03 november, 2006

På spaning efter den tid som flytt

Om än onyttigt - ack så gott
Lunch- peppar- kakorna är ett par riktiga godingar. Ät med smör, ost och ett glas mjölk. Som läckrast när de är riktigt sega i konsistensen. Receptet kommer från Hörlinge en större gård i norra Skåne. Märtha fick det på gården Amalietorp, där hon praktiserade på 50-talet.


I mormors skafferi
Eftersom jag är så nyfiken och alltid hört om Amalietorp slog jag upp det i kartboken. Sedan letade vi rätt på Hörlinge och det visade sig att gården inte låg så långt från motorvägen. Båda ligger i norra Skåne. Självklart hade fruarna utbyte av bra recept, då som nu på landet. Ofta gick damerna på någon hushållskola och lämnade efter sig handskrivna menyer och recept till nästa generation. Det är sådana kvarlevor (läs vaxduksböcker) som jag ofta läser till inspiration. Vilket hushållande med resurser det var. Mormor har skrivit ett helt kapitel med konserverat. Tänk att det går att konservera nästan allt när man inte har frys eller nära till livsmedelsaffär. T ex färskt kött var inte var dags mat. Konserverad kotlett eller stek kan det vara något? Låter inte helt aptitligt i mina öron men mormor har skrivit ner hur det ska tillagas samt temperatur och tid för konserveringen. Färskt stekt fläsk var en lyx berättar mamma. Allt var annars rökt eller saltat. Tack och lov för utveckling på de flesta fronter. Frys, kyl och färdiglagat. Skulle vi klara oss utan?

Lunchpepparkakor (Hörlinge, Amalietorp)
(ca 45 st)
½ kg sirap
1 msk bikarbonat
½ kg vetemjöl
¼ msk ingefära

Sirapen värmes, bikarbonaten röres ner, vetemjöl tillsättes. Degen kan kavlas ut genast men kan också vila i kylskåpet i 1 dygn. Då de här pepparkakorna ska vara lite tjockare bör degen kavlas ut till ca en halv centimeter i tjocklek. Tas ut med medelstora eller stora runda mått (4 ,5-6 cm). Gräddas i 200°C 5-10 minuter.

7 kommentarer:

Ilva sa...

Jag älskade sådana när jag var liten, verkligen en Proust upplevelse att läsa om dem här, jag kommer precis ihåg hur de smakade med smör på....

Brazilian Linda sa...

Åh jag har faktiskt funderat på att göra något liknande till jul. Det kan ju rentav bli detta receptet. :)
Såna där gamla husmorsknep tycker jag okcså är jätteroligt att läsa och har i sverige några samlingar av gamlsa husmodern tror jag det heter? Om jag nu någonsin kommer iväg dit igen så ska jag ta med mig dem hit :)

Kinna sa...

Tänk att jag lyckas får dig i Proust stämning Ilva. Vad härligt! Jag älskar också de här pepparkakorna.

Linda - kommer du aldrig till Sverige eller vad säger du? Har du ingen släkt att hälsa på här?

Anonym sa...

Jag samlar på husmoderns presentböcker. Härliga tidsdokument, och då absoluta nödvändigheter.
Kinna, jag har tagit reda på det där med att sylta/kandera frukt förresten. Komplicerat. Återkommer eventuellt senare om jag försöker mig på det.
Och kakorna; jag älskar pepparkakor. I prousts bok är det madeleinekakor och dom är jag beroende av. Lindblomsteet får ni ha för er själva, det är ett slemmigt helvetesvatten ;).

Kinna sa...

Madeleinkakor har jag bara sett på bild och visst vet jag att det är dem som Proust trånar efter. Kanderade frukten ska bli kul att läsa om. jag ska kolla på det när du lagt ut det.

Lisa sa...

Måste lagas! Fast jag kanske kryddar på lite extra.

Kinna sa...

Lisa, det ska bli kul att höra vad du kryddar med. Jag gillar ju det enkla men har sett recept med betydligt flera kryddor. Just de här höll vi på att äta ihjäl oss på. Det blev så perfekt sega som de ska vara. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...