17 augusti, 2006

Tillbehören gjorde susen

Hederlig husmanskost och smalmat. Låter som en omöjlig kombination men öppna ögonen för det finns. Att maten blir bättre om den förbereds dagen innan gör inte grytan sämre. Varför inte göra två middagar samma kväll? Kortkoket och långkoket dvs den snabba vardagsmaten puttrar medan en gryta e dy förbereds. Då slipper iallafall jag stressa alla kvällar i veckan.

Sjömansbiffen överraskade då vi använde en gammal julöl där bäst föredatumet sedan länge var passerat. Har lagat den förut men den här gången blev den extra bra. Receptet kommer från Bonniers kokbok, senaste utgåvan, men finns säkert i de flesta kokböcker. Jag tror att tillbehören satte den extra lilla knorren, saltgurka (som du ser nedan) och heminlagda rödbetor.

Sjömansbiff (Bonniers kokbok)
4 pers
500 g tuns skivat nötkött av innanlår eller fransyska
2 gula lökar
7-8 medelstora potatisar
2 msk smör
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 flaska öl (33 cl)
3 dl vatten
1 tärning köttbuljong
Till servering
2 msk finhackad persilja
salt-eller ättiksgurka
inlagda rödbetor

Sätt ugnen på 200 grader. Skala lök och potatis och skiva dem för hand eller i matberedare. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna i hälften av smöret. Krydda med salt och peppar. Lägg upp köttet på en tallrik.
Häll öl, vatten och buljongtärning i pannan. Låt buljongtärningen smälta, vispa ur pannan och sila buljongen.
Stek löken i resten av matfettet. Varva köttet i en ugnssäker form med skivad potatis och stekt lök. Börja och sluta med potatis. Häll på buljongen och täck formen med lock eller aluminiumfolie. Sätt formen på nedersta falsen i ugnen 45-60 minuter eller tills köttet är mört. Ta bort locket efter 30 min. Servera sjömansbiffen med hackad persilja, saltgurka och inlagda rödbetor.

3 kommentarer:

Asfaltblomma sa...

Visst är det gott med husmanskost och sjömansbiffen skall jag prova.
Tack för en fin blogg med många fina tips.

Kinna sa...

christina, Tack själv! =)

karin sa...

Jag brukar göra "sjömansbiff" på nötfärs och dessutom ha några morötter bland potatisen, gott och går utmärkt att värma som matlåda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...