24 november, 2006

Farmors pepparkakor

De här pepparkakorna fick jag av min farmor varje dag efter skolan. När hon bakade dem hade hon ett särskilt bakbord i trä som hon lade uppe på diskbänken. På det använde hon en kraftig linnehandduk som var mjölad och där kavlade hon ut degen. Inget som någon hobbybagare skulle göra idag men det var ett lätt sätt att få dem riktigt tunna och slippa att de satte sig fast i bakbordets yta. Själv har jag ersatt linneduken med en riktigt bra pannkaksspade i metall som förs under degen med lite mjöl hela tiden jag kavlar. Pepparkakorna blir väldigt spröda och fina om de är tunna.

Bilden är tagen under hästkastanjen, vårdträdet på gården, där farmor levde hela sitt vuxna liv.

Farmor Elsas pepparkakor
(Ca 100 st)
1 ½ dl tjock grädde gärna sur
1 tsk socker
2 ¼ dl socker
1 ½ dl sirap
75 g margarin
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
ca 8 ½ dl mjöl

Smält margarinet. Vispa grädden med 1 tsk socker. Tillsätt övriga ingredienser och mjöl till en lagom fast deg. Den får inte bli för hård. Låt degen vila i kylskåp och bli kall innan den ska kavlas ut. Degen ska kavlas till ca 2-3 mm tjocklek. Ta ut runda pepparkakor eller julbockar med en bit skållad mandel till öga. Grädda i ca 185°C, 7-8 minuter.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...