05 januari, 2007

Syltade apelsinskal

Med risk för att vara tjatig så är jag en anhängare av att äta vad säsongen bjuder, just nu regerar apelsinen. Likt en ekorre tar jag till vara på skalen också. Här är tips med vad du kan hitta på.

3 kommentarer:

Karin sa...

Vad sägs om det här receptet på apelsinmarmelad? (Ur en kokbok från anno dazumal).

"1 kg sura apelsiner skäras i tunna skivor, överhällas med 1 l varmt vatten och få stå ett dygn. Därefter kokas de 20 minuter och ställas ytterligare åt sidan ett dygn. Kärnorna uppsamlas, och till varje dl kärnor sättes 1 dl vatten. Det hela får sedan stå två dagar. Då har kring kärnorna bildats en något geléartad massa, som passeras och tillsättes de sönderskurna apelsinerna. Till varje kg massa sättes 600-800 g socker, som upplöses i massan, varefter det hela kokas över livlig eld i 20-40 min., tills marmeladen blir klar. Man rör hela tiden försiktigt i massan som ej bör koka för länge, då den lätt blir mörk. I England använder man hela apelsinskalet, d.v.s. man skär ej bort det vita, men härigenom blir marmeladen något besk. Är man rädd för den beska smaken, kan man skära bort hälften eller mindre av det vita".

Jag har aldrig provat att laga till marmelad efter detta recept. Det brukar ju inte finnas så värst mycket kärnor i apelsinerna att de kan räknas i deciliter.

Kinna sa...

Vilket roligt recept, ett nöje bara att läsa det. vi får väl se om tillfälle ges att också göra det. =)

Karin sa...

Det är Apelsinmarmelad efter ett engelskt recept. Natur och Kultur. År 1937. Nutidsmat och Hemhushållning. sidan 566.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...