom. Förra våren kommer jag ihåg att jag tänkte att fruktträdens vita blommor lyste som nysnö mot en grådaskig smutsig bakgrund som behövde en rejäl tvätt.

Den här dagen var iallafall himlen klarblå och jag tyckte kocken vid sin spis ovanför krogskylten var så kul.

Handsken är kastad

Fast food lovers redaktionen har utmanat mig att namnge tre bloggar och skicka utmaningen vidare. Inte lätt då det finns så många bra läsvärda bloggar, framför allt om mat. Du är väl inte förvånad över att matbloggarna tar överhanden hos mig. Väljer därför minst en som inte skrivit om mat (än), nämligen min syster Elina. Vinlusen skriver om livet i allmänhet och vin i synnerhet. Den tredje delar med sig av det franska som jag är väldigt svag för. Läs och njut.

Copy;

1. Klistra in texten i ett nytt blogginlägg. Precis innan den kopierade texten skriver du ett kort stycke där berättar om listan och länkar till den bloggaren som lade till dig på listan. Det här är viktigt eftersom det därmed inte skapas duplicerade inlägg. Eftersom någon också lade till dig på listan torde det inte var för mycket begärt att bjuda på en extra inlänk till den personen.
2. Ta listan under ♥Mina 3 tillägg♥ från bloggen som lade till dig och lägg till dem under rubriken ♥Originallistan♥. Känn dig fri att ändra länktexten till din egen blogg för att få varierade nyckelord i dina kommande inlänkar.
3. Lägg själv till max 3 st bloggar under ♥Mina 3 tillägg♥
4. Kontakta de som du har lagt till och be dem göra samma sak.

♥ Mina 3 tillägg ♥ :
Elina Elina Elina Skriver läsvärda veckans ord varje söndagkväll. Har just startat upp sin blogg.
i mitt franska kök skriver Anette om fransk mat som jag gillar skarpt.
Vinlusen skriver mindre om mat och mer om vin. Är nu på väg till Kina för en längre utflykt.


♥Orginallistan♥
Millans Bak: Mycket gott
Miss Sophie: En förvirrad Höna
Dolcevita: tjejsajt
Äta bör man: godmat
Cutwalk: frisyrblogg
Frisörguiden: frisyrer
ManligtCarolangel: blogg om allt möjligt
Christina: skriver om mat , kryddor, örter: Har hur många fina och goa´ recept.
Annelie: skriver om allt möjligt. Livet, familjen, fina matrecept.
Carina: skriver om utbildning, pyssel-allt möjligt.
Livet efter: Skriver om livet före och efter hennes ögonsjukdom
beckfjall1: Föredetta missbrukare som skriver om sitt liv idag
Sussibussi: Fyrabarnsmor som skriver om sin vardag
Theas rum : Tvåbarnsmor skriver om inredning och sin vardag
Whiskeyochchampagne : Skriver om allt från sitt vackra hus till barn och mat
Hannajos : Trebarnsmor som älskar kläder, brottning och inredning
Mariakoden: mycket humor från stort hjärta och mycket snyggt att se på.
Medaljongen: härlig inspiration från ett smakfullt hem, där rara Maria med familj bor.
Kol och krita: snygg blogg med fina inspirarande bilder som ofta är helt i min smak.
Tinaminastina: En trebarnsmamma med ett härligt hem, varm och närvarande.
Cina med mera: Småbarnsmamma med pyssellust, har två härliga killar som gärna är med på kort.
Petra: Generös med bilder på sig själv och familjen.
Perlan: Inspirerande blogg som uppdaterar ofta och bjuder på fina bilder! Pernilla är en glad o go bloggkompis!!
art[e]fact: Blogg som ger mersmak vad gäller design och konst på ett personligt vis!
Saravillfara: Inredningsblogg som man blir beroende av!!
Frida Björklund : En underbar bloggtjej som gör underverk med kameran. Av hennes bilder får man gåshus!
MrsMalinski: En Örebro tjej med mycket humor och en alltid lika rolig och inspirerande blogg!
Camilla: Camilla har en otroligt bra inrednings smak och allt hon gör blir till guld!
Annas Oklarheter och Insikter: En fantastisk fotograf som numera är kändis i ett flertal tidningar. En tjej med sådan skön humor!
Flitiga Myran: Även hon en fantastisk fotograf som gör intressanta inlägg om resor, kultur och inredning. Moder Cosas som inspirerar till det mesta!
En mammas dag: Mamma till lilla Astrid som gör så fina collage så man häpnar, alltifrån goda recept, inredning, mode och barn.
Living by W: Weronica gör jättesnygga collage samt att hon har järnkoll på mammalyx, härligt!
FastFoodLovers: Nog för att jag gillar snabbmat men det är de fantastiskt roliga texten som fick mig fast! I like!
Camillas Lockar: En djupdykning i livet som mamma, underhållande skriven med glimten i ögat! Mammor kan!
Kinna skriver om sin mormors mat. Slow food och husman när det är som bäst. Härligt!
I Hemulens kök: underfundigt enkelt om mat i vardagen och vardagens små glädjeämnen.
Fulcola: En djupdykning i Colans värld. Snacka om nischad blogg.

Stop Copy!

Celebert besök

Både Fast food lovers redaktion med fru och Karin med öppet fönster spanade in kakfaten i Skillinge.

10 april, 2007

En klassiker

Kommentaren "en klassiker" kom spontant från C när hon var på besök tillsammans med G och snabbt spanade in påskbakelsen. Bakelsen är gjord på en extra tjock rulltårtbit med fyllning av äppelmos, toppad med grädde och persikohalva. Den är lätt att åstadkomma och ser effektfull ut. Lite pudersocker runtom gör den extra snygg.

C undrade vad som hänt med uppdateringen av bloggen och sanningen är att jag åkte ifrån min telekontakt för att koppla upp mig med modem. En dundermiss. Sorry, men nu kommer det lite rapporter igen. =)

02 april, 2007

I äggens och kycklingarnas tid

Nu är det dags att färga och äta ägg, hugga in på påskalammet och njuta av vårsolen på Österlen. Lite konstrunda hinner vi kanske med och jag hoppas vi orkar upp för att bevista den årliga äggapickningen i Skillinge hamn.
Kommer du förbi och tar en kopp kaffe vore det skoj.

Glad påsk!

01 april, 2007

Mer mat med Lisa

Vad jag gillar mycket med Lisas mat är att den riktigt sprakar i färg- kompositionen. Det går inte att vara ledsen när man ser sån't här. Inte heller när man tagit sin första tugga.

Om du kikar på Lisa på TV så berättar hon om svart och vit sesam. När jag hört det var jag bara tvungen att inhandla en svart sesamkaka på China Market i hörnet på Olof Palmes gata. Jag är ju tokig i frön och sesam är en stor favorit.

Laga med Lisa

Du kanske tycker det är lite magert med mat och att det varit det en längre tid. Visst har du rätt i det. Det betyder ju inte att jag inte lagar mat. Maten vill bara inte bli publicerad på en blogg utan i en bok. Jag testar mat från Lisas kommande bok. Maten är jättegod och jag har kul. Nu måste jag kolla på nya ingredienser och låta mig inspireras på ett helt annat sätt än i mormors böcker, men recepten, de får du själv spana in i boken när den kommer. Jag kan bara bjuda på en eller annan bild. =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...