22 januari, 2007

Nyfiken på en strut

Åh, den här får du bara inte missa. Strutar är en gammaldags och vacker efterrätt. Ställ strutarna i glas med något högre kant när de ska serveras.

Mormors beskrivning på hur strutsmeten ska göras är något som jag sett på flera ställen i gamla recept. Utgångspunkt är vikten på ägget. Idag väger de flesta ägg runt 55 gram som säljs i butik men den som kommit i kontakt med värphöns har säkert sett både små, små ägg och stora med dubbla gulor. Naturen är ingen fabrik som tur är.

Strutar (Mor Ebbas, Hildesborg)
(8 st)
1 ägg
socker
mjöl
sylt
ca 3-4 dl grädde till 8 strutar

Väg äggen. Ta lika mycket socker som äggen väger och hälften så mycket mjöl. Rör ihop allt väl. Smörj och mjöla en plåt väl eller använd bakplåtspapper i teflon. Fördela en matsked av smeten i tunna plättar på plåten eller bakplåtspappret och sätt in i ugnen på 225°C ca 4 min. När de fått färg och tas ur ugnen formas de med en gång till strutar. Om de är för stela att forma värms de lite i ugnen igen. Fyll med sylt och vispad grädde.

7 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Vad gott det ser ut! Man får go lust att göra strutar! :)

förresten, grattis till den fina placeringen på bloggportalen! kram!

Elin sa...

Dina bilder blir verkligen bra, har du investerat i ny kamera?!

K sa...

Jag gillar recept som baseras på relativ vikt!
Kan man använda bakplåtspapper i papper i stället?

Nässelblom & choklad sa...

Strutarna ser verkligen goda ut. Fin bild! Grattis till din topplacering också, var stolt!

Anonym sa...

Dom ser underbart goda ut!

Hälsar/
Veronica

Kinna sa...

De var underbart goda!!

Jolla99 sa...

Ser väldigt gott ut. Dessutom är det snyggt och vackert! Hälsningar Johanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...