27 augusti, 2006

Tävlingsbidrag till Cyberkocken

"Om Gordon Ramsay hade sett ditt tävlingsbidrag hade han sagt att det är för många smaker. Det ska inte vara mer än fyra. Kanske hade du inte ens fått delta" säger min bror Pelle som kikar på bilden med tävlingsbidraget och läser ingredienslistan. Han drar sig till minnes ett program med en kock från Skottland som insisterar på att behålla alla garnityr, gång på gång frågar Ramsay ska allt vara med? Han vet ju att ute i restaurangen sitter kamraten från Guide Michelin, som kommer att säga samma sak och dissa rätten. Nu är det här som tur är inte någon presentation för Ramsay eller Guide Michelingubbe och smakerna var relativt milda tillsammans. Mandeln blev valnötsolja istället då jag inte för mitt liv kunde få den att harmoniera med något annat i rätten. Vòila, här är mitt bidrag till cyberkocken.

Uppdaterat: Ingredienser valda av Kardemumma var: Mozzarella, god svamp, kycklinglever och mandel. Läs mer om cyberkocksbidragen här.Mangoldrulle med kycklinglever och salvia, smördegsinbakad mozzarella och torkad tomat på kryddsalladsbädd med stolt fjällskivling och valnötsvinägrette.

Per person
Mangoldrulle
1-2 mangoldblad
3 salviablad
1 kycklinglever
salt
peppar

Smördegsknyten
1 smördegsplatta 10*10 cm
1-2 mozzarellaskivor
1 torkad tomat i olja
äggvita

Kryddsallad
1 blad lollorosso

1 stolt fjällskivling (går säkert bra med Karl Johan eller en champinjon oxå)
Valfria färska kryddor, förslagsvis:
persilja
mynta
ringblommans kronblad
valnötsolja
balsamvinäger
salt
peppar

garnering

torkade körsbärstomater på kvist

Torka körsbärstomaterna i 8 timmar på 100 grader. Sätt en sked i ugnsluckan så du får en springa för att få ut ångan ur ugnen.

Stek kycklinglever lätt (ska vara rosarött inuti), salta och peppra väl. Stek salviabladen i smör. Förväll ett eller två mangoldblad i hett vatten, spola med kallt vatten, lägg bladen omlott på en skärbräda, salviabladen ovanpå, därefter, kycklinglever. Svep mangolden runtom till en dolme.

Kavla ut smördegen till en stor rektangel, ta ut en fyrkant på 10*10 cm. Lägg en skiva mozzarella och hackad torkad tomat. Pensla med äggvita på kanterna och tryck ihop noggrant. Grädda i 225 grader tills den fått färg. Under den sista minuten läggs mangoldknytet, bredvid smördegsknytet i ugnen för att bli ljummet.

Förbered en tallrik med riven lollorossosallad, finfördelade kryddor, svamp skuren i skivor samt en vinägrett på valnötsolja och balsamvinäger.

4 kommentarer:

Anne sa...

Hehe, ja, Ramsay hade nog gnällt, men vad gör det. :)

Brazilian Linda sa...

Mm det där låter jättegott.. jag funderade ochså på smördegsinbakad mozarella, vilken tur jag ändrade mig :)

jenny sa...

Vilket charmigt inlägg! Han är inte så nyanserad i sin kritik, Ramsay, de flesta kockar han besöker verkar göra one big mistake och det är att rätterna innehåller för många smaker. Oftast har han rätt dock, de har verkligen fått tag på riktiga miffon till kockar i programmet. Underhållande är det i alla fall!

Läcker mat du fixar förresten, hälsar en denna gång passiv åskådare i cyberkocken, som det vattnas i munnen på av din inbakade mozzarella.

Kinna sa...

Anne - ja Ramsay är inte nådig men rolig.
Linda - två själar en tanke. Det var gott att baka in, men kunde varit vilken ost som helst.

Jenny - Tack för de fina orden. Tänkte att en liten mangolddolme kan också fixas med en massa av t ex linser. Gjorde kåldolmar ikväll med rundkornigt ris och köttfärs och tänkte att det går att göra vegetariska alternativ av den här rätten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...