14 november, 2006

Snaps som smakförstärkare

"Smutta på snapsen" fick jag som råd av produktchefen Maria på Vin & Sprit. Hennes tankar om snaps är att 1+1=3 dvs att det ska bli en smakförstärkare med en liten snaps till maten. Då talar vi om ca 2 cl och smuttning. Uppdaterad borttagen text och Lisa, jag ska "skälla" på Henrik för faktafel och självklart skulle jag kollat upp det mycket bättre. =) Se kommentarerna.

Nåja, vi stod länge och väl och smuttade och provade smakbitarna. Från vänster ser du en färskpotatishalva med gräddfil och löjrom. Aalborg som är kryddad med dill förhöjer smaken.

Nästa godbit är framtagen tillsammans med Gert Klötzke. En lättrimmad lax med rönnbärsfärskost. Laxen är rullad i finfördelad fänkål, anis och kavring. Spriten till är en Reimersholms julsnaps 2006 Gripsholm Aquavit. Basen i snapsen är kummin anis och fänkål. Den har sedan kryddats med frostnupna rönnbär och mörk karibisk rom som ger beska och sötma. Det här blev min favorit eftersom jag gillar beska smaker.

Sista smakbiten är lättrimmad kalkon med sallad på äpplen, fänkål och senapssås (också här har Gert varit framme med sleven). Till den serveras OP Andersson vilket var mycket gott. OP är annars gjord för sill och vår äldsta akvavit. Sill blev populärt i slutet av 1800-talet då Oscar den II gjorde visit på Västkusten och fick smak för fattigmansmaten. Trenden tog han med sig till Stockholm och ädla drycker krävdes till. OP såg dagens ljus 1891.

Sist men inte minst måste jag nämna Henrik Ohlstenius som jag träffade för första gången i fredags då han var min trevlige bordsherre på punschfesten i Lund. Han ställde ut på matmässan i Absoluts monter och guidade mig runt bland spritångorna. Världen är allt bra liten. =)

4 kommentarer:

Lisa sa...

Ett glas vin (á 17,5 cl) är inte lika mycket som två 6:or. Det handlar om 2,6 g respektive 4,8 g ren alkohol. Om man rälnar med att vinet har en alkihilhalt på 15%, vilket är i högsta laget.

Rönnbärssnapsen låter underbar!

Kinna sa...

Tack Lisa både för att du läser, kommenterar och håller koll. Jag tyckte själv att det lät lite orimligt, men när jag hört det flera gånger från Absoluts säljare Henrik så tänkte jag att det måste stämma med alkoholhalten. =)

Rönnbärssnapsen var verkligen underbar!

Lisa sa...

Kinna! Du är inte bara en ovanligt duktig, inspirerande bloggare. Du är dessutom en maktfaktor med hundratals läsare. Sträck på dig! Och ta ansvar för att den information du förmedlar är korrekt. Känner du att något är konstigt måste du kolla det. Ändra ordentligt i texten. Och ring helt upp Henrik och skäll på honom.

Jag gör också faktafel, så klart.

Kinna sa...

Lisa, du har helt rätt och jag har väl bara inte fått upp farten än. Texten är ändrad. Ska ta tag i Henrik och även Maria och kolla upp det här. Tack för de fina komplimangerna om du kunde se mig skulle du se hur jag sträcker på mig. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...