11 januari, 2007

Underbart är att lära nytt

Sapere var ett nytt begrepp för mig som Karin på Ett öppet fönster beskrev helt kort. Den tar fasta på att en smakupplevelse påverkas inte bara av smaksinnet, utan även av andra sinnen. Själva ordet kommer från latinet och betyder smakupplevelse. Att Karin tar upp det förstår jag då det är en metod som är tänkt att användas för att barn. De ska bli mer nyfikna på nya smakupplevelser och inte vara rädda för att pröva nytt. Efter att ha sett Jamie Olivers program om Skolmaten i England som gått i repris på femman förstår man hur viktigt det här är inte bara för barn utan även vuxna. Vissa föräldrar motarbetar ju t o m den goda tanken Jamie har om att deras barn med maten kan må bättre och lära sig mer.

Form har stor betydelse för synen och det får mig att minnas - inte en bal på slottet men en bal med s k fin middag.

Restaurangköket hade gjort det enkelt för sig och sina servitörer. För mig som gäst blev det en besvikelse. Jag t o m ringde köksmästaren veckan efter för jag var så irriterad och sa att jag inte vill äta paket på ett evenemang som kostar mer än 1000 kr per kuvert. Han lät uppriktigt förvånad och undrade vad jag menade. Jo, förrätten var en laxmousse insvept i laxskivor, varmrätt var vaktel inbakad i smördeg och sedan en chokladmousse inhöljd i mörk hård choklad. Visserligen tre snyggt paketeterade rätter, men upplevelsen av tre paket gjorde dem urtråkiga. Till det serverades minimalt med sallad, tror den t o m tog slut liksom även vinet innan alla gästerna fått något. Ingen sovel serverades till så jag var dessutom hungrig när vi reste oss.

Pinsamt, pinsamt för att vara ett av de namnkunnigaste köken i Stockholm (som jag inte vill hänga ut med namn). Att det är drygt 500 gäster ska väl inte vara något hinder om de tackat ja till evenemanget.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Vad sa köksmästaren mer då? Förutom att han var förvånad över att nån alls kom för sig att ringa och klaga?
Det är länge sen jag åt vaktel. Jag gillar de där små fåglarna, det och fasan är gott som sjutton. Aldrig ätit det smördegsinbakat utan ljuvligt tillagat som de viltfåglar det är fråga om.
Första gången jag åt fasan blev jag förvånad över hur liten den var. Jag trodde att den minst skulle vara ja, typ som två kycklingar. Och så blev jag varnad om att köttet kunde innehålla små hagel fortfarande trots att de hade rensat den så noga som de hara hade kunnat. Man kan säga att det ger en annan sorts krydda och spänning till måltiden ;).

Nässelblom & choklad sa...

Verkligen trist. Av professionella matlagare borde en middag med variation i presentationen av de olika rätterna vara självklar. Matpaket är ju lite speciellt och tre varianter på detta tema är för mycket. Bra att du ringde och sa till! Jag får inte upp någon kontaktadress under din profil. Får det på andras bloggar men inte hos dig?!?

Kinna sa...

Sorry, lyckats ta bort den i min iver att göra bloggen snygg. maila till kinna.jonsson@bredband.net.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...