30 december, 2006

Förslag på förrätt och efterrätt till nyårsafton

Tack för nyårshälsningarna i förra inlägget. Tilll nyår åker vi med ett gäng matglada kamrater, närmare bestämt 37 vuxna till en gård nära Köping. Alla har fått i uppdrag att laga olika saker och jag beundrar värdparet som planerar så att mat finns på bordet och sovplatser till alla under 2 dygn. De som inte är så matglada i gänget fixar godis, pop-korn, champagne vid tovlslaget, musik/teknik eller mat till alla barn som just nu uppgår till 19 stycken. Det är en utmaning i sig. En person har fått i uppgift att ta emot samtliga kvitton och fördela kostnader mellan oss så att vi betalar ett kuvertpris. Upplägget har funkat i många år och är helt suveränt. Maten är fantastisk eftersom var och en bara koncentrerar sig på en rätt och vi äter 5-rätters meny. Recept väljs helt efter tycke och smak och det brukar aldrig bli dubbelt eller samma ingredienser då det är fördelat med förrätt, fiskrätt, mellanrätt (sorbet), köttvarmrätt och dessert. Jag återkommer med rapport.

Just i år är Fredrik, min käre sambo, ansvarig för förrätten och vi är 3 som är indelade i hans team. Vi gör en broccolimousse med forellrom och rödvinssås. Vitt vin till det, ca 1 dl per person. Förra året hade Fredrik och jag mellanrätten, sorbet. Du ser hela nyårsmenyn här. och sorbetreceptet här.

Mina förslag på förrätter är följande:
Grön ärtsoppa som görs lite extra festlig med lite champagne och en skvätt grädde i själva serveringsögonblicket. Gör då som så att skippa creme fraiche när du lagar till soppan. Ställ fram tallrikar, häll i soppa, därefter champagne och vispgrädde. När våra kamrater gjorde det här hade de två chop-sticks att röra med i varje tallrik. Fungerade att servera till ca 25 pers.

Annars går det att servera den som på punchfesten jag var på i november dvs med cremefraicheklick och ärtkvist i botten på tallriken och att het soppa hälls med kanna i tallriken. Koka inte soppan för länge då den tappar sin fina fäg. Servera med smördegsstänger (färdig smördeg som läggs dubbel, skär i ganska tunna strängar som hänger ihop två och två längst upp, vrid samman samt pensla med ägg. Allt kan förberedas.

Källarrökt ytterlår är en anna mycket god förrät (om man har fisk till varmrätt)

Kallskuret rökt kött i ett par skivor som serveras på en tallrik med pepparrottsgrädde. Vispa grädde smaksätt med salt och citronsaft, spritsa bredvid köttet. Garnera eventuellt med en halv eller kvarts inlagd persika som skärs som en solfjäder som hänger ihop längs ena kanten. Dekorera med en kvist persilja.

Svartrotssoppa är väldigt läcker och gästerna får genast något att samtala om då många inte ätit grönsaken. Servera även den med smördegsstänger.

Efterrättsförslag
Glass tycker jag är väldigt gott. Många gillar pannacotta, som jag sett som förslag på Mollys blogg, men för mig blir det lite för mäktigt.

Enkelt är det att göra en glass i föväg (som i o f sig också innehåller mkt grädde). När varmrätten serveras ställs parfait i kylskåpet (på ett serveringsfat) och är ganska lagom tinad tills den ska fram på bordet. Punschparfait är t ex en tacksam glass att servera. Gör ett havreflarn till och det blir väldigt festligt.

Vindöglassen är också ett tips och en latmansglass från min svärmors kollega. Tillnamnet Vindö har den fått då vi äter den när vi festar lite på landet. Den kan du variera om du inte kan äta nötter, inte gillar punsch t ex. Tänk på att spriten gör glassen lös. Överdosera inte.

Punschglass à la Vindö
100 g blockchoklad mörk
50 g sötmandel
2 paket gräddglass à ½ l
1 dl punsch russin (russin läggs i punsch ett par dagar innan glassen görs)

Mandel och blockchoklad hackas ganska fint. Glassen skäres i tärningar. Den ska vara halvtinad. Glass, mandel, blockchoklad och russin blandas, packas i kransform och ställs i frysen minst 4 timmar. Vid servering spolas formen lätt i varmt vatten och glassen stjälps upp. Garnera eventuellt med 2 dl vispad grädde. På bilden har jag gjort lite chokladbokstäver och dekorerat med färska violer och pelargoner.
PS Jag har sett att man kan lägga plastfolie i botten av formen för att glassen ska lossa lättare. Det funkar säkert så prova det. DS

2 kommentarer:

Molly sa...

Tack för ditt fina inlägg och mattips! Ser fram emot ett nytt bloggår med dig! Gott nytt år!

magnus sa...

Gott nytt år och hoppas att ni har jätteroligt på festen.

Sillen var godast!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...