03 september, 2006

Surprise, surprise

När jag såg det här receptet i mormors bok blev jag full i skratt för jag har gjort nästan exakt samma efterrätt många gånger enligt en förlaga från Mildas lilla häfte "Kom över på en bit mat" från 70-talet. Men här visar det sig att det är mycket äldre än så. Surprise! Klart att jag blev glatt överraskad. Min egen variant är att använda valnötter men den är mycket god med mandel också. Mormor skållade sin mandel, något som jag tycker är otidsenligt och tar onödig tid. Strunta i det. Är äpplena mycket söta är tipset att dra ner något på sockermängden. Till Transparent Blanche som är ett syrligt äpple krävs hela mängden socker.

Äpplen surprise (Mor Ebbas Hildesborg)
(4 port)
6 äpplen
6 dl vatten
1 ½ dl socker
1 dl mandel eller valnötter
75 g smör
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1msk mjölk
Skapa äpplen, dela dem, kärna ur och koka dem nästan mjuka i svag sockerlag. Lägg dem i smord eldfast form. Blanda hackad sötmandel eller valnötter, smör, socker, vetemjöl, mjölk i en kastrull och låt sjuda kort under omrörning. Bred smeten över äpplena. Sätt in i 225 i 15 minuter eller tills kakan fått guldgul färd. Serveras avsvalnad med t ex lättvispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...