23 januari, 2007

Jordärtskocks- och potatissoppa

Svenska jordärtskockans tid är nu för den har säsong mellan september och april. Inte direkt en knöl som jag förknippar med solrosor som vänder sig efter solen, men döm av min förvåning då jag upptäckte att de är nära släktingar. Jordärtskockan kommer ursprungligen från Nordamerika. Europa nådde den på 1600-talet och anlände till Sverige 1640. Källa odla.nu

Jordärtskockssoppan kan serveras som en liten inledning sk amusebouche (roa munnen) rätt dvs en riktigt liten portion i väntan på resten av maten. Som förrätt eller lunchsoppa är den också god.

Jordärtskockssoppa
(4 pers)
1 liter vatten
500 g jordärtskockor
4 små potatisar
2 svampbuljongtärningar
6 msk crème fraiche
2 krm paprikapulver
salt

Koka jordärtskockorna mjuka med skalen på. Skala potatisen och koka den mjuk i buljongen. Skala jordärtskockorna. Häll av buljongen i en skål och mixa snabbt potatis och jordärtskocka i matberedaren. Späd med en del buljong. Häll tillbaka i kastrullen tillsammans med resten av buljongen. Tillsätt crème fraiche och krydda med paprikapulver och salt.
Dekorera med lite knaperstekt baconskiva (går att steka i ugnen på bakplåtspapper i ca 225°C). Annan dekor kan vara krasse, gröna bladkryddor, brödkrutonger, ett par räkor, röd stenbitsrom eller något annat som du tycker är gott.

5 kommentarer:

Xtian sa...

Känns det inte som om jordärtsckockan har fått en lite revival? Blivit lite, om inte "inne",så iallafall uppmärksammad?

Jag gillar den som attan. och nu har jag äntligen ett eget recept! Eller ja, ditt alltså...

Som alltid - tippentoppen!

Kinna sa...

Du kan få ett till om du vill. Jordärskockor är sååå himla goda och kanske du har rätt - den har fått revival. =)

Örjan sa...

Jag älskar jordärtskockan.
Den sista grönsaken ur landet innan tjälen lagt sig.
Den första grönsaken på våren, när tjälen gått ur jorden.
(Jordärtskockan övervintrar alltså bra)
Men en undran om namnet på engelska
"Jerusalem Artichoke" Artichoke=Kronärtsskocka.
Varför detta namn när den introducerades på 1600-talet från Amerika?
Någon som vet?
Örjan

Lagers tabberas sa...

Bra att Du tar upp skockan inte bara ur jorden utan hjälper till att göra den känd. Då kanske folk så småningom ska få upp ögonen för de kottar som ligger i grönsaksdisken och som de idag inte vet om att de i själva verket är små smakbomber. Har själv några rejäla stånd av olika sorter i min trädgård, bland annat en gammal sort som är alldeles snövit. Jag ska sortera ut det där i mitt kunskapsförråd och skriva om det på min egen blogg ngn dag, kanske när tjärlen gått ur marken och man får gräva upp fjorårets som primörer. Under tiden - ett recept på soppa som är det enklaste i världen och som jag gjorde soppan tillsammans med Rikard och Robert Nilsson:

En kastrull med skalade och skurna skockor. Röd mjölk så att det täcker.
Koka skockorna mjuka. Smöra soppan lätt. Kör i mixer eller mixa med stav. Salta och peppra. "Feta" till med lite grädde så lyfter smaken ytterligare. Servera med vitlöksstekta krutonger och baconflarn (Wikkys bacon) som fått steka långsamt och blivit ordentligt brynta, lagda på papper och fått torka ngt.
Och kom ihåg att när Sveriges enda tvåstjärniga krog Edsbacka öppnade 1983 (På Valborg) så serverades Bagarbysoppa vars viktigaste ingredienser är skockor, hönsbuljong och grädde!

Kinna sa...

Örjan, jag har slagit i mina böcker men hittar inget om namnet.

Lager - din soppa låter jättegod. Blir lite avundsjuk på egen odling...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...