30 maj, 2007

Prylnörd

I Märthas kök på Klefstad finns det många roliga prylar. Det är bara att rota i lådorna så har man vips flera underliga saker i handen. Vet man vad de ska vara till kan saker och ting bli dekorativa. Är du en prylnörd? Har du sett det här förr eller kan gissa vilket livsmedel ska det användas till?

7 kommentarer:

qi sa...

Smör? Att göra "smörkrull" med?
Hälsningar qi (inte köksnörd direkt,,, :-))

Anna-Eva sa...

Jag äger en sån :)

Pernilla sa...

Utan att kika på övriga svar så säger jag smör, för att rulla smörkulor/rullar. Har en liknande med träskaft efter min farmor, men har aldrig använt den.

Lagers tabberas sa...

Tänk vad man brytt sig för att göra vackert - även i det enklaste arbetarhem och kanske just där. När det väl var smör på bordet så skulle det vara vackert - liksom hedras bara för att det fanns, åtråvärt, lockande, gott, närande, fett, härligt. Det 'är klart att man dekorerade då - gjorde smöret extra synligt. Och det har hängt med. Många krogar gör det här till ett problem - ett exempel är på Esperanto där smöret till en början (jag vet inte om det är så fortfarande) serverades i kylda silverembar med resultat att fet och syra fick silvret att oxidera krönt nere i hörnen. Det var vackert men smakade förfärligt och det var ju inte meningen.
Smörkrusaren på bilden används i väl kylt smör och ger som räfflade vackra ihåliga bollar. Visst, det var vanligt på borden hemma hos oss när jag var grabb.

Kinna sa...

Fint ni skriver och jag skymtar en viss nostalgi kring smörkrusaren. Frågan var kanske lite för enkel. Samtidigt känns det som om vi/jag i det snabba informationssamhället glömmer bort enkla sätt att göra fint. Många gånger känns mat tillkrånglad med massor av ingredienser (jag blir trött av bara anblicken på recepten). Man äter ju med ögonen liksom med andra sinnen.

karin sa...

Jag har en liten smörform i trä med snidade motiv. Köpt den på loppis men aldrig testat den. Nu skall det ske.
Jag känner igen prylen men har aldrig använt den, har alltid haft den räfflade träsakerna som man rullar kulor med. När jag tog över "mitt" hemkunskapskök låg det en i varje kök under rubriken "stekspade"

Kinna sa...

Karin - jag har bild på de små smörspadarna också. Köpte en helt ny smörform i Paris. Tänkte att den kan bli fin till färskost.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...