29 december, 2006

Fjäderlätta struvor

Struvor är egentligen namnet på en kaka där smeten ringlas ner i det heta kokosfettet. Den som görs med järn som på bilden är Kejsarkronor, men för mig har den alltid hetat Struvor, Vikbolandets närmare bestämt.

Struvor (Vikbolandets)
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
1 ägg
2 msk öl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk malen kardemumma
1 krm vanilj socker
1 paket kokosfettStrösocker

Vispa mjöl och mjölk för att få bort alla klumpar. Rör därefter i resten av ingredienserna. Får inte vispas för att undvika att få in luft i smeten. Värm kokosflott till ca 180°C. Prova temperaturen genom att lägga i en kub med vitt bröd. När brödet blir gyllenbrunt är kokosfettet lagom varmt. Doppa järnet i kokosfettet för att det ska få rätt temperatur, sedan i smeten, därefter i fettet. När kakan har fin färg lossas den försiktigt från järnet och vänds en aning i strösocker. Doppa järnet på nytt i fettet för att få det varmt och upprepa proceduren.

Tips! Ha ett lock till kastrullen i beredskap om oljan skulle fatta eld. Då är det lätt att kväva den direkt.

3 kommentarer:

annamaria sa...

Hemgjorda - så himla gott. Det är så länge sedan jag åt det. Minns bara att det är sååå gott.

Anne sa...

Jag har aldrig gjort struvor, men däremot köpte jag ett struvjärn häromdagen och ska testa - ditt recept, såklart. Hoppas det går bra. :)

Kinna sa...

Anne - det går säkert bra. Kika i boken hellre än här för det kan vara något mer tydligt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...