24 januari, 2007

En favoriträtt

Bland det godaste jag vet är fläsk med löksås, men då måste den vara gjord på det här viset. Min Farmor hällde ofta stekflottet i såsen vilket jag tyckte blev väldigt fett och otäckt. Gissa om jag matvägrade. Det ska vara en ganska lätt och mild sås. Fläsket ger sälta och potatisen är ett måste till. Fördelen med rätten är att det här är middagsmat som går fort att göra. Max 30 minuter är min bedömning.

Fläsk med löksås är det enda som min syster Lotta från Frankrike önskar sig när hon är på besök.

Löksås till fläsk (Stekt fläsk med löksås)
(4 pers)
2 stora gula lökar
2 msk margarin
4 msk mjöl
6 dl mjölk


Hacka löken fint. Smält margarin i en kastrull och ge löken en glansig yta utan att bli brun. Tillsätt mjölet och späd med mjölken lite i taget. Rör med jämna mellanrum så att den inte sätter sig fast på botten. Låt koka i 10-15 minuter. Smaka av med salt. Stek under tiden fläsk och koka potatis till.

11 kommentarer:

Lagers tabberas sa...

Det är så djävla underbart.
Varje tisdag är det "stekfläskdag" i matsalen i huset där jag har mitt kontor. Krögaren försöker variera så det är inte fläsk med löksås varje tisdag utan lika ofta rårakor med fläsk eller stuvad vitkål med fläsk.
Nu väntar jag bara på min absoluta favorit - paltbröd med fläsk!!!

Löken tycker jag gott kan skivas isf hackas till löksåsen.

Krokofanten sa...

Tänk det är precis vad min moster M önskar sig också när hon kommer på besök från Barcelona. Mormors löksås var oslagbar!!!

bendel sa...

Vill bara instämma i att fläsk med löksås är väldigt gott.

Kinna sa...

Hoppsan, så här mycket reaktioner hade jag inte förväntat mig på ganska vanlig husmanskost. Prova såsen för den är jättegod!

Brazilian Linda sa...

Det här är ju en absolut svensk sak för mig :) Inget som jag varit så förtjust i när jag vaäxte upp men jag är beredd att ta ditt ord och pröva :)

Lagers tabberas sa...

Jag kommer precis från ett möte med Christer Lingström på Edsbacka Krog. Vi åt stekt fläsk med bruna bönor i Bistron!!!

Clivia sa...

Jag är praktiskt taget uppfödd på "Bonnasås" (har ingen aning om varför löksåsen kallades så) med fläsk, vi fick det säkert en gång i veckan hemma. Så himla gott! Men nu är det alltför länge sen... Vilket stekfläsk brukar du köpa?

Kinna sa...

Clivia - helst svenskt fläsk, pigham om det finns. Skivat föredrar jag men har inga andra preferenser.

Clivia sa...

Jo, svenskt fläsk eller inget får det allt bli...;-) Men jag har faktiskt aldrig köpt fläsk, vi hade ju eget och det såg inte ut som affärens. Vad larvig man är ibland! Ska försöka prova snart men tror det är för fett för min sambo...

Saltflingan sa...

Jag älskade fläsk med löksås som barn (gör det fortfarande). När mamma undrade vad jag ville ha för mat på min födelsedag var det fläsk m löksås som jag önskade. Numera är det precis vad min snart 11-årige son önskar sig. Tror ni att det är ärftligt? Men fläsket ska inte vara knaperstekt (som det som serverades i matsalen på jobbet häromdagen)

Kinna sa...

Saltflingan - arv och miljö spelar nog båda roll. Knaperstekt eller inte är en smaksak =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...