28 september, 2006

Bröd som konstTill invigningen på nya hotellet Talk i Älvsjö fanns den här bröd- konsten uppsatt. På frågan hur den satts fast var svaret - uppspikat. Du kan se ett par spikhuvuden sticka fram här och där i de små bröden. Kolla särskilt in baguetterna. De är hur coola som helst som blomskaft. Bilderna kanske inte är de allra bästa men hela arrangemanget kring kvällen var mycket, mycket festligt. Så klart fångade jag de matigare delarna som var en liten parentes i det hela.

Bröden fick mig att minnas det fantastiska bröd som jag själv fäst på en pappskiva, transporterat från Österrike och hängt upp på väggen. Små bullar lagda intill varandra med olika sorters frön och salt som tillsammans bildade fina mönster. Under många år hängde också en liten sk backman i bröd bredvid. Brödgubben symboliserade "Krampus" en hednisk jultomte och som firades den 5 dec. En skrämmande tradition då man fick akta sig för att gå ut annars kunde man bli slagen både gul och blå.

Men bröd är väsentligt, viktigt och livsnödvändigt. För mig är det en stark symbol för liv, levande och fruktbarhet. Meditativt och gott att göra eget.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...