11 juli, 2007

Smakminnen

I Paris hade jag en kollega, Catherine som var sk lokalguide. Hon var ganska yppig upptill som man kan bli när man närmar sig de 60, lite dubbelhaka, mörk page och pratade svenska med franska rullande R fast hon vuxit upp i Sverige. Cigaretten var en notorisk följeslagare som halades fram då det blev paus och folk klev av bussen eller man väntade på gäster på flygplatsen. En underbar person i hela sitt franska sätt som jag uppskattade mycket men vi har tyvärr förlorat kontakten.


Ibland var jag hos henne och åt middag. En av de godaste sakerna som hon serverade var en gryta med fläskkött, aprikoser och mandel. Den var gudagod och jag vet inte hur många gånger jag både spanat i kokböcker eller försökt hitta på en egen variant av denna fantastiska gryta. Grytan som du ser nedan är inspirerad av hennes men smakar inte på något sätt som matminnet.

Gryta med aprikos och harissa
2-3 pers
360 g fläskkött
10 torkade aprikoser
¼ purjolök
½ grönsaksbuljong
1 tsk harissa
2 msk chiliketchup
2 små färska persikor
Vatten
Salt
Peppar

Servering
2 dl bulgur
mynta
persilja
salt

Lägg aprikoserna i blöt några timmar. Bryn köttet i het stekpanna. Salta och pepra. Häll över i gryta. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över köttet. Lägg i aprikoser, skivad purjo, buljongtärning, harissa, chiliketchup och låt puttra 10 minuter. Tillsätt skivade persikor och låt koka ytterligare 10-15 min. Sätt under tiden på bulgur enligt anvisning på förpackningen. Hacka mycket persilja och mynta och blanda med bulguren strax före servering.

Den här är även utlagd på pausa.se
Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

Hannele sa...

Fläskkött kan vara så olika..

Kinna sa...

Håller med. Ibland blir det inte alls som man tänkt sig.

Kristina Eriksson sa...

Å båda rätterna låter jättegoda. Var det torkade aprikoser eller färska i hennes gryta? Den där rätten kommer jag nog gå å fundera på ett tag om jag känner mig själv rätt. Jag har skickat ett tårtrecept till dig, du har fått det hoppas jag:)

Kinna sa...

Kristina - ja det måste ha varit torkade aprikoser. Tårtreceptet ligger på plats. Låter jättegott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...