09 november, 2006

Varm böcklinglåda


Hösten breder ut sig och den känns i varje por. En riktigt behaglig känsla bara kläderna är de rätta. På Österlen regnar det, däremellan skiner solen. Vinden blåser och det är sällan vindstilla. Nästan alla båtarna är upptagna inför vintern. Många fiskebåtar ligger under presenningar och reparationsarbeten pågår för fullt. Turisterna har flytt och det är tomt och tyst, alltför tomt och tyst säger de som är fast boende.

På fälten tornar stora rösen upp sig, inte av sten utan av betor. Gissningsvis är det mesta sockerbetor. Skörden är sen då det varit alltför lerigt och vått. Blasten har dessutom frusit. De behöver en aningens mera värme för att skördas säger de som vet.

Flera gånger har vi sett större rovfåglar segla över fälten i jakt på mat, troligtvis möss eller eventuellt sork, som kikar fram mellan tjocka feta sjok av upplöjd jord. I trädgården förirrar sig en fasan in då och då men när grannens hund ger skall springer den helt förskräckt ut på fältet bakom huset igen. Hannen är grann i sina starka färger. Den färglösa honan har vi däremot inte sett. Mäktiga fågelstreck sträcker ut sig över himlen i sin färd söderut. De kluckar så härligt om dem när de passerar. DET ÄR HÖST!

Vi myser inomhus med en varm böcklinglåda och varmrökt lax från fiskaffären i Simrishamn. Fredrik gör alltid böcklinglåda och jag börjar vänja mig vid benen. Smaken är väldigt god.

Böcklinglåda
Böckling
Grädde
Brödsmulor
Dill

Rensa böcklingen, lägg tätt i en ugnsfast smörad form.Häll över brödsmulor, grädde och rikligt med dill. Grädda på 225 grader tills lådan fått färg. Servera med kokt potatis och kavring.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hittar Prins Bertils smördegsinbakae böckling med curry i Göran Lagers bok "Järnspisar,hackekorv och tabberas" den om mat och miljö hos Astrid Lindgren, jodå det hör ihop allting. Så här är det:
1 pkt smördeg
3 sora några dagar gammal böckling (bäst så)
bechamelsås med en tsk curry (gammaldags ur kryddburk)
Till servering: Smält smör och krasse.

Gör så här:
Fileá böcklingen, ta bort alla småben. Koka såsen krämig och blanda i böcklingen försiktigt. Gör små piråger (halvmånar) av smördegen och vik i en rejäl klick böckling med sås. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn 225 grader 10-12 minuter. Servera med smält småbrynt smör och klippt krasse.

Swemag

Kinna sa...

Åh, låter gott. Stod och höll i boken på matmässan. Är den bra?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...