28 november, 2006

Vad är vört för krydda?

Frågan fick jag av Brasilian Linda. Nyttigt att få frågor för då måste jag lära mig något själv. Slog upp svaret i Jan-Öjvind Swahn med Mathistorisk uppslagsbok.

"Vört är den guldbruna vätska som erhålles ur mäsken vid öltillverkning, sedan den filtrerats från fasta beståndsdelar, drav. Den jäser sedan tillsammans med humle och jäst, varvid maltsockret omvandlas till alkohol och kolsyra". Idag använder vi svagdricka, julmust eller porter i vörtlimporna. "Det bakas av siktat råd- och vetemjöl med vörten som degspad. I Skåne tillsätts russin i vörten som från början var en mellansvensk företeelse".


Jaha, då vet vi det. Snart, snart hoppas jag att jag hinner baka brödet också och visa hur det ser ut.

3 kommentarer:

Brazilian Linda sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Brazilian Linda sa...

Tack!! Jättebra svar! Toppen!

ps: jag uttrycker mig som en klump så jag tog bort det jag skrev :)

Kram!

Kinna sa...

=) Ibland blir det lite fel, men du uttrycker dig bra. Maila om goda kakor så ska du få tips.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...