10 augusti, 2006

Semesterminnenas sallad

Salladen härstammar från en semester- resa till Marakesh och i sin enkelhet var salladen underbar. Kombinationen sött från apelsinen med tomatens syra, sältan i oliverna med sting från lök och paprika är väldigt god. Självklart blir den bättre om det är säsong för alla grönsakerna framför allt när det är säsong för tomaterna. De behöver ha en solmogen och god smak. Tips är att låta tomaterna ligga i rumsvärme. Lite bättre smak får de än om de ligger i kyla. Svenska frilandstomater är förstås allra bäst och kanske går det att få tag på, på sommarhalvåret. Själv tänker jag besöka bondens marknad så fort möjlighet ges.

Salladen på bilden serverades med grillad kalvstek. I senaste numret Laga lätt fanns ett recept på marinering med citron och grillning som fungerade väl till. Dock smakar sällan marineringarna särskilt mycket och köttet blir lika fint att bara grilla. Använd termometer för rätt innertemperatur.

Marockansk sallad
Tomater, väl mogna
Paprika
Svarta oliver
Röd lök
Apelsiner
Paprikapulver eller malen koriander
Ta ett stort fat och lägg upp så här: Tomater i skivor i mitten, strimlad grön paprika och röd lök i klyftor uppe på. Lägg halvmånar med apelsinskivor längs kanten av fatet, runt om tomaterna. Halvmånarna beströs med lite paprikapulver eller malen koriander. Strö över svarta oliver.

3 kommentarer:

Pat sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Thomas Öberg sa...

Härlig sallad att bara ha till nästan vilken mata som hellst. Färggrant och fin!

Kinna sa...

Salladen är helt enkelt toppengod!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...