21 september, 2006

Att göra äppelmos

I helgen gjorde vi över 10 kg äppelmos. Det mesta ska användas till våra gäster på Klefstad. Lite frystes ner och togs med till Stockholm. Fredrik och jag äter det som en vardagsefterrätt med mjölk. Äppelmos serveras också till julskinkan och ibland blir det en äppelkaka med moset som bas. Rätta mig om jag har fel men jag har för mig att österrikarna blandar färsk pepparrot med äppelmos vilket är gott till varm skinkstek eller en rökt skinkbit.

När jag passerar moset i hushållsassisten (en riktigt gammal gul Elektrolux) många, många gånger blir det nästan inget över. Lite skal, kärnor och äppelskrutt, men det mesta blir bara guldgult gott mos. Fruktansvärt effektivt sätt att verkligen få ut allt ur äpplet. Någongång har jag gjort mos av äpplet Lobo. Moset blev rosarött och helt otroligt fint att se på. (Obs inte äpplet på bilden).


Äppelmos
300-500 g socker per kg äppelmos. Prova dig fram hur sött du själv önskar.


Koka upp vatten i en stor kastrull. Tvätta äpplena, dela i halvor eller klyftor. Lägg i grytan och låt koka tills de är mjuka. Ta upp med hålslev. Äpplen kan också bakas hela i ugn på 225 grader tills äpplena spruckit och är mjuka. Passera äpplena flera gånger i hushållsassistenten. Koka moset 15-20 minuter varefter sockret tillsättes. Moset ska falla i flockar från sleven. Häll på rengjorda, varma burkar (burkarna som hettats upp på en långpanna i ugn på 100°C i ca 10 minuter). Förslut medan burkarna är varma. Alternativt lägg i plastburkar och frys moset.

8 kommentarer:

Caroline Gertzell sa...

Hej Kinna!
Blev så inspierad av att hänga med dig i köket när jag var och hälsade på Elina häromsistens att jag var tvungen att kolla in din blogg igen. Ska hem över helgen till en säkert lika hederlig (beige) assistent, så får väl se vad som kan trollas fram. Finns dock risk för att strandpromenader, gräsklippning och kockande av en söndagsmiddag kommer före på listan... Fantastiskt fin och inspirerande blogg i vilket fall! Trevlig helg!

Kinna sa...

Hej Caroline! Roligt att höra ifrån dig. Jag blev så underbart glad och rörd över att höra att du printat ett recept på gucka från bloggen och satt upp på insidan av ditt köksskåp. Ännu mera imponerande att du bara har 2 recept där. Ha en superskön helg och jag hoppas vi ses på punschfesten. Vi tänkte komma och hälsa på.

Jessica sa...

Pepparrotsgrejset stämmer f ö :). Äter ofta tysk stek med kryddat äppelmos. Väldigt gott.

karin sa...

Jag har sett recept på äppelmos- pepparrots blandningen, men då har den kallats svensk sås.

Kinna sa...

Svensk sås var ju ett roligt namn. Något säger mig att det kanske kan heta Apfelkren.

bendel sa...

Klefstad verkar mysigt! Bara en sån sak som att man får hemlagad äppelmos.

Kinna sa...

Det är ett härligt ställe. Fick just veta att det skulle vara bra med 10 kg mos till så jag beger mig snart hemåt igen.

bendel sa...

Det låter så härligt! Bodde på lantgård på Tjörn förra sommaren. Fick ett jättefräscht rum i det som en gång varit svinhuset. Till frukost fick vi hemlagad gröt eller fil med mixade egna jordgubbar, hemlagat surdegsbröd osv. Hade gärna betalt lite extra för det men det var billigare än många sunkhotell jag bott på.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...