28 november, 2006

Genvägar till julgott med vännerna

Prioritera mera
Min kära väninna ringde mig och undrade vad jag brukar servera till glöggen. Vi brukar ha jultilltugg med glögg, därav frågan. Med två små barn inser jag ju snabbt att hon behövde några enkla råd. Det inte går att hinna med allt men varför inte ta några genvägar? Framför allt satsa på några finare måste-saker och skippa eller köpa färdigt resten. Prioritera vännerna framför grejerna.

För mig är kanske skinka en göra själv måste sak men visst går det att köpa färdig och bara griljera. För hennes del kanske skippa. Färdig pepparkaksdeg om det ska bakas med barnen men köp annars färdiga pepparkakor på burk.

Baka bröd eller bageri
Hon frågade mig om bröd och tips om bagerier. Själv bakar jag ju allt för min prio ligger där men eftersom jag gör Riddarbageriets ena limpa så var rådet att köpa ett gott, kryddigt bröd där. Saffransbröd, ja det måste jag göra själv då det är en Östgötsk variant med särskild fyllning. Men varför inte prova Tösses eller något annat bageri som är duktiga. Saffransbröd är rätt klurigt att få gott då saffran torkar ut och det lätt blir torrt. Måste det vara med? Jag tycker inte det om det finns t ex pepparkakor.

Till glöggen blev rekommendationen så här.
Skärmaskin är ett måste för mig för att jag tycker tunt skuret bröd, tunna skivor skinka, tunn salami etc är godast och då kan man plocka för sig flera gånger.

Välj några fina fat, korgar eller dy. Köp på loppis. Alla korgar på bilden t ex är loppisfynd. Lägg en snygg servett på ett fat som inte är så dekorativt. Klä din skärbräda med folie om den är ful. Stick i en fin skinkpinne eller klä en gaffel med klippt silkepapper i rött och vitt.
Välj mat/saker som är lätt att sätta fram t ex en hel ost osv är att föredra än mycket smått plock som tar tid att förbereda. Kanske en trevlig kompott på fikon, portvin e dy till osten. Smaker med salt, sött och syra passar ihop.

Förbered och plocka fram
Kryddig söt vörtlimpa eller kavring och eller ett osötat bröd
Skinka, stark och/eller söt senap
Pepparkaka med grönmögelost (eller grönmögelost rörd med creme fraiche eller dy)
En fin cheddar (vi gjorde en varm brietårta med skuren torkad frukt och honung som var mycket uppskattad förra året men det var lite mera jobb med den).
Alternativ till skinkan kan vara färdiga köttbullar eller prinskorvar som skurits med kryss i båda ändarna ser festliga ut när de är stekta. Båda kan lätt värmas något på långpanna i ugnen om man inte vill servera dem kalla.
Salami, tunt skuren.
Frukt som är lätt att skala eller inte behöver skalas, t ex clementiner, små röda juläpplen.
Mindre av söta saker då alla är sockermedvetna och det inte går åt. T ex fikon, torkade russin, knäck, hemgjort julgodis mm det går inte hem i vår bekantskapskrets i alla fall. Jag har provat.
Se till att det finns gott om julmust och vatten samt alkoholfritt alternativ till glöggen. Gärna varm äppeljuice kokt med kryddor. Glögg med russin och mandel förstås!


Välj bort och tänk på att Less is more.

9 kommentarer:

Molly sa...

Jag vill bara skriva några rader och säga att jag uppskattar din blogg! Det är alltid roligt och inspirerande att läsa dina inlägg!!

Kinna sa...

Molly, jag uppskattar verkligen när jag får kommentarer och blir jätteglad när någon tycker om det jag skriver. Tack!

Jessica sa...

Bra råd. Jul, eller glöggfest blir det ju ändå och man måste ju inte göra allt själv från stoppa korv till baka bröd.
Vill man ha en varm osträtt så är quesadilla inte helt fel. Kan förberedas innan och när gästerna kommer steker man på den i torr panna på båda sidorna tills osten smälter.
Vi ska ha julfest på mitt jobb, knytis. Förut har min förtjusning för att baka fått kommentarer i linje med att gud att du bara orkar och (av tanter över sextio) sånt där höll jag på med när jag var yngre men nu har jag slutat (starkt hintat, vänta du bara tills du också tröttnar och börjar köpa färdigt).
Men jag håller fortfarande på för jag tycker att det är kul, har full förståelse för de som tycker att det är mindre roligt.

Lagers tabberas sa...

Ett fat med Palt
Ett fat med fläskkorv
Ett fat med sylta
Ett fat med leverpastej
Ett fat med bräckkorv
Ett fat med kötbullar
Ett fat med kalvkotletter
Ett fat med revbensspjäll
Ëtt fat med grynkorv
Ett fat med potatiskorv
Ett fat med sillsallad
Ett fat med salt kött
Ett fat med hackekorv
Ett fat med stora julskinkan på
Ett fat med stora julosten på
Ett fat med limpbröd
Ett fat med med sirapasbröd
Ett fat med fint rågbröd
En stånka med enbärsdricka
En kanna med mjölk
En karott med risgrynsgröt
En bunke med ostkaka
En skål med katrinplommon
(Emils tabberas)

Jessica sa...

Lagers tabberas,
Om du är Göran Lager, författare av Järnspisar, hackekorv och tabberas så gillar jag den boken stenhårt, både för mathistoriken i den som för recepten. Däremot motar jag julhysterin i grind och tänker tack gode gud att jag slipper stoppa korv :), det får Lithell och tysk slaktare göra åt mig :).

Brazilian Linda sa...

Låter ju inte allt för svårt :) Har lite julångest faktiskt..svårt att få till en svensk jul här nere :)
Men jag gör sågott ajg kan och ska nog slå på stort iår och köpa en stark dyr senap. Jag som eg inte ens gillar senap men faktiskt börjat lära mig äta det.
Mm.. drömmer mig bort till glöggfester och dyl....

Lagers tabberas sa...

Jessica - jo vi är samma gubbe - kul att Du gillar boken, man blir skitglad av att höra sånt! Tro mig. Tack.
Kolla in min blog, öppnade igår, började med döden (senaste boken) och ska på något sätt hamna i tabberaset för meningen är att bloggen ska handla om mat.

Kinna sa...

Vad kul med tabberaset. Jag har inte köpt boken än men stod och höll den i handen. Välkommen tillbaka. Ser fram emot att läsa din blogg, den handlar ju om mat...

Kinna sa...

Jessica och Linda, jag kommer att stoppa korv med Fredrik. blir det några bilder ska jag genast sätta mig vid datorn. Jag hoppas Linda att du får lite julstämning även om det inte blir glöggparty. en jul körde jag transfer med gäster som kom med flyget till Gran Canaria. Vill minnas att det gick att fira jul även om sanden ven.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...