11 maj, 2007

Grillsås med rabarber

Grillsåser kan man aldrig få för mycket av och nu sätter säsongen igång. I och för sig vet jag att det finns de som trotsar snö och kyla och även grillar på nyårsafton. Min svåger i Frankrike gör det när de besöker sitt hus i Pyreneerna. Han älskar verkligen att grilla och är underbart tokig när han springer ut med grillvantar och andra attiraljer i snön och kommer in med finfina perfekt grillade ankbröst.

Med tanke på detta grillade jag och tänkte lite på att ett säsongsbetonat tillbehör vore gott, något med rabarber och hetta. Ganska givet att jag provade på att göra en chutney i liten skala. Börjar bli trött på alla saker som står i kylen som dåliga samveten, visserligen godsaker, men med två pers i hushållet och glädje att göra inläggningar, marmelader etc räcker det mer än väl att inte göra stora satser med fina burkar. Därför är det sås för max 4 portioner nedan.

När "såsen" var klar lades ett par bitar skinkstek på grillpannan. Skinkstek är en styckningsdetalj som jag tycker man kan göra mycket av. (panera, grytor wooka etc) men egentligen bör man välja lite fetare kött t ex fläskkarree till mera seriös grillning.

Rabarberchutney
125 g rabarber
3 msk råsocker
1 krm ingefära
1 krm kardemumma
1-2 krm chilipeppar
1 msk rödvinsvinäger
1 liten, liten torkad chili
1 liten bit kanelstång

Lägg allt i en kastrull och låt rabarbern smälta på låg värme med kryddor och socker under ca 10 min eller tills det har en konsistens som du själv tycker om. Kanelstången vill jag slå ett extra slag för då jag har några som är mjuka i smaken och jag bryter av mindre bitar av den när jag lagar mat. spana efter såna i butiken. Jag har köpt mina på matmässan i Älvsjö av Werners gourmetservice.

10 kommentarer:

Gitto sa...

Åh, det låter verkligen jättegott!

Vinlusen sa...

Jag älskar rabarber! Du får mig att längta till Sverige. Kram/D

Anne sa...

Mm, det låter som en jättefin kombination! :)

Kinna sa...

Gitto o Anne - det blev riktigt lyckat. Sneglade lite på kryddorna i efterrätter - men glömde lök som jag hade tänkt lägga i från början.

Vinlusen - och vi längtar efter dig. Ska till J&B ikväll och mingla lite. Kliar det i handen är det vi som tänker på dig.

Lagers tabberas sa...

Jag har finfina rabarber. Prövade en liten sats inatt. Behöver lite syra också av annat slag, saften från en halv lime kompletterades med på rödvinsvinägerns bekostnad - deet blir mer chutneykänsla. Så tog jag färsk ingefära (riven) och tre färska små thaichilli som skars supertunnt.
Av rabarbern som blev kvar kokade jag en kompott med vanilj som stått på balkongen tills nu klockan sju om lördagsmorgonen. Den ska på råggröten innan vi går ut och jobba i trädgården hela familjen.

åsa sa...

Mmmm... Måste jag också testa! Vi har massor med rabarber som vi är dåliga på att använda!

Kinna sa...

Lager- vad kul, jag måste pröva det också.
Åsa - sök på rabarber på bloggen så kommer det upp fler rabarberrecept.

KrakelSpektakel sa...

Rabarber, rabarber!

FANCY sa...

Hej...
Det receptet stal jag nu ...*L*...

Kul att hitta något nytt

Åsa sa...

Åh, Kinna, nu är det bara en vecka kvar tills jag är hemma :) Jag längtar såååå efter mina rabarber och hoppas säsongen inte är över. Tror jag ska hitta någon god grönsak att grilla och äta din rabarberchutney till :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...