22 december, 2007

På upptäcktsfärd i pepparkakans värld

Äntligen är det jullov. Mellandagarna och några dagar efter nyår har jag tagit ledigt och ser verkligen fram emot dagar med långa frukostar, småprat och bara njutning. Samtidigt får jag myror i kroppen av sysslolöshet, så en del av tiden kommer att ägnas åt upptäcktsfärder i äldre recept. Idag har jag placerat datorn i köket och lyssnar på meny på P1 (pod-länk) medan jag provar mig fram för att göra engelska pepparkakor. Mormors recept jämförs med böcker från tiden då hennes anteckningar fördes in i vaxduksboken. Utbakningssätt, ugnstemperatur och hur länge de ska stå i ugnen finns inte nedskrivet. Något som är vanligt i de här gamla anteckningarna. I referensexet står det att man kan ta en del av degen och krydda den extra med ingefära, ta ut med mått stora som ett litet likörglas. Ingefärsstarka pepparkakor används sedan till att servera till filbunke. Gammaldags och mycket fräscht känns det och jag minns hur pappa alltid åt ingefära på sin fil och mamma hade kanel. Båda bröt knäckebröd över filen och det är också ett nyttigt alternativ till söta muesslisorter.
Vidare står det att pepparkakor förvaras i en täckt bleckburk som bör stå på ett varmt ställe för att de ska hålla sig hårda. Det var säkert inte så varmt någonstans förr som vi har det idag så rådet var säkert viktigt.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...