18 maj, 2007

Repris på citronmeliss

Lager kommenterade i förra inlägget att citronmeliss inte är till mycket mer nytta än att pynta med och det håller jag med om. Därför tyckte jag det var extra bra att se ytterligare ett användningsområde i Saras kök igår. Hon mixade ett citronmelissocker till frukt. Jag kan tänka mig använda det till jordgubbar.

5 kommentarer:

Örjan sa...

Betr citronmelissocker.

Kan tänka mig att kombinera det med mitt limeskalssocker.
Detta består av rivet limeskal blandat med strösocker, därefter kört i mixer till florsockerkonsistens, alt sönderbearbetat i mortel till likartad konsistens.
(Receptide från Restaurangakademien och Systembolagets första vita kokbok)
Detta socker blir ljust,ljust grönt.
Tillägg av citronmeliss bör bör göra sockret än mer aromrikt.

Karin Fransson har i sin nya kokbok ett likartat recept med limeskal, basilika, dragon och citronmeliss dock utan finfördelningen som jag förordar.
(hon "nyper" bara ihop ingredienserna).

Mitt ursprungliga limeskalssocker är underbart gott att sockra (marinera) jordgubbar med.

Med tillsats av melissa bör det bli än godare

Extra recepttips
Gör en öppen rabarberpaj.
Servera halvljummen och toppa med marinerade jordgubbar.

Som alltid rabarber plus jordgubbar- "Marriage made in heaven"

Servera med vispgrädde
och njut.

Betr melissasmör til laxburgare.
Jag tror på iden att kombinera melissa, limeskal (ev citronskal) och några droppar citrussaft.
Borde bli användbart
Örjan

Kinna sa...

Tack Örjan, kan berätta att jag tyckte Citronmelissen blev lite gräsaktigt (inte helt angenäm) i sockret. Kanske berodde det på att jag försökte mig på att använda stavmixer då jag inte hade någon morten. Tack iallafall för alla tips!

sara r sa...

Jag gjorde pesto på citronmeliss häromdagen, använde det till att smaksätta en matig quinoasallad, och det blev väldigt gott. Jag mixade 1 dl tätt packad citronmeliss och 2 msk rostade solrosfrön med lite kallpressad rapsolja. Sedan saltade jag och pepprade. Och jag tror jag även hade i lite citronsaft. Gott blev det iallafall.

sara r sa...

Och vitlök, hur kunde jag glömma den!

Kinna sa...

Sara - det var ett jättebra tips. Jag har ganska mycket citronmeliss på gården som jag är sugen på att kunna använda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...