05 januari, 2007

Fredagsmat och trettondagsafton

Att laga enkelt när vi bjuder på middag är ett motto då vi inte har ett stort kök där det går att umgås och laga mat på en gång. Maten måste till stora delar vara förberedd för att ingen ska stå med sleven i grytorna undrandes var både timmar och gäster tog vägen.

Dukning skapar stämning
För mig ska den vara effektfull och inte kosta för mycket. Blanda stilar, blanda glas om inte allt finns av en sort. Alltså fram med mitt 50-tals porslin som är auktionsfynd för många år sedan, tokiga glas med färg, blandat med enkla formgivna glas. Det gamla bordssilvret dammades av och putsades upp. Mycket ljus ger stämning. Improviserat blomsterarrangemang gärna ett lågt så att man ser varandra över bordet. Den här gången mossa från landet som legat i påse några veckor samt ett par färgade blommor, ton i ton med servetterna.


Maten
Förrätt ska kunna stå på bordet när gästerna kommer. Timbal, mousse, kanapé, bouché e dy. Favorit i repris, broccoli moussen gjordes igen. Till varmrätt föll valet på fylld lövbiff ur "Bonniers kokbok" med rostad potatis i klyftor och bräserad purjolök ur Julia Childs "Det goda franska köket". Medan vi åt förrätt stod löken och puttrade på spisen och potatisen rostades klar i ugnen. Lövbiffen var förberedd innan gästerna kom och vände i pannan medan tillbehören lades upp. Flera varianter på fyllning finns i kokboken. Vi valde den här:

Fylld lövbiff
4 pers
4 stora utplattade lövbiffar (à ca 125 g)
3 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Fyllning
Soltorkade tomater, oliver och mozzarella
4 soltorkade och marinerade tomater
4 svarta urkärnade oliver
20 blad färsk basilika
1 påse mozzarella (125 g)

Skär tomaterna i strimlor och blanda med hackade oliver och finhackade basilikablad. (köp oliver med kärnor kärna ur dem, de är mycket godare än de färdigurkärnade.) Skiva mozzarellaosten.
Bred ut lövbiffarna på en skärbräda, salta och peppra och fördela fyllningen på ena halvan av biffarna. Vik över den andra halvan och tryck till runt kanterna. Hetta upp en stekpanna, helst en gjutjärnspanna för bästa stekyta och låt smöret bli väl brynt. Stek köttet knappt 1 minut på varje sida.

Nästan som en bananasplit
Något sött efter blev bananglass som låg i frysen sedan ett par dagar. Vi serverade chokladsås och maränger till vilket var helt överflödigt. Glassen har så god banansmak så den är bra som den är. Däremot lite dekor i choklad förhöjer intrycket. Jag spritsade ut lite chokladblommor på smörpapper i bästa Mary Quant stil. Efter ett tag i kylen var de hanterbara och kunde fästas på glassen. Tips är att spritsa lite vispad grädde på glassen, bakom dekoren för att få den att fästa bättre. Det gröna är tänkt att vara blad av kiwi som inte ville sitta kvar (jag hade glömt köpa extra grädde).

Bananglass (Eva, klasskamrat)
(6-8)
1,3 liters form
2 äggulor
1 ägg
1 ½ dl socker
½ dl bananlikör (1 tsk bananessens)
1 stor banan
3 dl grädde

Vispa äggulor, ägg med socker mycket pösigt. Smaksätt massan med essens eller bananlikör och mosad banan. Vispa grädden hårt och blanda ner den i äggsmeten. Vispa äggvita och vänd försiktigt ner i massan. Häll i en form. Frys minst i 4 timmar.

1 kommentar:

Jessica sa...

Låter hemskt trevligt :).
Jag ska återskapa glassen någongång :).

Men nu är det så att jag har stämplat dig om du vill ja, vara lite konstruktiv med sanningen såhär på helgen ;).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...