01 september, 2006

Skorpor som på Farmors tid

I ur- sprungs- receptet är det hälften ister och hälften margarin. Idag är det väl knappt någon som använder ister till bakningen. Ingrediensen känns som flydda tider vilket även en hembakt skorpa i sig kan ge en känsla av. De flesta jag äter kommer ur köpt påse på jobbet.

Jag valde utbakning som jag kommer ihåg från Farmor, i långa levar som skärs tvärs igenom och sedan delas i mindre skorpor. Skorporna är aningen söta och passar bra till en kopp kaffe eller istället för bisviter till en nyponsoppa.

Skorpor från HM (HM står för veckotidningen Husmodern)
(150 st)

½ l mjölk
200 g margarin
50 g jäst
1 tsk salt
1 ½ dl socker
2 tsk stött kardemumma
ca 1 ½ l vetemjöl

Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm mjölken till 37°C. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den i lite av degspadet. Häll på resten av degspadet, tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 5 delar. Rulla längder. Skär varje längd i 15 bitar. Rulla bullar och lägg på plåt. Alternativt lägg längderna på plåt för skurna skorpor. Låt jäsa i ca en halvtimma. Penslas ej. Grädda i 225°C i ca 5 min (längderna kräver något längre tid). Låt kallna. Klyv de runda skorporna med gaffel som sticks in runtom, längderna skärs igenom på längden och delas sedan 2 cm breda delar. Rosta dem i 175°C ca 10 min. Eftertorka i 75°C ca 1 ½ timme.

5 kommentarer:

Anna sa...

Som sagt, det här receptet var en fröjd att hitta. Alldeles för få som bakar skorpor nu för tiden! Det är ju faktiskt inte så svårt.

3rnst sa...

Det här var precis ett skorp-recept jag letade efter :)

Kinna sa...

Vad kul! skorporna är jättegoda!

Carin sa...

Hej, tack för receptet på skorpor, just nu rostar jag en del i ugnen. jag vill bara kommentera en sak, det där med ister gör skorporna mörare, kan man inte få tag på det så går det också bra med kokosfett, hälften smör hälften annat fett. Visst är skorporna goda ändå, men det gör väl inget om de blir riktigt möra.
Kram och tack från Carin

Kinna sa...

Carin- kul att du gör skorporna. Tack för bra tips!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...