05 juli, 2007

Emmer, Dinkel och Manitoba Cream

Allt det här och mycket mer därtill hittar du hos Frida som driver Hus-Modern i Linköping och e-shop på nätet. Allsköns bakgrejer och konserveringsprylar finns på hyllorna och en miniliten kvarn för att mala eget mjöl står på bänken bakom disken. Hon mal mjöl av både vanliga förekommande sädesslag men även av Emmer, Dinkel och Manitoba Cream. Det sistnämnda, som är en vetesort med extra högt proteininnehåll, mal hon dock inte själv. Grovlek på mjölet kan kunden själv välja. Emmer, berättar hon, är ett äldre sädesslag än dinkel och ger riktigt mörkt bröd. Den som önskar kan få 5 kg påsar men här slipper man 30 kilo som mjölet annars brukar förpackas i säger Frida. Hennes egen special är en mald 8-kornsblandning som hon använder hemma och strör över bakverk för det egna hushållet.

Varför startar man då en sån affär undrar jag? Jo, jag letade efter en rejäl saftmaja säger Frida och när det inte fanns tänkte jag att det måste vara fler som letar efter såna, liksom fina jäskorgar, ugnsstenar, tyllar, pappersbakformar för presenter mm. Jag är i grunden hortonom och tycker det är roligt att ta till vara på det som naturen ger inte bara att odla det och håller just på att anlägga sin egen fruktträdgård. Alla borde ha ett äppelträd om de har en trädgård säger hon och ler. Frida tycker att det är viktigt att ta till vara på gammal kunskap innan den försvinner. Jag kan själv bara instämma.

Fascinerad kikar jag på hennes kvarn för att mala eget mjöl. Väggen är täckt med behållare där olika sädesslag samsas bakom glas. Är det då egenproducerat (Fridas man har en gård). Nej, jag provade med det men det tog ganska så snabbt slut säger hon. Leverans till affären ska ändå vara så nära Linköping som möjligt.

Läs mer om Frida i pressen och i Corren idag där hon lämnar fem recept.

5 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Åh jag verkligen älskar såna där ställen! Det är så härligt att strosa omkring och se nya saker och liksom supa in den hemtrevliga atmosfären.

Pernilla sa...

Tack för tipset! Det fanns ju hur mycket roligt som helst att hitta i den webbbutiken.

Har varit på väg att köpa jäskorgar ett tag och ärligt talat köper jag dem hellre från någon liten butik (även om den är på nätet) än från någon av jättarna. Kanske borde jag justera resplanen för sommarens bilsemester och leda in resan i Linköping. :-)

Anne sa...

Åh tack, det var ett strålande tips! Ska *absolut* förbi när vi är i Linköping i sommar!!

Kinna sa...

Anne - du är i Linköping i sommar. Kom gärna förbi Klefstad också. Har du tur är jag hemma och hälsar på.

Hannele sa...

"Alla borde ha ett äppelträd"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...