11 juni, 2007

Vädra italiensk lantluft

Trots att det var becksvart hittade vi rätt. Jag fattar fortfarande inte hur det gick till. Någon osynlig hand måste ha lett oss fram i mörkret. Det luktade lite kossa när vi klev ur bilden och vad kan man vänta sig annat när man ska bo på en bondgård i parmesanosttillverkningens hjärta. Lite skeptisk må jag säga att jag blev, men hade inget val. Mitt ute på landet och sent på kvällen. Väl i sängen uttryckte jag mitt gillande över att det var så tyst. Full i skratt blev jag nästa minut då jag hörde ett utdraget muuuuu. Det kändes som om jag vägg i vägg hade fullt med kor. Hoppsan, var hade vi hamnat?

Dagen därpå spanade vi ut genom fönstret. Gudomligt vackra runda kullar och ett böljande landskap. De över hundra kossorna stod i stall, inte vägg i vägg med vårt rum utan uppe på en backe bakom huset. Ett par tuppar gol och hönor skrockade förnöjt. Idylliskt så det förslog. Här producerades mjölk som skickades till ett mejeri någon kilometer bort för ystning. Förvånad konstaterade jag att korna inte gick ute och svaret på varför var att normalt brukade det vara torrt och inte finnas något gräs kvar. Just i år har det regnat mycket och allt grönskar men kossorna får snällt stanna inne.

Dagen började med en biltur runt i distriktet. Stolt hade små mejerier i omgivningarna skyltar med kungen av ostar - parmagio reggiano. Vilken lycka att få trycka en ostbit till sitt hjärta medan smakbitar av parmesan fann vägen till våra magar.

Boka bondgård i Sverige eller utomlands på bopalantgard.org

6 kommentarer:

Bendel sa...

Låter skönt Kinna!

Ilva sa...

Är du medveten om att du var/är inte så där jättelångt från var jag bor? Hmmmmm

Kinna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kinna sa...

Bendel- det var underbart och precis vad jag behövde.

Ilva - jag vågade inte våldgästa. Hade inte någon bra planering förrän förra söndagen då jag bokade bondgården. Först i hyrbilen när jag kikade på kartan insåg jag att du antagligen bodde på en kulle relativt nära.

Elina sa...

hahaha kinna vad är detta för storstadsfasoner :) låter ju alldeles underbart att det luktar landet..!

Kinna sa...

elina - hihi, jag har nog blivit lite storstadsbo. Det är inte alltför härligt när vinden ligger på åt "fel håll" hemma heller och svindoften ligger som en filt över husen. Lite trist när det är övernattande gäster tycker jag. Annars älskar jag landet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...