05 november, 2006

Bortom kröken och allfartsvägen

Ibland blir jag riktigt hög av bra matupplevelser. Här är den senaste.

I somras fick vi tips om att lanthandeln i Vitaby skulle ha riktigt bra och spännande kött. På vägen ner till Skillinge (Österlen) svängde vi av allfartsvägen och tog den slingrande landsvägen genom flammande gul bokskog med stor förhoppning att affären skulle vara öppen. Väl inne frossade vi i vilka sorters kött som låg i framför oss, kronhjort, älg vildand, lamm och rådjur. Ägarinnan själv stod bakom disken och berättade att köttet är lokalproducerat förutom oxköttet som tas från Halland. Är trogen mitt gamla län sa hon med en blinkning. Hon berättade entusiastiskt att "En stor fördel är att få bitarna styckade som man vill ha dem. Det går inte att få från fabriksstyckning. Gården som levererar oxköttet hängmörar och styckar själva." Att ta hem kött såhär kräver att beställaren kan sina saker annars blir det inte lönsamt vet jag sedan tidigare.

Medan folk började köa upp sig bakom oss provade vi olika ostar och föll för en lokalproducerad Marsvinsholms Herrgård, hårdost. En Fem Herrar, getost från Holland vann mitt gillande och blåmögelosten gjord på Jersaymjölk från Tommarp var väldigt god.

Längre in i affären låg äpplen från trakten och trängdes med svenska grönsaker. Lite dansk kavring och annat lokalt bröd doftade gott och vi stegade ut ur affären med två välfyllda kassar.

3 kommentarer:

karin sa...

Vad roligt att lanthandeln i Vitaby överlevt ägarbytet!
Det finns en jätterolig historia kring denna affär.
För några år sedan hade man en skylt utanför att man sålde "grishals" Detta fick en stockholmare att skriva insändare om att använda ordet för hans barn blev rädda. Jag kommer inte ihåg hela historien men det blev ett väldigt pådrag i lokala tidningen

Viktoria Schiöler sa...

Kinna och Karin! Min kommentar verkar inte fastna hos Karin (försökt både igår och idag)! Ni är välkomna till mej på eftermiddagsfika på fredag om ni vill. Kolla var jag bor på eniro.se; det är centralt, säkert nära din fest senare, Kinna! Fredrik är förstås också välkommen! Eller tycker ni det är lättare att träffas ute nånstans? After work?

Kinna sa...

Vad trevligt! Tack, vi kommer gärna. Karin har mitt mobilnummer och tel nr i Skillinge. Festen är på AF så det är säkert nära.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...