15 november, 2006

Stuvad abborre - läcker smalmat

Det här är hämtat ur Hemmets kokbok från 1952 för mamma Märtha hade inte tillagat abborre förrän hon kom till Östergötland. Sillen regerade i hennes hemtrakter. Visst kan det sägas att abborre är ett nålbrev, men väl rensad är fisken verkligen god och värd att prova.

Kryddningen känns klassisk med ättika, salt, dill och persilja. Rätten är dessutom både lätt och snabb att tillaga. Om mindre portion tillagas kortas även tillagningstiden något annars blir resultatet torrt och trist.
Stuvad abborre (Hemmets kokbok 1952)
(4 pers)
600 g rensad abborre
¾ msk salt
¾ tsk matättika
2 msk margarin
4 msk hackad persilja och dill
1 ½ msk mjöl
1 ½ dl vatten

Gnid filéerna in och utvändigt med salt och ättika. Lägg dem i en smord kastrull med resten av smöret, persilja och dill. Sist tillsättes en redning av mjöl och vatten och får småkoka under lock ca 10 min. Servera med potatis.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...