13 juli, 2007

Körsbärstårta till Fredrik

Tårtan kommer från mormors handskrivna och är en läcker, somrig efterrättstårta. Fredrik föräras den här på sin namnsdag.

Körsbärstårta (Mor Ebbas, Hildesborg)
Gör egen smördeg eller köp färdig. Drygt 300 g färdig deg går åt.
Smördeg
150 g smör
150 g mjöl
¾ dl vatten
1 l körsbär eller 7 dl urkärnade bär
100 g socker

Maräng
3 äggvitor
100 g socker

Beredning: Smördegen utkavlas till en botten som naggas och läggs på bakplåtspapper. En tjock remsa sporras ut av degen och täcks med äggvita runt omkring på botten. Kakan gräddas 225°C till den fått färg. Sätt ugnen på 125°C. Körsbären, urkärnas och varvas med socker på smördegen. Äggvitorna slås upp till hårt skum, sockret blandas i. Marängmassan breds över tårtan, som sättes in i ugnen ca 8 min. Marängen ska bli ljusgul. Serveras med vispad grädde.

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Josefina sa...

Men å så gott ... marängtäcke är liksom lycka. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...