14 september, 2006

Läcker doktor

God äppelkaka. Lite annorlunda med sista finishen av grädde och äggulor som sveper in äpplena likt ett värmande täcke om vintern.

Doktorns äppelkaka (Mor Ebbas Hildesborg)
(8 port)
Smörj en eldfast form 20*35 cm stor ungefär
5 dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk socker
100 g smör
12-14 små syrliga äpplen
1-1 ½ dl socker
1 tsk kanel
2 dl vispgrädde
2 äggulor


Sikta mjöl i en skål, tillsätt bakpulver, salt, socker och hacka sedan smör (till ärtors storlek). Knåda ej ihop degen utan vält degen direkt i den smorda formen. Platta med baksidan av handen ut den över botten och en bra bit upp på kanterna. Skala äpplen och dela dem mitt itu, tag bort kärnhus med kuljärn. Lägg äpplena med bugiga sidan upp och strö över en blandning av socker och kanel.
Sätt in formen i ugnen, 175°C i 15 min. Vispa under tiden grädde och tillsätt, när den är tjock, äggulor, som också vispas ut väl. Häller äggsmeten över den halvgräddade varma kakan och låt den stå i ugn ytterligare 30 min.
Servering: kall el ljum med tunn grädde eller någon efterrättssås.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...