29 januari, 2007

Efterrätt från förr

Pappa skjutsade mig till tåget. Snön yrde, det var ganska dåligt väglag och han körde långsamt. Vi satt och reflekerade över helgen och lite om mat från förr. Han sa att maten kanske inte var så märkvärdig men att det var bra mat. Den var vällagad. Till helgen åts ofta stek som var lite finare och någon god efterrätt. Som regel förbereddes så mycket som möjligt på lördagen, för på söndagen skulle alla få vila sig. Hans favoritefterrätt var brylépudding, både då som nu. Mamma gör den på mellanmjölk eller lättmjölk och den blir lika god på båda.

Brylépudding
(4 port)
6 dl mellanmjölk
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
2 gulor
Karamellsås
3 dl socker
4 msk kokande vatten

Koka mjölk och låt svalna, tillsätt socker, vispa ihop ägg och gulor, rör ner dem, vispa inte. Då blir det blåsor i brylépuddingen. Smält socker i stekpanna, häll på kokande vatten. Fördela massan i en kakform på botten och upp på kanterna. Häll mjölkblandningen i formen. Grädda i 175°C ca ½ timme till 45 minuter i vattenbad dvs. ställ formen i en långpanna med vatten i ugnen. Låt kallna. Stjälp snabbt upp brylépuddingen över diskbänken på ett fat med kant . Sockret ger en god sås.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Jessika sa...

Min morfar, nu nästan nittio, fick alltid fläskkotletter, slottsstek eller portergryta samt chokladpudding på söndagar. Han har inte ätit någotdera på sextio år. Verkar synd.

Kinna sa...

Det låter ju tråkigt. Vi bjöd Fredriks morfar på en fin middag med just chokladmousse. Det uppskattade både han och Fredriks mormor.

bendel sa...

Åh, vilken fin brylépudding. Det är nästan lika gott som crème brûlée, men bara nästan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...