04 september, 2006

Fransk plommontarte

Till vår stora sorg har ett av plommon- träden dukat under och brutits mitt av. För många plommon och dåligt gallrat helt enkelt. Nästa år kommer vi knappt att ha någon frukt alls då träden är nyckfulla. Bär och frukt blir det sisådär vartannat år. Några riktigt taskiga gnagare har också varit framme. Eftersom snön gick högt upp på stammarna förra vintern, räckte inte skyddsnäten till. De flesta träden har fått djupa skador långt in under barken och vi räknar inte med att de klarar sig. Ämnen för blom och frukt fanns redan för det här året därför har vi gott om äpplen, plommon och päron just nu. Men som vanligt kommer det magra år efter de sju feta*. Till nästa år får vi lita på att det finns grannar som slår en signal och säger - kom över - jag har såna massor och kan inte ta hand om allt. Iallafall funkar det ibland så på landet.

Plommon kan man frysa utan att förvälla e dy. Halvera dem, ta ur kärnorna och lägg i plastburkar. Lätt som en plätt. Bekvämt att ta fram vid oväntat besök till en sådan här tarte. Tessy, en färgstark fransyska är upphovsmor till tarten hemma hos oss.

Smördegstarte med plommon (Franska Tessy)
1 paket med rund smördeg
Plommon
Knappt 1 dl socker
Kavla ut smördegen något och täck en pajform med veckad kant och löstagbar botten med degen. Halvera plommonen och lägg ett lager på pajdegen. Sockra. Grädda i 225°C tills plommon och smördeg fått färg. Servera ljummen med lättvispad grädde.

*Bibeln beskriver sju feta år då Josef i Egypten samlar i lador och därefter kommer sju magra år som klaras genom att han klokt nog tagit vara på skördarna. Wow, söndagsskolan har satt sin prägel.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...