31 januari, 2007

En rosa dröm av en älskad knöl

Vilken underber tårta som jag hittade i mormors bok. Eftersom jag aldrig sett den eller smakat den, blev det en fullständig överraskning att den blev så vacker. Lite otippade smaker med rödvin i glasyren och en väldigt fräsch citronsås till.

Alla mina smakpaneler gav tårtan mycket väl godkänt. Pappa är en av de bästa smakpanelsdeltagare jag har, men min bror Pelle är inte sämre. Sedan provade jag på några vänner för annars går godsakerna inte åt. Alla var samstämmiga, mycket fräsch god kombination. Jag behöver knappt säga att jag hade riktigt ont i magen i söndags kväll för det här var tårta nr två och innan hade vi bakat några kaffebakelser med keso, lite fina gifflar och ostfrallor också. Bakelserna testades tre gånger för att se hur de bäst skulle göras men det kommer mer om dem en annan gång.
Potatis – tårta (Mor Ebbas, Hildesborg)(16 bitar)
100 g smör
300 g socker
3 ägg
150 g kokt riven potatis
150 g sötmandel
Till pannan:
10 g smör
2 msk stötta skorpor
Glasyr
1 msk franskt vin (rött)
2 tsk citronsaft
100 g socker

Rör smör, socker och äggulor tills det är pösigt. Riv mandel samt potatis och vänd ner i smeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner. Häll massan i en väl smord och bröad form eller gjutjärnspanna på 25 cm i diameter, grädda
i 175°C omkring 30-40 min. Tårtan tas ut ur ugnen och får stå 10 min innan den stjälps upp. När den kallnat glaseras den och serveras med citronsås.

Citronsåsen räcker till många fler än 6 personer då det går åt ganska lite per person till just potatis-tårtan. Skulle kunna tänka mig ca 8-10 pers.

Citronsås
(16 pers)
1 citron
1 dl vitt vin eller apelsinsaft
3 dl vatten
4 msk socker
3 strukna tsk potatismjöl
2 äggulor
1 ½ dl vispgrädde

Riv citronen så att endast det gula skalet följer med. Pressa ur saften. Vispa alla ingredienserna utom grädden i en kastrull och sjud under stark vispning tills massan tjocknar. Ta kastrullen från värmen och vispa till såsen kallnar. Vispa grädden hårt och blanda ner den i såsen.

Andra bloggar om: , , ,

30 januari, 2007

Matbloggspris 2006

Härligt med killarna på matblogg. De kommer att dela ut ett matbloggspris i år igen. Kategorin är Folkets pris. Tack vare deras blogg och Lisas kom jag själv igång för drygt ett år sedan. Där kikade jag på hur de hade gjort och försökte hitta alla finesser själv. Här kan du läsa mer om priset och också lämna din röst. Jag skulle bli superglad om du röstar på mig.

Andra bloggar om:

Årets kock

Läste på Foodnet att man kan se tävlingen Årets kock på nätet på sajterna: www.aretskock.se och www.arla.se imorgon kl 9.15-14.15. Det verkar som om Ragazzetjejerna, Alice och Gitto kommer att bevaka tävlingen live och rapportera så håll utkik på deras sajter.

Fotograf: Berne Lunkvist, bild från Årets kock semifinal i Malmö

Andra bloggar om:

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Stockholm på bloggkartan.se

Smakrik sallad på vintern

Sallad och tomater som inte smakar något betackar jag mig för vintertid och letar ständigt andra alternativ. Eftersom jag alltid är nyfiken på vad andra gör fick jag tips om den här salladen av min kollega.

Tanten som är upphovskvinna blev 96 år och jag är imponerad av att en gammal dam gjorde en rätt som det verkligen är krut i. Salladen brukade göras på en höft fick jag höra, men när någon i släkten ville ha det nedskrivet så blev det ett recept. Ofta är ju det problemet, att det inte finns något nedskrivet. Har man missat att fråga går hemligheten i graven.

Var inte snål med rödkålen för salladen blir väldigt syrlig. Jag har gjort den några gånger, precis så som det står i beskrivningen. Sötma och syra måste balanseras.

Signes rödkålssallad
(7 pers)
¼ stort rödkålshuvud
3-4 rivna äpplen
Dressing
5 msk rödvinsvinäger
Drygt 3 tsk socker
1 ½ msk rapsolja
Salt
Vitpeppar
droppa citron

Strimla rödkålen fint. Riv äpplena med skalen på. Blanda dressingen och prova dig fram tills balansen mellan surt och sött är bra. Låt stå ett dygn. Salladen är utmärkt till viltkött eller julens skinka.


Tips! Svenska äpplen har tunnare skal än utländska och då behöver äpplena inte skalas.



Andra bloggar om: , . ,

29 januari, 2007

Efterrätt från förr

Pappa skjutsade mig till tåget. Snön yrde, det var ganska dåligt väglag och han körde långsamt. Vi satt och reflekerade över helgen och lite om mat från förr. Han sa att maten kanske inte var så märkvärdig men att det var bra mat. Den var vällagad. Till helgen åts ofta stek som var lite finare och någon god efterrätt. Som regel förbereddes så mycket som möjligt på lördagen, för på söndagen skulle alla få vila sig. Hans favoritefterrätt var brylépudding, både då som nu. Mamma gör den på mellanmjölk eller lättmjölk och den blir lika god på båda.

Brylépudding
(4 port)
6 dl mellanmjölk
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
2 gulor
Karamellsås
3 dl socker
4 msk kokande vatten

Koka mjölk och låt svalna, tillsätt socker, vispa ihop ägg och gulor, rör ner dem, vispa inte. Då blir det blåsor i brylépuddingen. Smält socker i stekpanna, häll på kokande vatten. Fördela massan i en kakform på botten och upp på kanterna. Häll mjölkblandningen i formen. Grädda i 175°C ca ½ timme till 45 minuter i vattenbad dvs. ställ formen i en långpanna med vatten i ugnen. Låt kallna. Stjälp snabbt upp brylépuddingen över diskbänken på ett fat med kant . Sockret ger en god sås.

Andra bloggar om: , , , ,

28 januari, 2007

Helgbestyr

Solen går upp och det gäller att vara ute snabbt om det ska bli en bild. På bara någon minut har den förflyttat sig och ljuset är annorlunda.

De första konferensgästerna anländer och jag skyndar mig in i värmen igen för att bre smörgåsar och hälla upp kaffe i termosar. Ja, jag är hemma över helgen för att hälsa på föräldrarna på Klefstad. Det är krispigt kallt ute. Bakom mig ligger en hel tall och påminner om Pers framfart. Som tur är har tallen precis missat växthuset som är en del av restaurangen.

Solen lyser in genom fönstren och jag kan inte låta bli att bjuda på en underbar bild på paprika som serveras à part till smörgåsarna. Ett sympatiskt drag som mamma har, valfrihet för gästerna. Samma brukar gälla färsk gurka och jag kan inte låta bli att tycka det är snyggt att servera så i en skål bredvid.


Damerna som samlas ska diskutera skog. Förvånande nog äger kvinnor hälften av skogsbeståndet i Sverige. En tanke som tilltalar mig mycket.

När jag åker iväg för att köpa ägg blir jag ledsen inombords vis åsynen av hur mycket av vår skog som ligger. I somras gallrades den och står då inte emot vinden lika bra. Detta har straffat sig direkt då stormen drog fram.

Ägg köper jag hos bonden. Lite trevligt att kunna åka dit, lämna pengar och ta sina fack med ägg. Resten av helgen ska ägnas åt bakning, diskussioner, provsmakningar och mysig samvaro. Man måste ta vara på varandra så länge man kan.

26 januari, 2007

Matlagning på hög nivå

Kollegan har varit på Bocuse d'Or. Vilken lyckans ost - måste erkänna att sånt kan jag bli lite avis på - att få åka på matäventyr å jobbets vägnar. Se filmen om tävlingen. Spola lite så kommer snygga uppläggningar, hejarklackar mm.

Utmana med det enkla

Det enkla kan vara mycket raffinerat men att våga bjuda så enkelt som på en buljong är en utmaning.

Buljongen kan varieras på många sätt genom olika tillbehör. Framför allt har österrikarna traditionen att bjuda varm buljong med mannagrynsklimp, pannkakor i strängar eller leverqueneller. Mormor skulle gjort rispastej, klimp eller en liten gratinerad "ostsmörgås". Alla varianterna är mycket sympatiska och värmer gott. Buljongen är en idealisk vän före en stabbigare kötträtt och mastig efterrätt.

På bilden har jag använt Bongs kalvbuljong på flaska men visst kan man koka sin egen. Lite förberedelse krävs då (8 timmars kokning) men är inte svårt. Fettet på egenhändigt kokt buljong lyfts bort när det stelnat och för att få den kraftigare (en consommé) kan den klaras med äggvitor som vispats lätt eller malet kött. Se kokbok. Oavsett om det är Bongs eller egenhändigt gjord kan den smakas av med sherry, vilket också passar till som dryck.

I buljongen ovan har en äggula försiktigt fått glida ner samt gräslök för att ge det hela färg. En förrätt som går snabbare att göra, får du leta efter.

25 januari, 2007

En god historia

Ett stycke osthistoria och trevlig läsning hittade jag hos Ostkompaniet.

Usch för frukt

Tjugondag knut var det julgransplundring dvs julen städades bort. Allt försvann i en rasande fart. Julgranen hivades ut genom fönstret och släpades till närmsta julgranshög. Alla småprylar sveptes in i silkepapper och gick i ide 11 månader framåt. Allt som allt tog det dryga timmen och inte mer vilket var skönt.

Julgransplundring var lite av ett trauma för mig som barn. Byns julgransplundring hölls i Folkets Hus, en synnerligen dragig, omysig lokal med nötta kortmattor, liten scen och vävstolar i källaren. Det blev inte bättre av att jag inte gillade allmänna lekar som att dansa kring granen. Gillar inte att dansa kring midsommarstången för den delen heller. Vägrar i det längsta fast jag vuxit ur barnskorna.

Sedan tyckte jag det var högst märkligt och en stor besvikelse att godispåsen, som delades ut när man gick, till största delen bestod av en apelsin, klementin eller i värsta fall ett äpple. Usch för frukt! Godis och läsk i mängder var sällsynt före den tid smågodiset lanserades, så när jag kikade ner i påsen var det alltid för lite sega råttor, gelehallon och lakrits. Som vuxen har jag tänkt om, lärt mig äta och uppskatta mat på ett helt annat sätt. Sällan är det smågodis e dy i matkorgen som bärs hem.


För att knyta an till minnena gjorde jag den här salladen som är ett typiskt tidsdokument från 70-talet. Eftersom jag skippar smågodis tycker jag inte det gör något att det är socker i.
Sockret går säkert att byta ut till sötningsmedel för den som önskar. Om salladen får dra kommer kryddnejlikesmaken verkligen fram. God till fläskkött t ex en kotlett då den är härligt syrlig.

Apelsinsallad
4 apelsiner
1 ½ dl vatten
2 msk vinäger
4 msk socker
10 nejlikor

Apelsinerna skalas, skäres i skivor och lägges i en skål. Till lagen kokas alla ingredienserna upp. Den får kallna och hälles sedan över. Salladen får mer smak om den får stå och dra några timmar.

24 januari, 2007

En favoriträtt

Bland det godaste jag vet är fläsk med löksås, men då måste den vara gjord på det här viset. Min Farmor hällde ofta stekflottet i såsen vilket jag tyckte blev väldigt fett och otäckt. Gissa om jag matvägrade. Det ska vara en ganska lätt och mild sås. Fläsket ger sälta och potatisen är ett måste till. Fördelen med rätten är att det här är middagsmat som går fort att göra. Max 30 minuter är min bedömning.

Fläsk med löksås är det enda som min syster Lotta från Frankrike önskar sig när hon är på besök.

Löksås till fläsk (Stekt fläsk med löksås)
(4 pers)
2 stora gula lökar
2 msk margarin
4 msk mjöl
6 dl mjölk


Hacka löken fint. Smält margarin i en kastrull och ge löken en glansig yta utan att bli brun. Tillsätt mjölet och späd med mjölken lite i taget. Rör med jämna mellanrum så att den inte sätter sig fast på botten. Låt koka i 10-15 minuter. Smaka av med salt. Stek under tiden fläsk och koka potatis till.

23 januari, 2007

Jordärtskocks- och potatissoppa

Svenska jordärtskockans tid är nu för den har säsong mellan september och april. Inte direkt en knöl som jag förknippar med solrosor som vänder sig efter solen, men döm av min förvåning då jag upptäckte att de är nära släktingar. Jordärtskockan kommer ursprungligen från Nordamerika. Europa nådde den på 1600-talet och anlände till Sverige 1640. Källa odla.nu

Jordärtskockssoppan kan serveras som en liten inledning sk amusebouche (roa munnen) rätt dvs en riktigt liten portion i väntan på resten av maten. Som förrätt eller lunchsoppa är den också god.

Jordärtskockssoppa
(4 pers)
1 liter vatten
500 g jordärtskockor
4 små potatisar
2 svampbuljongtärningar
6 msk crème fraiche
2 krm paprikapulver
salt

Koka jordärtskockorna mjuka med skalen på. Skala potatisen och koka den mjuk i buljongen. Skala jordärtskockorna. Häll av buljongen i en skål och mixa snabbt potatis och jordärtskocka i matberedaren. Späd med en del buljong. Häll tillbaka i kastrullen tillsammans med resten av buljongen. Tillsätt crème fraiche och krydda med paprikapulver och salt.
Dekorera med lite knaperstekt baconskiva (går att steka i ugnen på bakplåtspapper i ca 225°C). Annan dekor kan vara krasse, gröna bladkryddor, brödkrutonger, ett par räkor, röd stenbitsrom eller något annat som du tycker är gott.

22 januari, 2007

Underbar sås

Svängde ihop en enkel sås som jag vill tipsa om. Hade lite champinjonkräm över som jag smälte tillsammans med matlagningsgrädde. Toppade med vit tryffelolja. En sista touch av salt gav pricken över i. Till en grillad köttbit och bräserade grönsaker var det himmelskt gott - men kanske inte så nyttigt.

Nyfiken på en strut

Åh, den här får du bara inte missa. Strutar är en gammaldags och vacker efterrätt. Ställ strutarna i glas med något högre kant när de ska serveras.

Mormors beskrivning på hur strutsmeten ska göras är något som jag sett på flera ställen i gamla recept. Utgångspunkt är vikten på ägget. Idag väger de flesta ägg runt 55 gram som säljs i butik men den som kommit i kontakt med värphöns har säkert sett både små, små ägg och stora med dubbla gulor. Naturen är ingen fabrik som tur är.

Strutar (Mor Ebbas, Hildesborg)
(8 st)
1 ägg
socker
mjöl
sylt
ca 3-4 dl grädde till 8 strutar

Väg äggen. Ta lika mycket socker som äggen väger och hälften så mycket mjöl. Rör ihop allt väl. Smörj och mjöla en plåt väl eller använd bakplåtspapper i teflon. Fördela en matsked av smeten i tunna plättar på plåten eller bakplåtspappret och sätt in i ugnen på 225°C ca 4 min. När de fått färg och tas ur ugnen formas de med en gång till strutar. Om de är för stela att forma värms de lite i ugnen igen. Fyll med sylt och vispad grädde.

21 januari, 2007

Frukost på tu man hand

Det snöar ute. Varför inte tända en brasa och överraska med en riktigt onyttig söndagsfrukost? Inte en nyttighet så långt ögat når. Smör, marmelad, te, färskpressad juice (okej lite halvnyttigt då) och scones. Jag har varit sugen att göra de här sconesen länge då tillagningen är i stekpanna. Ett perfekt tillagningssätt för den som inte har ugn. Framför allt tänker jag på sommarstuga och landet men visst kan man vara utan ugn i stan. Låter inte klokt men det finns. Vår killkompis tyckte inte att ugn var något han behövde när han var ungkarl (inte ugnkarl) och inredde sitt kök. Lagade kanske inte så mycket hemma utan åt ute. Med flickvän är behovet ett annat. =)

En gasugn kan också vara en anledning till att tillagning uppe på spisen känns betydligt tryggare. Att lägga tegelstenar i botten av ugnen är ett tips (som jag inte provat) för att få jämn värme. Kan med ilska minnas gasugnen i kokvrån som för det mesta gav mig ett annorlunda resultat mot det förväntade.

Snabbscones (Märtha)
(ca 10 st)
1 ½ dl mjölk
75 g margarin
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 4 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt. Finfördela fettet i blandningen och häll på mjölken. Arbeta ihop degen. Ta upp den på mjölat bakbord och kavla ut till ca 2 cm tjock kaka. Tag ut kakor med runt mått. Lägg kakorna i torr, ej för het stekpanna med lock över och grädda 8-10 min på varje sida i svag värme.
*Uppdaterat, scones går också att grädda i ugn på ca 200-225 grader.


Bröden är upplagda i en servett som vikts till en sk näckros.

19 januari, 2007

Drinktilltugg

Veckan har gått fort, alldeles för fort. Bilderna ligger i kameran och recepten i huvudet. Alltså kommer bara här ett kort, kort tips för fredagkvällen.

Drinktilltugg tycker jag är kul i väntan på maten, bara man äter måttligt. Lisa matälskaren, skrev för någon vecka sedan i SvD om att konservburkar kan vara väldigt användbara vilket jag verkligen håller med om. En favorit som jag tar fram då och då (förutom hela tomater som jag använder ofta) är champinjonkräm. Den står lite dold på konservhyllan i affären så man får leta lite. Champinjonkräm är gott till rödspätta, pasta och bruschetta. Bruschettan blir ett aningen fult drinktilltugg till utseendet, men smaken är gudomlig och len. Poppa till det med ett vackert kryddblad eller en cocktailtomat så är du hemma.

Det är mycket i en burk och krämen går bra att frysa.*

Bruschetta med champinjonkräm
vitt bröd i tunna skivor, t ex baguette, ciabatta
champinjonkräm
creme fraiche, philadelphiaost, chèvre eller dy
Blanda en del champinjonkräm med ost eller creme fraiche till en smidig massa. Bred ut på bröden och lägg dem på en plåt. Gratinera i ugn på 250 grader tills de fått färg. Servera ljumna.


*Uppdaterat med bild och text.

18 januari, 2007

Dekorera stora fat

Numera serveras det sällan på stora fat, inte hemma, inte på restaurang. Det är omodernt eller kanske anses ineffektivt för det blir ju disk. Större fat och uppläggningsskålar tar dessutom mer plats i skåpen. Men se vad vackert det kan bli att lägga upp med lite dekor på en silverbricka. Här är tunna äppelskal formade till dekorativa rosor.

I Paris köpte jag en gång en underbar bok om dekorationer med grönsaker och frukt. Den roligaste dekoren jag någonsin gjort ur den var möss på en ostbricka. Mössen skärs ut i rädisor och får svartpeppar till ögon. Naturlig svans är den tunna änden på rädisan som sitter kvar. Öron och kropp görs enkelt genom att en tunn underdel på rädisan skärs bort så att den står bra. Skivan delas till två öron och skåror skärs upp i det som bildar rygg. Låt bladfästet vara kvar som nos.

Helt osvenskt...

...är det att få skryta lite. Jantelagen regerar och inte ska man slå sig för bröstet. Tyvärr har jag fått alldeles för lite av den varan och får skylla på mina gener. Måste bara få säga att just idag är min blogg den mest länkade under kategorin mat på bloggportalen och jag vill bara tacka alla som lagt upp länken till min blogg. Sen kan inte vara förbjudet att bli lite stolt även om det är oerhört fult att vara det i vårt avlånga vackra land. ;-D

16 januari, 2007

Julklapp

Ja, det är väl lite sent att tjata om julklappar men jag är inte någon "early adopter". Därför har jag inte invigt min nya Jamie Oliver hushållspryl. Klämmer på den varje dag med ett lyckligt leende på läpparna. Namnet är Flavour Shaker, fast den mest ser ut som en söt version av en rysk docka som inte innehåller några mindre versioner inuti. Snarare ligger en kula i botten som ska krossa allehanda kryddor. Bildbevis saknas men kika här så ser du vad jag menar.

Bloggträff

Oj så kul att få träffa lite matbloggare igen. Det är ett halvår sen sist och än en gång massor av roliga, härliga personer. Anledningen var att Gitto var i stan. Lisa tokbloggade förra veckan så det var nära att jag missade det helt bland mängden inlägg som hon producerade när hon låg sjuk. Sedan tog jag fel på dag, fort och fel. När jag läste igen steg rodnaden på mina kinder och jag tänkte, vilken tur att jag inte rusade iväg fel kväll.

På plats när jag kom var Lisa Matälskaren, Ondskan, Jascha som skapar underbart vackra kläder och som haft en catering när han var 17. Space Babe på Mathimlen bjöd på fantastiska kinesiska valnötter som smakade salt och smörkola på en gång. Efter ett tag dök Anne Annes Food och Kristina på Clivias Cuisine upp, två av de första matbloggare jag träffade när jag började blogga. Sedan trillade alla in på en gång, Gitto Kärlek, mat och Folköl med Magnus på besök i storstaden som ska göra Hötorgshallen osäker och leta efter soltorkade oliver. Xtian Fastfoodlovers var där med hela redaktionen. Andreas Min brors kokbok levererade griskinder (måste undersöka lite mer på bloggen om dem), Östgöte precis som jag och en hejare på korvmakeri. Vinlusen snart utlandsboende i Kina såg ut som om han precis varit på soligare nejder då han var härligt brunbränd. Alice Brax on Food lika glad som vanligt ska ut och spana köksgrejer i veckan. Isobels text och verkstad var en ny härlig bekantskap vars blogg jag sett då och då men som jag mer aktivt ska besöka igen.

Vi gick vidare för en schnitzel, sauerkraut och förstås knödel på Moldau. Sent om sider kom K Mat & Politik vars mat jag älskar men politiska åsikter jag inte delar. Han kom ihåg min kommentar om boucheer, sedärja vad man kan bli ihågkommen för.

Allt mellan himmel och jord diskuterades men mest mat förstås. Gästbloggare och andra var med men jag har inte namnet på alla, uppdaterar gärna om jag glömt någon. Det är inte illa menat. Ett glas vin och lite halvdan sömn ger en lätt huvudvärk och dåligt minne. Tack alla för en trevlig kväll!

14 januari, 2007

Vacker dryck

Drycker kan vara vackra och det här är en av dem i särklass vackraste, vitt jasminte. Teblomman vecklar ut sig medan teet drar. Det du köper är en liten boll med hopknutna teblad. I hett vatten vecklar bladen ut sig och till sist syns en vit bomma mitt i. Teet är helt vitt och doftar fantastiskt gott.

12 januari, 2007

Fisk en vanlig vardag

Att ha en matlagningsglad sambo i köket är lycka. Han plockar fram helt andra recept än jag. Att tillaga hel fisk i ugn med sås är något som jag aldrig gjort och inte heller skulle komma på att göra men det är gott att äta. Jag kokar hellre fisk i fiskgryta på spisen, gärna gädda, lax eller torsk, steker tonfisk, hälleflundra och gör sillinläggningar. Han lagar röding, forell eller laxöring. Sotare och abborre kommer också på bordet när han lagar maten.

Här är en skiss på ugnsbakad hel fisk för en vanlig vardag.
För 4 pers behövs
drygt 1 kg hel fisk typ röding

Ta av huvud, stjärt och fenor. Skölj fisken och lägg den i en ugnsfast form. Blanda matlagninsgrädde, senap, citron smaksätt med salt och peppar. Häll blandningen över fisken. Ställ den i ugnen ca 20 min i ca 200 grader.
Servera gärna bräserade grönsaker och kokt potatis till. Savoykål är delikat och vacker i färgen. Andra grönsaker som är goda att bräsera är fänkål, hel liten steklök, purjo, isbergssallad, vitkål och endiver. Bräsera i helt lite vatten och smör. Salta en aning och tillsätt eventuellt lite socker. Använd lock under bräseringen. I slutet ska vattnet ha kokt in mer eller mindre.

11 januari, 2007

Underbart är att lära nytt

Sapere var ett nytt begrepp för mig som Karin på Ett öppet fönster beskrev helt kort. Den tar fasta på att en smakupplevelse påverkas inte bara av smaksinnet, utan även av andra sinnen. Själva ordet kommer från latinet och betyder smakupplevelse. Att Karin tar upp det förstår jag då det är en metod som är tänkt att användas för att barn. De ska bli mer nyfikna på nya smakupplevelser och inte vara rädda för att pröva nytt. Efter att ha sett Jamie Olivers program om Skolmaten i England som gått i repris på femman förstår man hur viktigt det här är inte bara för barn utan även vuxna. Vissa föräldrar motarbetar ju t o m den goda tanken Jamie har om att deras barn med maten kan må bättre och lära sig mer.

Form har stor betydelse för synen och det får mig att minnas - inte en bal på slottet men en bal med s k fin middag.

Restaurangköket hade gjort det enkelt för sig och sina servitörer. För mig som gäst blev det en besvikelse. Jag t o m ringde köksmästaren veckan efter för jag var så irriterad och sa att jag inte vill äta paket på ett evenemang som kostar mer än 1000 kr per kuvert. Han lät uppriktigt förvånad och undrade vad jag menade. Jo, förrätten var en laxmousse insvept i laxskivor, varmrätt var vaktel inbakad i smördeg och sedan en chokladmousse inhöljd i mörk hård choklad. Visserligen tre snyggt paketeterade rätter, men upplevelsen av tre paket gjorde dem urtråkiga. Till det serverades minimalt med sallad, tror den t o m tog slut liksom även vinet innan alla gästerna fått något. Ingen sovel serverades till så jag var dessutom hungrig när vi reste oss.

Pinsamt, pinsamt för att vara ett av de namnkunnigaste köken i Stockholm (som jag inte vill hänga ut med namn). Att det är drygt 500 gäster ska väl inte vara något hinder om de tackat ja till evenemanget.

Om mig själv

Här kommer svaret om vilket av påståendena om mig själv som var falskt - tack för alla kommentarer och gissningar. Det med Grace Jones dvs nr 4 var falskt. Det var min kompis som stod på dansgolvet och vände sig mot Grace med ett morrande - som dog ut lika snabbt när hon såg vem som stod mittemot. Jag diggade en bit ifrån men blev inte knuffad. Allt detta hände i nattklubbarnas och galenheternas Paris.

Den med komockan är med andra ord sann, ingen angenäm händelse att bli dragen med magen mot en sån. =)

10 januari, 2007

Salt och syrligt i ljuv kombo

En bit av julskinkan låg och glodde lite småretsamt i kylen. Det verkade som om den nästan sa "Nu tryter väl fantasin och du kan inte hitta på något med mig". Den behövde genast glatt sällskap för att inte få rätt.

Nu är apelsinerna som ljuvligast och någonstans i bakhuvudet hade jag hört om att lök och apelsin var gott ihop. Helt rätt, den blev verkligen god till sältan i skinkan. Andra kombinationer med fläskkött och rökt kött blir säkert lika bra.

Apelsinsallad med rödlök och oliver
2 apelsiner
1/2 rödlök
svarta oliver (hade inga hemma och tog gröna)
Dressing
1 msk rödvinsvinäger
1 msk god olivolja
salt
peppar

Skala apelsinerna och skär i skivor. Själv föredrar jag att skära av skalen med kniv längs apelsinens kanter (börja med topp och botten). Skiva lök tunt, blanda dressing. Varva lök och apelsin i en skål. Strö över oliver och häll över dressing.

09 januari, 2007

Varm om hjärtat

När jag skrev uppsats på universitetet slumpade det sig som så att jag skrev med en polsk studiekamrat. Vi lade ner mycket tid på uppsatsen och vissa perioder bodde jag mer eller mindre hemma hos henne och hennes familj. Då och då fick hon mat från sin mor i Polen (eller om hennes mamma var och hälsade på och lagade en del rätter till frysen). En av de saker som jag minns var piroger med svamp och surkål som vi åt. Jag blev alldeles varm om hjärtat när jag såg Karins inlägg på bloggen Ett öppet fönster. En av hennes elever hade lagat rätten och lämnat receptet. Receptet printades genast ut för pirogerna förknippas med en härlig, intensiv tid och jag vill minnas att jag verkligen älskade smaken av surkål och svamp. En eloge till Karin då jag tycker mycket om och beundrar hennes projekt att få eleverna, som många har utländska ursprung, att ta vara på sina hemlands mattraditioner och att därigenom skapa intresse kring undervisningen. Du kan läsa mer på bloggen Mångkulturell mat.

08 januari, 2007

Petit-choux-svan

Har just upptäckt att jag går i "Märthaskolan" igen och fick inte godkänt på bakverket. =) Mamma Märtha sa att smeten till petit-chouxer måste man göra många gånger för att få en känsla för hur mycket ägg det ska vara med. Svanen på bilden blev inte så fluffig som den skulle vara, alltså skulle det varit mera ägg, men eftersom jag ville visa vad som går att göra med petit-choux ligger den ändå exponerad som ett skådebröd*.

Den här eleganta läckerbiten kan göras helt sockerfri om den fylls med endast vispad grädde. Annars är en fastare
vaniljkräm eller grädde smaksatt med vaniljsocker god fyllning. Svanen passar inte bara på kaffebordet. Varför inte servera som ett läckert tillbehör till en efterrättssoppa?

Spritsa smeten tjockt till fågelkroppar och i smala S-formade längder till halsar. Då bakverken ska fyllas, klipps vingar utefter sidorna, fyllningen spritsas i och halsen sätts fast. Allt enligt min gamla kokbok.

*Skådebröd, konsulterade Jan-Öjvind Swahns bok och uttrycket kommer från vackert dekorerade bröd som låg på bordet till beskådande och kan göras av saltdeg. En typ av skåderätter var t ex grishuvud som dekorerar ett julbord.

07 januari, 2007

Om mig själv

Jessica på Tankar om livet, mat och blommor utmanade mig att lista fem påståenden om mig själv. Ett av dem är inte sant och du får själv räkna ut vilket.

1. Serverade Prins Bertil och Prinsessan Lilian dry martinis på Svenska Ambassaden i Paris. Tog fel sprit, gin istället för vodka, blev nervös, 30 grader varmt, svetten rann, isen tog slut och Prinsessan bad mig blanda en ny.

2. Jag har hållit en äkta levande krokodil i famnen medan hjärtat bankade hårt och jag var jätterädd.


3. Klev ur en Rolls-Royce, kommenterade att den var fin och fick erbjudande om jobb som privatchaufför. Tackade nej och undrar ibland om det hade varit kul.

4. Jag har stått öga mot öga med Grace Jones då hon knuffade mig på diskogolvet och jag vände mig om för att säga åt henne att sluta.

5. Jag har åkt parasail efter en Merzedes i en tysk kohage. Landade och ramlade på magen i en komocka.


Jag skickar utmaningen vidare till Ilva på
Aglio e olio, Xtian på Fastfoodlovers och någon av tjejerna på Ragazze att komma med fem påståenden om sig själva och hoppas att de nappar.

05 januari, 2007

Fredagsmat och trettondagsafton

Att laga enkelt när vi bjuder på middag är ett motto då vi inte har ett stort kök där det går att umgås och laga mat på en gång. Maten måste till stora delar vara förberedd för att ingen ska stå med sleven i grytorna undrandes var både timmar och gäster tog vägen.

Dukning skapar stämning
För mig ska den vara effektfull och inte kosta för mycket. Blanda stilar, blanda glas om inte allt finns av en sort. Alltså fram med mitt 50-tals porslin som är auktionsfynd för många år sedan, tokiga glas med färg, blandat med enkla formgivna glas. Det gamla bordssilvret dammades av och putsades upp. Mycket ljus ger stämning. Improviserat blomsterarrangemang gärna ett lågt så att man ser varandra över bordet. Den här gången mossa från landet som legat i påse några veckor samt ett par färgade blommor, ton i ton med servetterna.


Maten
Förrätt ska kunna stå på bordet när gästerna kommer. Timbal, mousse, kanapé, bouché e dy. Favorit i repris, broccoli moussen gjordes igen. Till varmrätt föll valet på fylld lövbiff ur "Bonniers kokbok" med rostad potatis i klyftor och bräserad purjolök ur Julia Childs "Det goda franska köket". Medan vi åt förrätt stod löken och puttrade på spisen och potatisen rostades klar i ugnen. Lövbiffen var förberedd innan gästerna kom och vände i pannan medan tillbehören lades upp. Flera varianter på fyllning finns i kokboken. Vi valde den här:

Fylld lövbiff
4 pers
4 stora utplattade lövbiffar (à ca 125 g)
3 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Fyllning
Soltorkade tomater, oliver och mozzarella
4 soltorkade och marinerade tomater
4 svarta urkärnade oliver
20 blad färsk basilika
1 påse mozzarella (125 g)

Skär tomaterna i strimlor och blanda med hackade oliver och finhackade basilikablad. (köp oliver med kärnor kärna ur dem, de är mycket godare än de färdigurkärnade.) Skiva mozzarellaosten.
Bred ut lövbiffarna på en skärbräda, salta och peppra och fördela fyllningen på ena halvan av biffarna. Vik över den andra halvan och tryck till runt kanterna. Hetta upp en stekpanna, helst en gjutjärnspanna för bästa stekyta och låt smöret bli väl brynt. Stek köttet knappt 1 minut på varje sida.

Nästan som en bananasplit
Något sött efter blev bananglass som låg i frysen sedan ett par dagar. Vi serverade chokladsås och maränger till vilket var helt överflödigt. Glassen har så god banansmak så den är bra som den är. Däremot lite dekor i choklad förhöjer intrycket. Jag spritsade ut lite chokladblommor på smörpapper i bästa Mary Quant stil. Efter ett tag i kylen var de hanterbara och kunde fästas på glassen. Tips är att spritsa lite vispad grädde på glassen, bakom dekoren för att få den att fästa bättre. Det gröna är tänkt att vara blad av kiwi som inte ville sitta kvar (jag hade glömt köpa extra grädde).

Bananglass (Eva, klasskamrat)
(6-8)
1,3 liters form
2 äggulor
1 ägg
1 ½ dl socker
½ dl bananlikör (1 tsk bananessens)
1 stor banan
3 dl grädde

Vispa äggulor, ägg med socker mycket pösigt. Smaksätt massan med essens eller bananlikör och mosad banan. Vispa grädden hårt och blanda ner den i äggsmeten. Vispa äggvita och vänd försiktigt ner i massan. Häll i en form. Frys minst i 4 timmar.

Syltade apelsinskal

Med risk för att vara tjatig så är jag en anhängare av att äta vad säsongen bjuder, just nu regerar apelsinen. Likt en ekorre tar jag till vara på skalen också. Här är tips med vad du kan hitta på.

04 januari, 2007

Kokböcker - jag får aldrig nog

Klart att jag önskade mig kokböcker i julklapp och fick Prinsessornas kokbok samt Mathistorisk uppslagsbok (den jag haft har varit lånta fjädrar). Min bokhylla har växt avsevärt under året som jag bloggat. Varje gång jag besökt ett antikvariat för att skaffa referenslitteratur har jag traskat därifrån med minst fem nya kokböcker. Nästa bok som jag önskar mig är Fem asiatiska kök utgiven av Natur och Kultur. Upplägget tilltalar mig med asiatiska familjer som lämnat sina kära vardagsrecept. Bl a familjen från China Market där denna underbara bok finns att köpa. Den är vacker att se på och samtidigt berättar den lite om varje familjs historia. Tur att jag snart fyllar år.

Nu är det dags att frossa

Du tror väl att jag fått fnatt. Ingen vill frossa efter jul utan snarare bli av med något kilo eller två. Dessutom tillhör frosseri en av de sju dödssynderna inom katolicismen och är något riktigt fult. Men jag framhärdar, att frossa i apelsiner, vitkål, rödkål och rotsaker kan väl ändå inte vara förbjudet. ;-)

Fruktsallad

De saftiga apelsinerna har jag längtat efter länge och nu stod det äntligen fruktsallad på bordet. Lite nya smaker skulle testas då jag länge haft rosenvatten och apelsinvatten i skåpet utan att komma på vad jag ska ha dem till. Fredrik undrade varför vi inte kan äta samma sak två gånger men testa måste man ju. Som en försiktig general blandade jag lite av salladen med rosenvatten från Loire. Blommande, behagliga, romantiska smaker utvecklades i munnen. Nästan lite sommar mitt i grådasket. Lite mera uttalad smak gav apelsinvattnet till salladen som jag blandade för sig i en skål. Klart annorlunda och gott. Något som jag ska använda oftare. Skulle tro att du hittar dylika smaksättare i asiatiska butiker eller hos Essensfabriken i Stockholm då ingredienserna hör hemma i det orientaliska köket.

02 januari, 2007

Nyårsfest

Tanken fanns hos värdparet från början, en fest med skogens väsen inpå husknuten. Inbjudan inspirerades av skogstemat. Sista mailade infon om hur alla inbjudna skulle bidra till festen låg på en bakgrund med Tuvstarr, John Bauers vackra sagoprinsessa, som speglar sig i ett kärr. Mycket fint.

Under nyårsafton dekorerades allt färdigt i ladugården där middagen skulle inmundigas, raketer provskjöts och mat lagades. Mitt i allt gick strömmen, inget vatten eller el i köket i något hus. Stearingljus letades fram. Felsökning och reparation av huduvströmbrytaren på stolpen tog en stund. Till slut kunde samtliga dra en lättnadens suck.

På med festblåsorna. Drink med tilltugg serverades i mangårdsbyggnaden. Någon hade skojat till det och gjort både Kir Royal, Black Velvet samt hällt upp champagne au naturel. Därefter gick alla, i ljuset av marschaller och rött fackelsken, till ladugården. Nu först fick vi se överraskningen som värdparet tillsammans med några få medhjälpare skapat. Inuti var lokalen underbart dekorerad med granar, tallar, vackra grenar mot väggar och i tak. I de djupa fönsternischerna stod hundratals värmeljus. På bordens vita dukar låg mossa. Kandelabrar med vita ljus stod omväxlande placerade med vilda, vackra blomsterdekorationer i höga vaser. Medan jag och Fredrik lade upp förrätten, steg rök från hinkar med kolsyreis. Bilden av kärret trädde fram runt borden när gästerna steg in genom dörren. Otroligt vackert och effektfullt. Timmarna försvann med ljusets hastighet, liksom den goda maten. Strax var det tolvslag. Pol Roger fyllde glasen medan fyrverkerierna blixtrande ovanför våra huvuden. Till slut väntade kaffe, avec, chokladaskar och diskokula i mangårdsbyggnaden. Vilket underbart slut på det gamla året och start på det nya!

Nyårs meny 2006


Broccolimousse med forellrom och rödvinsås
*
Risotto milanese, pilgrimsmussla, havskräfta och blåmusslor
*
Skogssorbet på hallon, blåbär, svarta vinbär
*
Oxfile, chili- och chokladrödvinsås, västerbottenmos,
ugnsbakad cocktailtomat och haricots verts
*
Tarte au citron
God fortsättning på det nya året!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...